Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Zwart favoriet bij schakers, ook in bekerfinale

Zwart favoriet bij schakers, ook in bekerfinale

Vrijdag werd alweer ronde 30 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging gespeeld. David Knight heeft zijn eerste prijs dit seizoen gewonnen. In de bekerfinale van de A-groep versloeg hij Frits Kok. Hij is goed op weg om de dubbel te pakken. De bekerfinale van de B-groep (Mario Lambrechts tegen Conrad Keijzer) wordt later gespeeld.

In de bekerfinale tussen Kok en Knight kwam het London-systeem op het bord (met witte pionnen als een piramide op c3, d4 en e3). Kok (met wit) rokeerde lang en zwart kort. Wit viel vervolgens met de h- en g-pionnen aan op de koningsvleugel, terwijl Knight meer aandacht aan de damevleugel besteedde. Kok: “In de partij maakte ik de “fout” door, in plaats van meteen pion h5 te spelen, eerst nog twee stukken te ruilen op de damevleugel. Dit gaf zwart echter ruimte om een tegenaanval te lanceren. Zover heeft het allemaal niet kunnen komen, want ik blunderde een f-pion weg en de partij was over”. “Maar”, zo vervolgt Kok, “complimenten voor de winnaar, want ik heb mijn beste schaak gegeven en hij heeft door tegendruk te geven dat kunnen weerleggen (een blunder komt niet zomaar)”. Na dit succes kan Knight zich rustig voorbereiden op het clubkampioenschap; met nog 6 ronden te gaan, heeft hij een grote voorsprong op zijn concurrenten.

Bekerwinst voor David Knight

Zwart wint
Ed Duister speelde met wit een Spaanse opening tegen Ashley Krishnasing. Tot het einde van die opening gelijke stand, totdat Duister een strategische fout maakte door een zwart paard op f4 in zijn stelling te laten komen. Dat paard kon hij niet meer wegjagen. De tactische wendingen daaruit volgend waren knap gevonden door Krishnasing en beslissend voor de afloop van de partij.
Rien van Brummelen en Martijn Kruiswijk speelden een Caro-Kann-doorschuifvariant. Kruiswijk rokeerde te snel, en Van Brummelen kon een sterke koningsaanval opzetten. Die aanval bleek ook te snel, want Kruiswijk kon het net keepen en Van Brummelen hield een zwakke pionnenstructuur over. Kruiswijk zette toen goed druk en speelde succesvol naar winst.
Mario Lambrechts bouwde zijn partij tegen Jan Timmerman goed op, zette veel druk, maar Timmerman verdedigde goed. Lambrechts kwam er niet door en Timmerman slaagde er in het initiatief over te nemen en beslissend toe te slaan. Revanche voor de eerder dit seizoen – toen met wit – geleden nederlaag. Ton Koekkoek was tegen Erik van Lier ook op revanche belust. Een door Van Lier in de 22e zet gedaan remisevoorstel wees hij dan ook van de hand. Met risico in een gesloten stelling, maar hij had het geluk aan zijn kant. Want in het eindspel verdedigde Van Lier onvoldoende waarna hij door Koekkoek met een toren en een paard mat werd gezet.
Ondekbaar mat, Erik!

In alle voorgaande partijen trok de zwartspeler aan het langste eind. In de volgende partijen had wit het ook niet makkelijk.
Na een Siciliaanse opening moest Conrad Keijzer zich tot zet 15 tegen Rob Boss beperken tot verdedigen. Dat deed hij goed. Na ruil van dames en torens kwam Keijzer een pion voor. In het eindspel wist hij die voorsprong zelfs tot 3 pionnen uit te bouwen. Toen was het voor Boss onhoudbaar.
Spannend duel met wit als winnaar

In een spannend duel wist Hens Albarda met wit Christiaan Krijnen net te snel af te zijn.
Eble Mink opende met zijn geliefde d4 en nam snel het centrum in bezit. Werner Raudenbusch ontwikkelde echter onverstoorbaar en hinderde vooral met zijn witte loper de verdere opbouw van Mink. Uiteindelijk bleven er 2 lopers, 2 pionnen en 2 koningen op het bord: remise.
De andere remise in deze ronde was best een spannende en heen en weer gaande partij, maar Rogier Burger en Rien Lambrechts hielden het bij een gelijkspel.

Uitslagen ronde 30:
F. Kok – Knight		 	0−1
Duister - Krishnasing 		0−1
M. Lambrechts - Timmerman 	0−1
Van Lier - Koekkoek 		0−1
Van Brummelen - Kruiswijk 	0−1
Keijzer - Boss 			1−0
Burger – R. Lambrechts 	    remise
Mink - Raudenbusch 		remise
Albarda - Krijnen 		1−0

Stand aan kop:
1.	Knight	 	 1068
2.	Duister 	 917
3.	Spijkerman 	 863
4.	Timmerman 	 744
5.	F. Kok	 	 696
6.	M. Lambrechts 	 674
7.	Kruiswijk 	 622
8.	Koekkoek 	 615
9.	Van Lier 	 606
10.	Breukers 	 595

1 comment

 1. Mooi artikel. David gefeliciteerd met de Beker!
  Er is geloot wit/zwart voor de bekerfinale in Groep B:
  Mario Lambrechts – Conrad Keijzer

Comments are closed.