Op dinsdag 21 maart reisde Baarn 1 naar Zeist met drie spelers van Baarn 2 voor een externe wedstrijd. Als middenmoter valt er voor Baarn weinig meer te halen dit seizoen. Voor Zeist was dit wel een belangrijke wedstrijd; ze staan namelijk laatste en moeten vrezen voor degradatie.
Rien van Brummelen zat op verzoek aan het 4e bord, omdat hij op de website van Zeist had gezien dat H. Hamers bij Zeist met wit speelde. Thuis dus aan het 4e bord en uit aan het 5e bord. Omdat Rien graag met zwart speelt, leek dit voor hem een mooie uitdaging.
Maar helaas, Zeist had een ander plan en posteerde H. Hamers aan het 5e bord tegen Ed Duister. Rien mocht het opnemen tegen Engelkes, die gelukkig voor Rien met e4 opende. Hierdoor kon Rien alsnog zijn geliefde Scandinavische opening spelen. En de opening pakte goed uit! Nadat de witspeler aanvallend zijn pionnen naar voren had geschoven kreeg Rien de mogelijkheid om twee pionnen te slaan. Één op c2 en één op b4. Maar dit leek hem in dit stadium onverstandig; slaan op b4 zou de witte toren naar b1 gebracht hebben en dus extra activiteit krijgen. En de andere pion slaan zou een stuk verloren hebben.
Na het afruilen trachtte wit door te breken met c4, maar bood ook gelijk remise aan. Rien nam deze dankbaar aan en het eerst halve puntje was binnen!
Ton Koekkoek speelde op bord 8 met zwart tegen De Vreede. Na de opening kwamen beide spelers in een vrij gesloten stelling, maar wit kreeg druk op de damevleugel. Wit had namelijk een dubbele torenaanval. Met een paard dwong Ton min of meer zetherhaling af. Ton en De Vreede waren de vreede met remise.
Op bord 6 trad ook Geertièn de Vries aan met zwart. Hij mocht tegen De Jong, die niet van een normale Franse opening houdt. Hij speelde namelijk 1. e4 e6 2. d3. Ook wel de Koningsindische aanval genoemd. Na een paar onnauwkeurigheden en een misrekening stond Geertièn in het middenspel een pion achter, tegen een loperpaar dat steeds sterker werd. Geertièn probeerde een tegenaanval uit te voeren, maar helaas werd de druk van De Jong zo erg dat Geertièn een kwaliteit verloor en even later de partij. Zeist- Baarn 2 – 1.
Ed, zoals eerder aangegeven, mocht met wit tegen H. Hamers. Ed opende met zijn bekende morra gambiet, maar Hamers nam hem niet aan. Zo ontstaat er een Alapin op het bord. Vlak na de opening laat H. Hamers een penning toe op zijn dame, waardoor wit een kwaliteit wint. Daarna won nog een pion en konden de dames geruild worden en was er geen tegenspel meer. 2 – 2!
Mario Lambrechts opende op bord 7 met wit tegen Govaerts met Spaans. Na de opening verloor wit een pion, maar koos voor een variant waar hij uiteindelijk een pion voor zou komen te staan. Maar helaas pent zwart een paard op een ongelukkig moment wat Mario niet meegerekend had. Hierdoor verloor wit een kwaliteit en, nadat zwart binnendrong in de rokadestelling, ook de partij. 3 – 2
De top 3 borden waren nog bezig en er werden heftige veldslagen hierop gevochten. Op Bord 3 werd zo een scherpe partij gespeeld tussen Kasper Wiegers (wit) en Kaemingk. Het was de twee paardenspel opening. Kasper gooide al snel veel pionnen naar voren voor een aanval. Zo had hij geen pion meer staan op f2 en g2, wat zijn koningstelling lichtelijk in gevaar bracht.
Na wat afruilen zag Kasper een zet over het hoofd. Hierdoor verloor hij zijn d pion. Hierna speelde Kasper een verkeerd plan waardoor zijn koning over het bord ging heen lopen. Niet veel later konden de stukken in de doos en stond Zeist er goed voor met een 4 – 2 voorsprong.
Nu lag de druk op Yme Brantjes en Pascal Losekoot. Yme speelde op bord 2 met zwart, waar een siciliaan op het bord kwam. Wit dacht op zet 7 dat de paard naar f5 te brengen een goed plan was. Maar Yme had geen idee wat hij hiermee wilde bereiken en koos voor een variant waardoor de stukken van beide spelers raar op het bord stonden, in een gelijke stelling. Wit ruilde af en het zag er remise achtig uit. Maar wit maakte een foutje waardoor alleen zwart nog winstkansen had. Na nog een fout had Yme 3 pionnen voorsprong en gaf Zuidema op.
Nu lag alle druk op Pascal Losekoot, die op bord 1 met wit het duel aanging met G. Hamers. Pascal kreeg de Franse opening tegen zich, waarop hij overging op een stelling met een geïsoleerde d-pion en snel stukkenspel. Door een paar zwakke zetten van zijn tegenstander kon hij een Koningsaanval opzetten. Deze sloeg echter niet door en daarna kon zijn tegenstander tegenspel ontwikkelen. Doordat de stand op dat moment 4-3 voor Zeist was moest Pascal op winst blijven spelen, maar dit zorgde ervoor dat zijn tegenstander juist een gewonnen stelling kreeg die hij daarna goed uitspeelde. Helaas, 5 – 3!
#sfeerimpressie
Prima verslag, Kasper! Jammer van het resultaat.