2007

Witkamp en Moes domineren schaakcompetitie

Met nog vijf speelronden te gaan kan Jarno Witkamp het clubkampioenschap van de Baarnse Schaakvereniging bijna niet meer ontgaan. Slechts Waldemar Moes kan het hem nog een beetje lastig maken. Vrijdag wonnen beide spelers weer. Moes blijft daardoor leider in de derde cyclus met een minieme voorsprong op Witkamp. Opvallend is de derde plaats van Rob Boss.Bert van Klingeren kan het de topspelers dit seizoen nog wel eens lastig maken. Deze ronde lukte dat bij Jarno Witkamp niet, waardoor de winnaar van de eerste cyclus en de tweede cyclus opnieuw een winstpartij kon laten bijschrijven. Peter van de Veer staat hoog in het overall-klassement, maar wist deze cyclus nog geen partij te winnen. Tegen Waldemar Moes verloor Van de Veer al snel een pion. Een tactische misrekening kostte later ook nog een paard, waarna het bekeken was.

Ook Simon van Voorthuizen tastte mis, wat hem de partij kostte tegen Rob Boss. Aanvankelijk had Boss nog zuchtend naar stelling gekeken, maar aan het eind van de avond kon hij tevreden zijn met de overwinning. Hij handhaafde zich daarmee bovendien op de derde plaats in de cyclusstand. Yme Brantjes blijft in deze tussenstand op de vijfde plaats staan, ondanks het eerste verlies deze cyclus. Marco Meijer profiteerde van een ongebruikelijke zet in de opening waardoor Brantjes de gehele partij achter de feiten bleef aanlopen.

Remise
Jan Overbeek kreeg optisch een mooie stelling tegen Arthur Vlug. Tot aan het eind van de avond probeerde hij het voordeel om te zetten in winst, maar dat lukte niet. De analyse na afloop liet zien dat het ook allemaal niet zo gemakkelijk was. Vlug verdedigde zich goed en zo eindigde de partij in de enige remise deze ronde.

Het was geen goede avond voor de familie De Mon. Zoon Gino moest al snel het onderspit delven tegen Thijs Michels, die daarmee de toptien van de cyclus binnensluipt. Even later moest ook vader Jeroen zich neerleggen bij een nederlaag. Een verkeerde afruil tegen Rien van Brummelen kostte te veel materiaal.

Zwartspeler
In de partij tussen Hans van Briemen en Daan Lensink was het de sterker geachte zwartspeler die de winst behaalde. Hetzelfde gold voor de partij tussen Reinier Schaap en Levente Vervoort. Zwartspeler Ger Oldekamp schoof zijn stelling steeds verder dicht. Johan Vermulst had wel ruimte om te manoeuvreren en won dan ook de partij.

Mevrouw Ensink was de enige schakende dame deze avond. Toen zij haar dame weggaf waren haren kansen verkeken en ging de winst naar Conrad Keijzer. Het nieuwste jeugdlid bij de seniorencompetitie is Geertièn de Vries. Vrijdag behaalde hij zijn tweede achtereenvolgende overwinning. George van Tent had achteraf spijt van zijn torenruil, want hij moest vervolgens toekijken hoe zijn jonge tegenstander de winst naar zich toetrok.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

1. Van Klingeren - Witkamp    	0-1
2. Van de Veer	 - Moes      	0-1
3. Brantjes	 - Meijer    	0-1
4. Vlug 	 - Overbeek   	remise
5. Boss 	 - Van Voorthuizen	1-0
6. Van Briemen	 - Lensink    	0-1
7. Schaap	 - Vervoort   	0-1
8. T. Michels	 - G. de Mon   	1-0
9. J. de Mon	 - Van Brummelen 	0-1
10. Vermulst	 - Oldekamp   	1-0
11. Keijzer	 - Ensink    	1-0
12. De Vries	 - Van Tent   	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Moes 	409
2. Witkamp	406
3. Boss 	382
4. Koekkoek	336
5. Brantjes	322
6. Losekoot	318
7. Overbeek	318
8. Meijer	303
9. Van Schaik	286
10. T. Michels	280

Vrijdag wordt de achtste ronde van de derde cyclus gespeeld. Aanvang is 19.45 in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. De jeugd begint al een uur eerder met de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij de secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. —Marco Meijer