Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Volle bak in Rode Kruisgebouw

Volle bak in Rode Kruisgebouw

Terwijl aan de ene kant van de speelzaal van het Rode Kruisgebouw het eerste achttal van de Baarnse Schaakvereniging een succesvolle strijd speelde tegen Bussum (6-2 winst), werd de andere kant afgelopen vrijdag bezet door fanatiek spelende schakers voor de interne competitie.

foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

De topper in ronde 28 van die interne competitie werd gespeeld tussen Frits Kok en Henri Spijkerman, respectievelijk de nummers 5 en 3 op de ranglijst. Kok wist door een offer op f7 Spijkerman al snel een pion af te snoepen. Ook daarna hield hij het heft stevig in handen. Spijkerman probeerde van alles om via de f-lijn een tegenaanval te lanceren en stak daar zelfs een kwaliteit in, maar Kok liet niet los. Het resterende eindspel van toren tegen paard voerde hij met vaste hand naar winst. Frits Kok klom door deze zege naar plek 4. Spijkerman zag zijn kans om hogerop te komen, minimaliseren.

Volgens Henri heet deze man voortaan FritZ

Martijn Kruiswijk met wit kwam tegen Erik van Lier iets achter in de ontwikkeling van zijn stukken en verloor op een gegeven moment zelfs een kwaliteit. Wel resteerde een matdreiging. Mede doordat Kruiswijk vervolgens iets over het hoofd zag, kon zwart die dreiging afwenden en leed wit weer kwaliteitsverlies. Kruiswijk gaf op. Van Lier presteert sterk dit seizoen.
Erik (l) speelt op hoog niveau

Rob Boss en Ton Koekkoek speelden een merkwaardige opening. De Koningspionnen gingen al snel naar voren, terwijl nog niet gerokeerd was. Hoewel Koekkoek één van die pionnen verloor, ontstond in een gesloten stelling toch veel indirecte dreiging. Na een Paardoffer kwam Koekkoek wel beter te staan, maar Boss verdedigde goed. Na drie uur spelen vonden de heren het tijd voor remise.
De partij tussen Thur Breukers en Rien van Brummelen ging lang gelijk op. Toen Van Brummelen probeerde een doorbraak te forceren, leed dat tot kwaliteitsverlies en uiteindelijk tot verlies van de partij.
Rogier Burger en Conrad Keijzer openden Siciliaans, waarna Keizer met zwart moest verdedigen en de witte stukken veel ruimte kregen. Na afruil van stukken kwam Burger 2 pionnen voor en slaagde er in 2 vrijpionnen te creëren. Dat kwam Keijzer niet meer te boven.
Rogier sterk tegen Conrad

Kunst- en vliegwerk
In de partij tussen Johan Vermulst met wit en Henk Willemsen werd de Damevleugel potdicht geschoven. Dus zetten beide heren de aanval vol op de Koningsvleugel. Willemsen was echter iets te gretig en overzag de sterke positie van wits Paarden. Dat bracht groot onheil.

Zware avond voor Henk
Hoewel Willemsen met veel kunst- en vliegwerk verdedigde, kon hij stukverlies niet voorkomen en werd Vermulst de glorieuze winnaar.
Jan Kessler speelde met wit tegen nieuwkomer Koos Kok.
Nieuwkomer Koos Kok
In het middenspel won Kessler fraai een centrumpion. Daarna stichtte hij over de open centrumlijn veel gevaar met zijn Torens en een Paard. Hoewel Kok zich knap verweerde, moest hij in Kessler toch zijn meerdere erkennen.

Alle uitslagen ronde 28:
F. Kok - Spijkerman 		1−0
Kruiswijk – Van Lier		0−1
Boss - Koekkoek 		remise
Breukers – Van Brummelen	1−0
Burger - Keijzer 		1−0
Vermulst – Willemsen		1−0
Kessler - K. Kok		1−0

Stand aan kop:
1. Knight		966
2. Duister 		877
3. Spijkerman 		808
4. F. Kok		676
5. Timmerman 		660
6. M. Lambrechts	640
7. Van Lier		587
8. Kruiswijk		548
9. Breukers		543
   Koekkoek		543

Vrijdag wordt ronde 29 gespeeld in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 te Baarn. Het tweede achttal speelt die dag zijn laatste competitiewedstrijd uit tegen Amersfoort 4 met nog kans op promotie naar de 2e klasse van de SGS.

2 comments

Comments are closed.