2006

Zwartspelers schaken beter

Terwijl het eerste achttal van de Baarnse Schaakvereniging haar eerste competitiewedstrijd speelde, gebeurde er in dezelfde zaal van Het Brandpunt van alles in de interne competitie. Gevallen van schaakblindheid, korte en lange partijen, en gezellig napraten.Je kon afgelopen vrijdag maar beter met zwart spelen, want slechts twee witspelers (Van de Veer en Vegter) wisten de winst te pakken. Een knappe prestatie leverde Daan Lensink door de sterk gestarte nieuwkomer Thijs Michels te verslaan. Michiel van Schaik kwam – zoals gebruikelijk – in hevige tijdnood en kon mede daardoor de mataanval van Peter van de Veer niet meer pareren. Daan Michels en Rienk Andriessen speelden tot zeer laat op de avond een boeiende partij, maar kwamen uiteindelijk remise overeen. Ger Oldekamp en Rob Boss speelden ook een vrij lange en spannende partij en Boss was dan ook dolblij met de winst. De partijen tussen Peter Vegter en Lidy Zandbelt, en Reinier Schaap en Wim van Teutem waren echter van korte duur. Vegter speelde iets te gewiekst voor de nog maar pas schakende mevrouw Zandbelt. Binnen een uurtje moest zij Vegter feliciteren, maar er werd nog wel lang nagepraat en geanalyseerd.

Schaakblind en toch winnen

De partij tussen Schaap en Van Teutem duurde niet veel langer, maar eindigde nogal abrupt. Van Teutem was duidelijk in de aanval en dacht: “Ik zal maar eens schaak zetten, dan zie ik daarna wel verder”. Hij hoefde echter niet verder na te denken, want zonder dat hij het gezien had, bleek hij Schaaps koning mat te hebben gezet!

Er werden ook drie partijen voor de interne bekercompetitie gespeeld. Henk Meeuwissen en Simon van Voorthuizen speelden een interessante partij, waarbij Van Voorthuizen aan het langste eind trok. Hij bekert verder in de tweede ronde. De andere wedstrijden werden gespeeld door schakers die zich al voor die tweede ronde geplaatst hadden. Ton Koekkoek en Johan Vermulst speelden een zeer lange en spannende partij. Vermulst zette erg veel druk op de koningvleugel van Koekkoek. Toen Vermulst in een vlaag van schaakblindheid een loper weggaf, leken de kansen voor Koekkoek toe te nemen. In het pionneneindspel had Koekkoek – met een paard voorsprong – echter bijna al zijn tijd versnoept, terwijl Vermulst nog een uur had. Hij wist de promotie van een pion niet meer te voorkomen en dus gaat Vermulst verdiend door naar de kwartfinale. Door dit resultaat staat Vermulst nu zelfs op de zesde plaats in de ranglijst; hij is aan een goede serie bezig. Rien van Brummelen gaf de op papier sterkere Ashley Krishnasing behoorlijk tegenspel, maar moest uiteindelijk in hem zijn meerdere erkennen. Ook Krishnasing plaatst zich dus voor de kwartfinale.

Uitslagen van de 7e ronde
Uitslagen

T. Michels – Lensink		0-1
Van de Veer – Van Schaik	1-0
D. Michels – Andriessen		remise
Oldekamp – Boss			0-1
Schaap – Van Teutem		0-1
Vegter – Zandbelt		1-0
Beker:
Meeuwissen – Van Voorthuizen	0-1
Koekkoek – Vermulst		0-1
Van Brummelen – Krishnasing	0-1

Tussenstand na de 7e ronde
Stand

1. Meijer		70
2. Overbeek		54
3. Vlug			54
4. T. Michels		52
5. Moes		        51
6. Vermulst		50
7. Van Kampen		50
8. Losekoot		50
9. Krishnasing		48
10.Ensink en
   Lensink		47

Komende vrijdag vindt de Algemene Vergadering plaats. De 8e ronde van de interne seniorencompetitie wordt op vrijdag 3 november vanaf 19.45 uur gespeeld in Het Brandpunt. Het tweede seniorenachttal speelt dan tevens haar eerste externe competitiewedstrijd in en tegen Amersfoort. —Ton Koekkoek