2007

Waldemar Moes analyseert partij van de week

Vorig seizoen experimenteerden Hans van Briemen en Waldemar Moes al met analyses van schaakpartijen via filmpjes op internet. Dit seizoen wil Moes daar een vaste gewoonte van maken door "de partij van de week " te analyseren op zijn blog vladja.blogspot.com. Deze week analyseert hij zijn eigen overwinning op Jan Overbeek, waardoor hij na twee ronden samen met Pascal Losekoot, Martijn Benschop en Rob Boss ongeslagen aan kop gaat.In de analyse zien we de stukken over het bord gaan in de voor schakers bekende diagrammen. Daarbij geeft Moes via gesproken commentaar duidelijk aan welke ideeën in de partij voorbij komen, wat de kritieke stelling is en wat er beter gespeeld had kunnen worden. In zijn eigen partij deze week ontstond een kritieke stelling toen Overbeek met twee paarden in het centrum kwam. Achteraf bleek dat dit via een scherpe voortzetting voordeel op had kunnen leveren, maar dat het via de zetten van Overbeek leidde tot pionverlies. Het eindspel was vervolgens gewonnen voor Moes, zeker toen de vlag van Overbeek viel.

Op zijn site belooft Moes ook de partij Benschop – Van Klingeren te analyseren. Martijn Benschop speelde zoals gewoonlijk aanvallend en zette Bert van Klingeren flink onder druk. Daarbij schroomde Benschop niet wat materiaal te offeren. Van Klingeren verdedigde echter nauwkeurig en pas in de chaotische eindfase verloor hij alsnog de partij.

Ervaring
In de partij tussen Rob Boss en Kasper Wiegers gaf de ervaring van Boss de doorslag. Deze won eerst een kwaliteit en kon daar later met een truc een volle toren van maken. Hoewel Daan Lensink nog maar 15 jaar jong is, heeft hij toch al veel meer ervaring dan tegenstander Gino de Mon. In een snelle partij wist Lensink te winnen. Reinier Schaap hield het veel langer vol tegen Marco Meijer. De vrijpionnen van Meijer waren echter veel sterker dan de toren van Schaap.

Michiel van Schaik won een gelijk opgaande strijd van Rien van Brummelen. George van Tent leek te gaan winnen van Peter Vegter, maar verspeelde plots zijn dame. Het leverde Vegter de zo gewenste overwinning op. Mevrouw Ensink liet zien nog steeds de beste dame te zijn door Wilette van Helden in een lange partij te verslaan. Lidy Zandbelt verloor van Jeroen de Mon.

Bekercompetitie
Er werden drie partijen gespeeld in de eerste ronde van de bekercompetitie. Pascal Losekoot zette de koning van Werner Raudenbusch op de tocht en kwam met een pion meer niet in de problemen. Na een blunder van Raudenbusch was het helemaal uit. Arthur Vlug, bekerfinalist van vorig jaar, had weinig moeite met Rienk Andriessen. Voor de meeste commotie zorgden Vincent Pandelaar en Hans van Briemen. De laatste won verrassend de dame van Pandelaar en zag zich al bijna in de twee ronde. Pandelaar had echter verder gerekend en gezien dat zijn vrijpion voor een nieuwe dame zou zorgen of de dame van Van Briemen zou kostten.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Overbeek - Moes     	0-1
Benschop - Van Klingeren	1-0
Boss - Wiegers     	1-0
Lensink - G. de Mon   	1-0
Schaap - Meijer     	0-1
Van Brummelen - Van Schaik	0-1
Vegter - Van Tent    	1-0
Ensink - Van Helden   	1-0
Zandbelt - J. de Mon   	0-1

Beker

Losekoot - Raudenbusch  	1-0
Andriessen - Vlug    	0-1
Pandelaar - Van Briemen 	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1.	Losekoot	22
	Moes  	22
	Benschop	22
	Boss  	22
5.	Lensink 	17
6.	Witkamp 	15
	Van Voorthuizen	15
	Oldekamp	15
	Vlug  	15
	Meijer 	15
	Pandelaar	15
	Van de Veer	15

Baarn-Soest
Aanstaande vrijdag begint als een nieuw experiment een competitie tussen spelers van de Baarnse Schaakvereniging en de Soester Schaakclub. De twee clubs werken af en toe samen en leek het leuk, naast de jaarlijkse massakamp, de spelers onderling de krachten te laten meten. In zes ronden verdeeld over het seizoen – drie keer in Baarn en drie keer in Soest – wordt er een competitie gespeeld waarbij zo veel mogelijk de spelers van Baarn uitkomen tegen leden van Soest. Vrijdag is de eerste ronde in het clublokaal van Soest, Het Gildehuis, Steenhoffstraat 46 te Soest.

De spelers van Baarn die zich niet voor deze competitie hebben opgegeven, spelen gewoon in Baarn in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. Daar speelt het ook het A-team van de jeugd zijn eerste wedstrijd in de promotieklasse van de KNSB tegen Amersfoort A1. Vanaf 18.45 is de jeugd aanwezig voor de lessen en onderlinge competitie.
Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij de secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider Pascal Losekoot, 6012745.
—Marco Meijer