Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Weggeefschaak?

Weggeefschaak?

Een enkele remise afgelopen vrijdagavond in de 5e ronde van de interne competitie van de Baarnse schaakvereniging. Typerend was de filantropische reactie van de verliezers over hun schaakgedrag. Er werden veel stukken weggegeven.
Het bekerteam speelde (thuis) voor het eerst mee in het landelijke KNSB-bekertoernooi tegen PSV DoDo uit Putten, 3-1 voor BSV. Het tweede team speelde uit in Bilthoven (4-4).

De “filantropische reactie van de verliezers” klinkt alsof de winnaars door vrijgevigheid hebben gewonnen. Nou, zo filantropisch waren de verliezers ook weer niet. Die gingen echt wel voor de winst. We zouden de winnaars tekort doen als de partijen zomaar werden weggegeven.

Ook Kasparov maakt wel eens fouten (Anand-Kasparov, 1996)
Ook Kasparov maakt wel eens fouten (Anand-Kasparov, 1996)

Wiegers won vorige week nog verrassend met wit van Losekoot in een siciliaanse partij. Nu kreeg ie tegen Van Schaik weer met wit een siciliaan op het bord. Van Schaik was dus gewaarschuwd. Als de koning van Van Schaik nog angstvallig in het midden staat, brengt Van Schaik een prachtig loperoffer met een beslissende aanval op de koning van Wiegers. Verrassende overwinning voor Van Schaik.
Michels zit halverwege de avond ook in de hoofdrol van een verrassende uitslag, als Meijer eerst een stuk en vervolgens een kwaliteit verliest. Piece of cake zou je denken, totdat Meijer de dame van Michels naast het bord zet.
Kruiswijk heeft een nieuw wapen voor zijn partijen met de witte stukken. De KIA, niet te verwarren met de KI. Ik bedoel de KoningsIndische Aanval. Het KoningsIndisch wordt trouwens met zwart gespeeld. De KIA wordt weinig gespeeld bij de Baarnse schaakvereniging. Dus dat wordt nadenken voor de zwartspelers tegen Kruiswijk. Vooral ook omdat het een gevaarlijke aanvallende opening is. Mink zat achter de zwarte stukken. Als de KIA, ik bedoel Kruiswijk, een kwaliteit en een pion wint gaan de stukken weer terug in de doos.
De dames gingen lekker. Mw. Khalioullina won van Willemsen, die zomaar een toren weggaf, en schoof daarmee naar de 13e plek.
Mw. Roothaan won verrassend van Vermulst. Vermulst won na wat openingsproblemen een pionnetje. Aangekomen op een kruising met 3 wegen naar de winst, verkoos Vermulst een dubieus zijpaadje. Mw. Roothaan schoof de partij vervolgens netjes naar de winst. Opmerkelijk is dat Vermulst hiermee voor de 3e keer op rij een gewonnen stelling weggaf.
Lambrechts wint tegen Stemmer een stuk, een dame, en daarmee de partij.
Meeuwissen wint door een dubbele aanval met een gedekte pion op 2 stukken.
Van Klingeren verliest in een moeilijke stelling op tijd van Duister, die vlak voor het eind een stukwinst over het hoofd zag.

Uitslagen van de 5e ronde:

Meijer – Michels                        1-0
Duister – Van Klingeren         1-0
Kruiswijk – Mink                        1-0
Lambrechts – Stemmer          1-0
Wiegers – Van Schaik               0-1
Vermulst – Roothaan               0-1
Willemsen – Khalioullina        0-1
Meeuwissen – Bunschoten     0-1
Raudenbusch – Van Lier          remise

Stand na de 5e ronde:

 1. Krishnasing   211
 2. Lensink           154
 3. Brantjes          150
 4. Van Schaik    148
 5. Losekoot        144
 6. Wiegers          143
 7. Koekkoek       142
 8. Meijer              130
 9. Spijkerman    121
 10. Duister            113

9 comments

 1. Leuk verslag Ed, maar dat vind ik niet verrassend…. 🙂

 2. Leest weer lekker weg, Ed. Een geboren verslaggever! Ik ben benieuwd of er nog meer schrijverstalent op de club zit:). Talentvolle dames hebben we in ieder geval al wel!

 3. Leuk artikel Ed. Ging ik even bij weggeefschaak kijken op wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Weggeefschaak), kom ik wat grappige dingen tegen. Zo wist ik niet dat je bij weggeefschaak ook tot koning mag promoveren. En 1.e3! (ja Ashley!) is de beste beginzet. Zwart kan dan alleen met 1…b6 of 1…c5 overleven. Na bijv. 1. e3 g6?? volgt 2. Dh5 gxh5 3. g4 hxg4 4. Pf3 gxf3 5. Lg2 fxg2 6. d4!

 4. Het lijkt erop dat met de wordpress update die ik vandaag heb gedaan, alle reacties / comments verdwenen zijn. Behalve een complete backup terugzetten – waar ik niet echt zin in heb – weet ik even niet of er een oplossing is.

 5. Pascal,
  Gelukkig kan ik de comments nu weer wel lezen, maar…de layout van de hele site is wel heel erg veranderd!?

 6. Excuus, ik was vergeten de partij Raudenbusch – Van Lier (remise) te verwerken in het verslag. Dat is bij deze hersteld.

Comments are closed.