2005

Weggeefschaak

In de top van het klassement van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging vielen vrijdag weinig verrassingen te bespeuren. Mede door de resultaten van de externe wedstrijd van het eerste achttal (4-4 tegen Amersfoort 2) waren er echter wel degelijk verschuivingen. Onderaan en in de middenmoot leek het soms wel een weggeeffestival.Michiel van Schaik en Werner Raudenbusch gaven elkaar niks toe en dat leidde dus tot remise. Door het verlies van Marco Meijer (in de externe competitie) stijgt Van Schaik weer een plaatsje. Met een derde plaats in deze laatste cyclus van de interne competitie laat Van Schaik zien goed bezig te zijn. Het remiseresultaat van Daan Lensink tegen Peter van de Veer is een goede prestatie van de nog maar 14-jarige Lensink. Hij handhaaft zich met gemak in deze seniorencompetitie en speelt ook af en toe in de externe seniorencompetitie sterke partijen. Lensink lijkt het zoveelste jeugdtalent van de Baarnse Schaakvereniging dat bezig is zich sterk te ontwikkelen. Rienk Andriessen was meestal snel tevreden met remise, maar tegenwoordig zit hij – volgens eigen zeggen – in een soort ‘flow’, waardoor hij sterker speelt en vaker wint. De op papier veel sterkere Vincent Pandelaar kan daar inmiddels over meepraten. Pandelaar won wel, maar moest alle zeilen bijzetten om de zich zeer creatief verzettende Andriessen op de knieën te krijgen. Pandelaar bereikt daardoor weer de toptien, waarin Robin van Kampen nog steeds alleen aan kop gaat.

Gratis stukken

Tegen de scherp spelende Simon van Voorthuizen had Rob Boss niet veel in te brengen. Zonder tegenkansen te geven speelde Van Voorthuizen hem naar een nederlaag. De partij tussen Ton Koekkoek en Wim van Teutem ging lange tijd gelijk op. Totdat Van Teutem per ongeluk een loper cadeau gaf! Van zijn stelling bleef toen ook niet veel meer over, zodat hij maar besloot Koekkoek te feliciteren met het behaalde punt. Ook Reinier Schaap was zo aardig om een loper weg te geven aan Ger Oldekamp. En ook dat leidde bijna direct tot opgave van Schaap. Het leek vrijdag wel een beetje op een weggeefschaakfestival, want ook in de partij tussen Peter Vegter en Johan Vermulst leek het wel uitverkoop. Hier lag echter een verkeerde opening van Vegter en goed anticiperen door Vermulst aan ten grondslag. Dat kostte Vegter al snel een toren en vanaf dat moment speelde Vermulst een gewonnen partij. Hans van Briemen behaalde door winst op George van Tent zijn eerste overwinning deze cyclus. Mevrouw Ensink kon haar eerste puntje binnenhalen; eenvoudig ging dat niet, want mevrouw Paalman bood zoveel tegenstand dat dit pas na een lange en interessante partij lukte.

Uitslagen van de 6e ronde
Uitslagen

Van Schaik–Raudenbusch  remise
Lensink–Van de Veer	remise
Andriessen–Pandelaar	0-1
Koekkoek–Van Teutem	1-0
Van Voorthuizen–Boss	1-0
Schaap–Oldekamp		0-1
Van Tent–Van Briemen	0-1
Vegter–Vermulst		0-1
Dames:
Ensink–Paalman		1-0
Zandbelt–Van Helden	0-1

Tussenstand na de 6e ronde
Stand

1. Van Kampen		63
2. Losekoot		57
3. Van Schaik		47
4. Moes			47
5. Meijer		46
6. Witkamp		46
7. Raudenbusch		45
8. Van Leeuwen		45
9. Vlug			45
10.Pandelaar		44

Vrijdag 5 mei wordt de 7e ronde van de 3e cyclus gespeeld in Het Brandpunt te Baarn. Aanvang: 19.45 uur. Meer informatie op www.baarnseschaakvereniging.nl, en bij secretaris Ton Koekkoek (0355420605).

Ook elke dinsdagavond kan iedereen vrij komen schaken, maar dan in brasserie&grandcafé Le Maire aan de Brink; aanmelden hoeft niet, vanaf circa 20.00 uur is men van harte welkom.
—Ton Koekkoek