Extern, Volwassenen

Viertal voert ranglijst aan

Donderdag 20 maart speelde het Baarnse Viertal uit tegen Doorn-Driebergen. Snelle winst of verlies zat er dit keer op geen van de borden in. Er werd zwaar en lang gestreden in speellocatie ’t Hoge Licht. Uiteindelijk wist ons team een nipte overwinning te behalen, zonder op één bord te verliezen.

Waar Freek Beekhuis in de voorgaande wedstrijden vaak de dame van de tegenstander onder druk kon zetten of zelfs toegeworpen kreeg, bleek zijn slechtziende tegenstander Bastiaan Gramser een stuk taaier van aard. Bastiaan was met een KNSB rating van 1468 de sterkste speler van het aangetreden viertal en ondanks dat Freek’s clubrating in de interne competitie inmiddels op 1428 staat, zou hij hier een behoorlijke kluif aan krijgen. Baarn 1 viertal Doorn-Driebergen 20-03-2014 Lange tijd trokken beide spelers gelijk op, en ruim over de helft van totale speeltijd vond Freek’s tegenstander het genoeg en stelde een remise voor. Freek had al eerder in het spel twee van zijn lichte stukken afgeruild tegen een toren. Met een eindspel waarbij zijn tegenstander meer stukken op het bord heeft in het verschiet èn met de inschatting dat de stand van het totale team op dat moment redelijk gelijk was, besloot Freek de remise te accepteren.

Martijn Kruiswijk trof Peter Rijsdijk aan het bord. Peter koos voor een Siciliaanse verdediging op de e4 opening, maar sinds enkele maanden bestrijdt Martijn dit met een Alapin anti-Siciliaan.

De partij was snel afgelopen voor Peter. Niet in tijd, want de spelers gebruikten beiden het leeuwendeel van hun speeltijd, maar wel in materiaal en positie. Peter verdedigde Siciliaans tegen e4, maar vergat daarbij de toegang van de witte stukken af te snijden. Martijn maakte hier handig gebruik van en wist al in zet 7 een vooruitgeschoven paard in te zetten voor een dubbele aanval op toren en koning. Zeker voldoende voor een kwaliteit en met zicht op een bonus als het paard ook nog kan ontsnappen. Zoals wel vaker met hoektorens die door een vork verloren gaan, stond het paard een groot deel van de wedstrijd in de hoek. Andere plannen hadden voorrang. Zoals het insluiten van een paard van zwart, om de balans volledig door te laten slaan in het voordeel van wit. Die truuk ging niet op, want Peter wist daar met een handig schaakvorkje in zet 21 goed mee weg te komen. Op dat moment had zwart wel 7 pionnen nog op het bord, en mocht wit dit met een toren meer met 4 pionnen proberen te stoppen. Nog even was er een dreiging richting de geactiveerde koning, maar door het goed positioneren van het paard en de toren als verdedigers tegen de opstormende pionnen wist wit de stelling te behouden. Het paard werd daarna bevrijd uit de hoek, en na het verlies van nog een loper besloot Peter de partij op te geven.

De vijfde man van het viertal
De vijfde ‘man’ van het Doorn-Driebergen viertal

 

Hans van der Zijde is de best presterende speler uit het Doorn-Driebergen team. Ongeslagen na vier rondes gespeeld te hebben nam Hans plaats op bord 4, waarschijnlijk met het idee hier een vol punt met kans op minimaal gelijkspel voor het team binnen te halen. Immers, je hoeft dan nog maar op een van de borden een punt te scoren.

 

Martin Bunschoten was ‘out-classed’ maar wist een uitstekende opening op het bord te zetten. Rond zet 10 stond Martin met de zwarte stukken heel solide in een vierpaardenspel opening, zelfs met een licht voordeel door de verslechterde structuur van de tegenstander. Hans nam veel ruimte in aan de damevleugel, maar Martin besloot dat niet gewaagd niet gewonnen is, en opende onverschrokken de aanval op de koningsstelling van Hans. Na een reeks van afruilingen dacht Martin de dame van wit in de knel te brengen, maar zag hij tot zijn verrassing een van zijn lopers van het bord verdwijnen. Sinds dat punt speelde Hans wat verdedigender, en wist hij steeds een extra pion van het bord te nemen. Maar de grote verrassing kwam aan het einde. Terwijl Freek en Martijn hun partijen met hun tegenstanders aan het doornemen waren, kwam Martin bijna juigend de barruimte binnen. Door een fout van Hans was er een patstelling ontstaan, en had hij een halve punt weten binnen te slepen!

 

Rob Boss was de enige nog overgebleven schaker in strijd. Samen met Nilufer Kataylan zette hij een Moderne Benoni op het bord.

 

De twee spelers gingen vrij gelijk op in een sterk positioneel spel.Rob Boss nog niet in tijdnoodNilufer verzwakte haar pionnenstructuur voor de koning en Rob maakt daar gretig gebruik van door met zijn dame op deze diagonaal te gaan staan. Het binnenkomen op de diagonaal lukte maar niet doordat zwart goed verdedigde. Toen Rob zijn doel verlegde en probeerde twee verbonden doorgebroken pionnen te forceren, besloot Nilufer dat het nu wel heel gevaarlijk werd en bood remise aan, iets dat Rob maar al te graag accepteerde: Rob’s dame stond behoorlijk ingesloten en dreigde verloren te gaan.

Baarn 1 viertal Doorn-Driebergen 20-03-2014

Met een 2,5 – 1,5 overwinning door een gezond portie geluk gingen de Baarnse spelers opgewekt naar huis.

De finale uitslag van de viertalwedstrijd:

Baarn 1 Doorn-Driebergen 1   2½−1½
1 Rob Boss Nilufer Karayilan ½−½
2 Freek Beekhuis Bastiaan Gramser ½−½
3 Martijn Kruiswijk Peter Rijsdijk 1−0
4 Martin Bunschoten Hans van der Zijde ½−½

 

Met nog twee wedstrijden te gaan voert het viertal nu de groep aan, met goede vooruitzichten voor het handhaven van deze eerste plaats. Aanstaande vrijdag speelt het Baarnse viertal thuis tegen Hoevelaken, om 19:30 uur in het Rode Kruisgebouw aan de Burg. Penstraat.

5 comments

  1. Prachtig, uitgebreid verslag met alle in en outs! Aanstaande vrijdag duim en kijk ik mee.

  2. Die viertalwedstrijden zijn best spannend. Zeker als het zo kundig wordt beschreven! Daar kan ons andere eerste (het achttal) een voorbeeld aan nemen…

  3. Mooi verslag weer Martijn! Ik denk alleen in de analyse van de partij van Rob dat je bedoelt dat zwart gewonnen staat op het eind.

  4. Bedankt voor jullie mooie verslag en foto,s die ik op jullie site heb gelezen .groet hans van der zijde schaakver doorn-dierbergen

Comments are closed.