2006

Wit weet niet te winnen

Met nog twee ronden te spelen is het onduidelijk wie de tweede cyclus van de Baarnse Schaakvereniging op zijn naam gaat schrijven. Nadat in de voorbije weken diverse schakers aan kop hebben gestaan, zijn er nu zelfs twee spelers die de eerste plaats delen, te weten Daan Lensink en Jan Overbeek. Zij voelen echter de hete adem van Arthur Vlug, Pascal Losekoot en Ashley Krishnasing in hun nek. Opvallend was dat deze ronde geen enkele witspeler wist te winnen.

Door de vakantieperiode en de SGS kampioenschappen in Utrecht waren de toptien spelers Overbeek, Losekoot en Van Kampen afwezig. Dit stelde Daan Lensink in staat weer de (gedeelde) eerste plaats te bereiken. Tegenstander Rienk Andriessen kreeg weliswaar een goede kans, maar maakte daar geen gebruik van, waardoor Lensink langzaam maar zeker de winst binnen kon halen.

Ook Arthur Vlug en Ashley Krishnasing deden goede zaken. Vlug speelde zoals bijna altijd een lange partij, ditmaal tegen Peter van de Veer. Die bracht wegens een dreigend mat een wanhoopsoffensief op het bord, dat zoals de kwalificatie al doet vermoeden niet tot succes leidde. Henk Meeuwissen speelde een goede partij tegen Ashley Krishnasing, maar moest het punt toch laten aan zijn sterkere opponent.

Spektakel
Ook buiten de top tien valt er genoeg te beleven. Reinier Schaap en Johan Vermulst brachten een waar spektakel op het bord. Vermulst nam met dame en loper de koning van Schaap onder vuur, maar deze had nog genoeg verdedigers. Nadat de nodige stukken geruild waren, was het Vermulst die de beste stelling over hield en daardoor de partij won. Spectaculair was ook de partij tussen Levente Vervoort en Waldemar Moes. Moes won in totaal drie pionnen, maar het was Vervoort die het initiatief had. Bovendien dacht Moes zo lang na, dat hij maar 21 seconden over hield om nog 14 zetten te doen. Beiden stelden zich op dat moment tevreden met remise. Een mooie opsteker voor Vervoort die als 12-jarige eerder in de week al succesvol was door als invaller met een overwinning te debuteren in het eerste achttal.

De enige andere remise van de avond was die tussen Simon van Voorthuizen en Vincent Pandelaar. Ook hier was sprake van tijdnood, bij Pandelaar in dit geval, terwijl Van Voorthuizen de beste kansen leek te hebben. Volgens Ger Oldekamp had zijn partij tegen Gino de Mon ook best gelijk kunnen eindigen. De Mon schatte de kansen van zijn tegenstander echter hoger in en gaf op. Ook de andere nieuweling, Kasper Wiegers, liep tegen een nederlaag op. Werner Raudenbusch gaf de jeugdspeler weinig kans. "Caro-Kann is ook moeilijk, " verklaarde de ervaren speler na afloop over de opening.

Gulzig
Paul Evers ging in op de uitnodiging van Ton Koekkoek om na een pion ook nog een toren te slaan. Dat was misschien iets te gulzig, want hierdoor kreeg Koekkoek de kans met zijn dame en twee paarden de witte koning te belagen. Toen dit een kwaliteit kostte, gaf Evers op. Thijs Michels vergat in zijn partij tegen Rien van Brummelen even dat zijn paard twee keer aangevallen stond. In plaats van het stuk weg te zetten, dekte hij het één keer. Dat kostte het stuk en na lang tegenstribbelen ook de partij.

De vrouwelijk leden konden deze avond geen punten scoren. Wilette van Helden moest haar meerdere erkennen in Wim van Teutem, terwijl Lidy Zandbelt het niet kon bolwerken tegen Peter Vegter. Mevrouw Ensink hield het nog lang vol tegen Rob Boss, maar dat was niet voldoende voor een resultaat. Begin maart staan er weer twee trainingen gepland voor de damesgroep, zodat zij er in de volgende cyclus weer vol tegen aan kunnen gaan.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Andriessen - Lensink 	   0-1
Van de Veer - Vlug	   0-1
Meeuwissen - Krishnasing   0-1
Van Voorthuizen - Pandelaar remise
T. Michels - Van Brummelen  0-1
Schaap - Vermulst	   0-1
Vervoort - Moes	       remise
Wiegers - Raudenbusch	   0-1
G. de Mon - Oldekamp	   0-1
Evers - Koekkoek	   0-1
Van Helden - Van Teutem   0-1
Ensink - Boss	       0-1
Zandbelt - Vegter	   0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Lensink   	84
2. Overbeek   	84
3. Vlug     	82
4. Losekoot   	79
5. Krishnasing 	73
6. Van Kampen  	69
7. Van de Veer 	67
8. Van Voorthuizen	66
9. Van Brummelen	66
10. Andriessen  	66

Vrijdag wordt de elfde ronde van de tweede cyclus gespeeld. De partijen beginnen om 19.45 uur. Bovendien speelt het tweede achttal een externe thuiswedstrijd tegen concurrent Hoevelaken 1. Vanaf 18.45 uur worden de lessen voor jeugd gegeven. Alle activiteiten vinden plaats in de zalen van Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a.
Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij de scretaris Jan Overbeek, tel 5421504, of de jeugdleider, Pascal Losekoot, tel. 6012745.
—Marco Meijer