Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Yme Brantjes weer bekerkampioen

Yme Brantjes weer bekerkampioen

Voor de tweede opeenvolgende keer is Yme Brantjes bekerkampioen van de Baarnse Schaakvereniging geworden. In een spannend duel tegen Daan Lensink had hij over geluk niet te klagen. In de interne competitie werd soms heel diep gegaan, en blijft jeugdlid Piet-Hein Droogh vriend en vijand verbazen.

Ondanks vakantietijd en mooi weer was het afgelopen vrijdag best druk in het Rode Kruisgebouw. Dertien schaakpartijen stonden op het programma. De jonge Rogier Burger had pech: zijn tegenstander kwam niet opdagen. In de andere partijen stond veel op het spel en werd soms heel diep gegaan.
Ed Duister had aanvankelijk een bye, maar werd op het laatste moment opgeroepen om een partij te spelen tegen … regerend clubkampioen Ashley Krishnasing. Misschien kwam het dus doordat hij zich niet had voorbereid, maar de tegenstand was te groot en Krishnasing schreef de partij op zijn naam.

Een 'gelukkige' bekerkampioen
Een ‘gelukkige’ bekerkampioen

Bekerfinale
De belangrijkste partij was de bekerfinale in de A-groep tussen Brantjes en Lensink. Dat was ook vorig seizoen de finale en toen trok Brantjes aan het langste eind. Daar zag het nu niet naar uit. De heren gingen een Dame-eindspel in met een pion voorsprong voor Lensink. Toen Brantjes een mogelijkheid tot eeuwig schaak zag, ging hij daar ook voor. Beter remise dan verliezen. In zijn pogingen om dat eeuwig schaak te voorkomen, vergaloppeerde Lensink zich echter. Door ongelukkige zetten verloor hij twee pionnen, met als gevolg dat Brantjes toen een pion voorsprong had. Dat voordeel gaf hij niet meer uit handen, en zo werd Brantjes toch voor de tweede keer in successie bekerkampioen.
Mario op de voorgrond
Mario op de voorgrond

Diepgang
Ook in de andere partijen werd volop gestreden met in sommige partijen veel diepgang. In de partij tussen Mario Lambrechts en Ton Koekkoek gingen beiden tegelijkertijd voor een diepzinnige koningsaanval. De verdediging van Lambrechts bleek in orde, die van Koekkoek niet. Ook Lambrechts senior schreef een punt bij. Toen hij zowel Dame als Toren op de zevende rij kreeg, was Izaäk Schipper verslagen. Henri Spijkerman en Martijn Kruiswijk speelden een zéér onderhoudende partij. Ondanks twee pionnen voorsprong moest Spijkerman heel diep gaan om de winst naar zich toe te trekken. Frits Kok meende dat hij een goede voortzetting had gemist, maar dat zal tegenstander Thur Breukers vast ook gedacht hebben. Feit is, dat hun partij in remise eindigde.
De pas 16-jarige Piet-Hein Droogh blijft vriend en vijand verbazen. In zijn eerste seizoen bij de senioren speelt hij soms de sterren van de hemel. Ondanks een gelijke stand in materiaal speelde Droogh het eindspel met meer diepgang dan Rien van Brummelen. Een actievere Koning gaf zijn pionnen voldoende vrijheid. Droogh scoorde daarmee al zijn elfde winstpartij van het seizoen en staat stevig in de toptien.
Rien van B. tegen Piet-Hein
Rien van B. tegen Piet-Hein

Erik van Lier speelde verdienstelijk remise tegen Thijs Michels. Werner Raudenbusch was iets te sterk voor Conrad Keijzer. Datzelfde gold voor Hens Albarda ten opzichte van Christian Krijnen. Rob Boss lijkt met zijn overwinning op Henk Meeuwissen definitief de goede weg te zijn ingeslagen; na een matige seizoenstart, was dit al zijn vijfde achtereenvolgende overwinning. Nieuw lid Jan Kessler moet duidelijk nog wennen. Tegen Suzanne Roothaan liep hij tegen zijn derde nederlaag aan. Zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen voorspellen echter een goede schaaktoekomst.

Alle uitslagen ronde 28:
Krishnasing – Duister		1−0
Spijkerman - Kruiswijk		1−0
Breukers – Kok			remise
Droogh - Van Brummelen	        1−0
M. Lambrechts - Koekkoek	1−0
Van Lier – Michels		remise
Keijzer – Raudenbusch		0−1
Meeuwissen – Boss		0−1
Krijnen - Albarda		0−1
R. Lambrechts - Schipper	1−0
Kessler – Roothaan		0−1
Bekerfinale A-groep:
Brantjes – Lensink		1−0

Stand aan kop:
1	Losekoot	931
2	Krishnasing	832
3	Knight		794
4	Duister		789
5	Lensink		746
6	Spijkerman	649
7	Kok		600
8	Droogh		591
9	Breukers	560
10	Timmerman	551

4 comments

  1. Gefeliciteerd Yme! Fraaie partij. Ik vroeg aan Daan al v/d week of het nog iets was om ipv van Tf2, 0-0-0 te spelen?!

    Ik kwam erachter nadat ik de partij in de reviewer aan het bekijken was. De zet zelf was ook redelijk simpel te ontdekken. Ik weet niet of je de schaker Jesper Nederlof kent Yme, maar als je een enkele van zijn schaakproblemen gezien zou hebben, dan zou je de zet 0-0-0 direct bekijken, zodra er een toren op a1 aangevallen staat! 😀

  2. Ik heb natuurlijk direct naar 0-0-0 gekeken 😉 echter werkt het niet na Da1+ en Dxa2+, omdat de Toren op h2 dan blijft hangen

Comments are closed.