Intern, Volwassenen

Vincent Pandelaar schaakt zich naar bekerfinale (Ronde 31)

Aan de interne competitie doet Vincent Pandelaar niet mee dit seizoen. Maar een paar partijen spelen voor de bekercompetitie leek hem wel leuk. Bij een knock out competitie weet je vooraf niet hoeveel ronden je zal schaken, maar Pandelaar doet maximaal mee. Hij versloeg vrijdag Ashley Krishnasing en komt nu in de finale uit tegen Pascal Losekoot.

Pandelaar is geboren en getogen in Blaricum, maar volgde zijn jeugdschaakopleiding in Baarn. Al vele jaren speelt hij nu bij de volwassenen in Hilversum. Lang heeft hij dat gecombineerd met de interne competitie in Baarn, al was hij dan niet elke week aanwezig. Dit seizoen neemt hij niet deel aan de Baarnse interne competitie, maar hij is nog steeds lid. En de bekercompetitie leek hem een aardig alternatief. Dat blijkt ook volledig uit te komen. Na overwinningen op Boss, Duister en Koekkoek trof Pandelaar in de halve finale Krishnasing. Het werd een spannende partij die pas in de eindfase door Pandelaar gewonnen werd.

Blunder

Opmerkelijk genoeg was het de partij tussen Daan Lensink en Jan Overbeek die het eerste klaar was. Overbeek maakte een blunder die een kwaliteit kostte. Aangezien hij ook geen enkele tegenkans had, gaf hij het al snel op. Lensink nadert de afwezige koploper Losekoot nu weer iets, maar diens voorsprong is nog steeds comfortabel. Ed Duister en Marco Meijer speelden de enige remise van de avond. Duister stond in de eindstelling iets beter, maar het plan was niet duidelijk en het kon nog beide kanten op gaan. Yme Brantjes kwam weer wat dichter bij. Hij won een stuk van Rien van Brummelen en zette vervolgens de partij om in winst. Ook Henri Spijkerman wist te winnen. Tegen Rob Boss, een directe concurrent voor een toptien positie, had Spijkerman de langste adem. De achtste plaats van Vlug komt nu wel heel nadrukkelijk in zicht.

Offer

Erik van Lier is de laatste weken goed bezig. Tegen Thijs Michels plaatste hij een fraai offer om een allesbeslissende mataanval uit te voeren. Althans dat was de bedoeling. De koning van Michels kon nog net weglopen en vervolgens waren er voldoende verdedigers om het mat te voorkomen. Daarna speelde Michels het goed uit en kon hij eindelijke weer eens een punt laten bijschrijven. In de laatste rondes had hij met Losekoot, Overbeek, Raudenbusch en Lensink wel erg sterke tegenstanders getroffen. Ook Ton Koekkoek kon eindelijk weer eens juichen. Zijn laatste overwinning dateerde van 25 maart. Dit keer was Conrad Keijzer het slachtoffer, in de langste partij van de avond. Ger Oldekamp en Henk Meeuwissen speelden een leuke pot, die door de zwartspeler gewonnen werd. Wim van Teutem vond dat Peter Vegter het hem moeilijk had gemaakt, maar Van Teutem won wel.

Uitslagen van de 31e ronde — Uitslagen

Lensink – Overbeek           1−0
Pandelaar – Krishnasing     1−0
Duister – Meijer            remise
Van Brummelen – Brantjes     0−1
Boss – Spijkerman           0−1
Michels -Van Lier           1−0
Keijzer – Koekkoek          0−1
Oldekamp  -Meeuwissen        0−1
Van Teutem  -Vegter          1−0

Tussenstand na de 31e ronde — Stand

1. Losekoot     1132
2. Lensink     1034
3. Krishnasing     947
4. Overbeek     902
5. Meijer     854
6. Brantjes     835
7. Duister     795
8. Vlug     729
9. Spijkerman     724
10. Wiegers     674

Vrijdag, de dag na Hemelvaart, is er geen competitie ronde. In plaats daarvan is er een avond vrij schaken. Ook niet leden zijn van harte welkom. Er worden groepjes op speelsterkte gevormd die in ongedwongen sfeer een aantal partijen spelen. Voor versnaperingen wordt gezorgd. Aanvang is 20.00 uur in De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn. Graag iets eerder aanwezig zijn in verband met de indeling.
Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Daan Lensink, tel. 5417648. U kunt uiteraard ook een kijkje nemen op de website www.baarnseschaakvereniging.nl.

(Marco Meijer)