2008

Vlug door gelukje nieuwe koploper in schaakcompetitie

De achtste ronde van de eerste cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging kenmerkte zich door lange partijen en veel spektakel. Arthur Vlug nam de koppositie van Marco Meijer over.Meijer verdedigde zich met hand en tand tegen Krishnasing om zijn koppositie te behouden. Krishnasings aanval was na een lange partij echter toch niet te stuiten. Koekkoek probeerde het wel tegen clubkampioen Witkamp maar kwam tekort. In tijdnood deed Overbeek pardoes een toren in de aanbieding. Moes accepteerde dat kadootje volgaarne. Van Teutem begon aanvallend tegen Van Voorthuizen. Van Voorthuizen kon door afruilen van stukken het initiatief overnemen, maar kon de winst niet eenvoudig vinden. Na ruim 60 zetten moest Van Teutem toch echt capituleren.

Spanning en herrie
De partij tussen Andriessen en Van Brummelen was pas kort voor middernacht beslist. Een superspannende partij. Ondanks een stuk achterstand en een zware aanval op zijn koning ging Andriessen plotseling over tot een aanval die bijna tot mat leidde. Van Brummelen bleef echter kalm en kon het net pareren, waarna hij de partij alsnog winnend kon afsluiten. Remisekoning Schaap leek tegen Oldekamp weer op een gelijkspel af te stevenen. Herrie in de speelzaal leidde hem echter dermate af dat hij een fout maakte waarvan Oldekamp dankbaar profiteerde. Keijzer kwam tegen de jeugdige Gino de Mon zwaar onder vuur te liggen. Hij verdedigde echter bekwaam en De Mon moest accepteren dat remise het maximum was. Kingma zette Bogaerts al snel onder druk. Laatstgenoemde bleef rustig en bouwde langzaam maar zeker een overwicht op. Uiteindelijk wist hij dat knap in winst om te zetten. Bogaerts’ eerste overwinning deze cyclus! Brantjes was net iets sterker dan Michels. Meeuwissen en Vermulst besloten na een lange partij tot remise.

Bekerstrijd
Er werden vijf partijen in de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Losekoot kreeg de mogelijkheid zich te revancheren voor zijn nederlaag enkele weken eerder tegen Raudenbusch. Hij greep die kans met beide handen aan. In de partij tussen Van de Veer en Vlug gebeurden in de tijdnoodfase rare dingen. Vlug gaf zo maar een stuk weg. Vervolgens zette Van de Veer zijn koning – na schaak – op f1. Was hij naar h1 gegaan dan had hij waarschijnlijk gewonnen. Nu kon Vlug zijn aanval toch doorzetten en de winst pakken. Door dit gelukje komt Vlug zelfs aan de top van de ranglijst te staan. Van Schaik kwam tegen Jeroen de Mon vrij snel een stuk voor. De Mon speelde onverstoord en aanvallend door. Hij wist zelfs het stuk terug te winnen; wel ten koste van een grote pionnenachterstand en dat werd beslissend.
Vincent Pandelaar maakte er een spektakelpartij van tegen Daan Lensink. Inclusief dameoffer voerde hij een mataanval uit op de naar het midden van het bord gelokte koning van Lensink. Tot veler verrassing kon Lensink in die fase nog knap overeind blijven. Pandelaar stond echter inmiddels positioneel beter en kon de partij met secuur spel alsnog winnend afsluiten. Peter Vegter en Rob Boss speelden een lange bekerpartij. Na ruim 70 zetten moest de taaie Vegter toch het onderspit delven. Losekoot, Vlug, Van Schaik, Pandelaar en Boss gaan door naar de kwartfinale van de bekerstrijd.

Uitslagen van de 8e ronde
Uitslagen

Krishnasing – Meijer		1-0
Koekkoek – Witkamp		0-1
Moes – Overbeek		    1-0
Van Teutem – Van Voorthuizen  0-1
Andriessen – Van Brummelen	0-1
Michels – Brantjes		0-1
Meeuwissen – Vermulst	    remise
Schaap – Oldekamp		0-1
Keijzer – G. de Mon		remise
Kingma – Bogaerts		0-1
Beker:
Van de Veer – Vlug		0-1
Raudenbusch – Losekoot	    0-1
Van Schaik – J. de Mon		1-0
Pandelaar – Lensink		1-0
Vegter – Boss			0-1

Tussenstand na de 8e ronde
Stand

1.	Vlug 			436
2.	Losekoot 		434
3.	Witkamp 		413
4.	Meijer 			397
5.	Raudenbusch 		376
6.	Krishnasing 		373
7.	Van Schaik 		350
8.	Moes 			333
9.	Evers 			324
10.	Van Voorthuizen 	316

Vrijdag 14 november wordt de negende ronde van de eerste cyclus gespeeld. Om 19.45 uur beginnen de partijen in de grote zaal van dienstverleningscentrum De Leuning, Oranjestraat 8, Baarn.—Ton Koekkoek