Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Wit heeft het moeilijk bij Baarnse schakers

Wit heeft het moeilijk bij Baarnse schakers

Bijna alle zwartspelers van de Baarnse Schaakvereniging wonnen hun partij. Alleen Ton Koekkoek liet verstek gaan, hoewel ook die partij anders had kunnen aflopen.

Johan Vermulst startte tegen koploper Ashley Krishnasing met zijn geliefde d4. Na een ongelukkige damezet kreeg hij echter al snel een lastige penning op een paard. Die leidde tot stukverlies en uiteindelijk tot winst voor Krishnasing. ‘Geen schande’, vond Vermulst, ‘tegen een speler die dik 500 ratingpunten sterker is’.

Erik van Lier was blij met tijdnood van Rob Boss
De partij tussen Rob Boss en Erik van Lier ging na een Albins tegengambiet gelijk op. In het eindspel kon Van Lier op de flank met een aantal pionnen oprukken. Boss verschalkte – in tijdnood – één van die pionnen, maar zag over het hoofd dat de pion ernaast kon promoveren. Winst voor Van Lier dus.
In de partij tussen Christian Krijnen en Martijn Kruiswijk kwam een Caro Kann-opening met de obscure hillbilly-variant op het bord.
De ‘hillbilly’s’ Martijn Kruiswijk en Christian Krijnen
Bekend bij Kruiswijk, maar Krijnen komt onderontwikkeld uit die opening. Toch lukte het Krijnen de koningsstelling van Kruiswijk onder druk te houden en een pion te winnen. Een mindere zet van Krijnen leidde tot een torenpenning, waardoor hij zijn voorsprong weer kwijtraakte. In het eindspel lukte het Kruiswijk drie zware stukken op lijn te krijgen, waarna de stelling van Krijnen bezweek. Met een Franse afruilvariant was het in de partij tussen Rogier Burger en Mario Lambrechts zoeken naar de kansen. Burger wist de open lijn te pakken. Een opgespeelde witte centrumpion werd na secuur verdedigingswerk voor Lambrechts het doelwit. Burger sloeg toen met een paard, maar dat was niet goed want dat kostte een stuk en Lambrechts kreeg een allesbeslissende aanval.

Pionwinst
Suzan Roothaan begon goed met pionwinst in de opening tegen André van der Braak. Maar ze liet toe, dat Van der Braak vervolgens sterk aanvallend spel opbouwde. Het verdedigen ging Roothaan lang goed af, maar ze deed ook enkele onnodige zetten. Toch was de partij ongeveer in evenwicht toen Roothaan door vermoeidheid een toren en de partij verloor.

André van der Braak knap naar 4e plaats

Ton Koekkoek kreeg al na 6 zetten een pion in de armen geschoven door Thur Breukers. Met ook nog een slechte koningsstelling voor laatstgenoemde tot gevolg. Koekkoek bleef echter te passief, zodat Breukers een sterke aanvallen op de damevleugel kon opbouwen. Daardoor keerden de kansen en won Breukers als enige witspeler.

Uitslagen ronde 4:
Vermulst – Krishnasing	0-1
Roothaan – v.d. Braak	0-1
Boss – Van Lier		0-1
Krijnen – Kruiswijk	0-1
Burger – Lambrechts	0-1
Breukers – Koekkoek	1-0

Stand aan kop:
Krishnasing	189
Spijkerman	128
Duister		127
v.d. Braak	111
Timmerman	106

1 comment

Comments are closed.