Uncategorized

Zwarte stukken overwicht op schaakbord

De jeugd was in grote getale aanwezig op vrijdag 29 september bij de Baarnse schaakvereniging. Na vakkundige training door de lesgevers werd er zelfs afgesloten met een simultaan door de lesgever, waarbij de leerlingen hun zojuist opgedane kennis op het bord konden praktiseren.

Om 19:30 sloot de jeugd af. Bij de senioren was de opkomst een stuk geringer. Er werden twee partijen gespeeld, maar duidelijk was wel dat de zwarte stukken het vanavond beter deden. In de partij Heimensen tegen O. Burger werd er fanatiek gemanoeuvreerd met de stukken. Jan kwam materiaal voor te staan, maar werd hierdoor minder nauwkeurig en liet zijn paard insluiten via een mooie zet van Burger. Door een niet georganiseerde structuur, van met name de stand van toren en koning, wist Heimensen zich geen raad meer en verloor de controle. Een mooi punt voor Burger.

In deze stelling vervolgde Jan met 26.f3? (Beter was 26. Lxc5! Lxc5 27. Dd2 en wit zou een gezonde pion voorstaan) ..f5! Plotseling een aanval op twee paarden tegelijk en het paard op e4 staat vervelend genoeg ook gepend. Er volgde nog 27.Pxa7 fxe4 28.fxe4 Pxe3 29.Txe3 Da6! en tegen insluiting van het paard was niets meer te verzinnen.


In de partij Boss-Krishnasing verliep het de witte stukken niet veel beter. Boss offerde voor actief spel een pion in de opening. Echter even later kwam hij er niet doorheen, waardoor Krishnasing over sterke centrale en doorgebroken pionnen beschikte. Door een grote vergissing kon Boss in de eindstelling zelfs nog toeslaan om de winstkansen te verkleinen van Krishnasing . Zonder dit te analyseren werd er voortijdig opgegeven en leverde een punt voor Krishnasing op.

Alle uitslagen:
Boss Krishnasing 0-1
Heimensen O. Burger 0-1