Extern, Volwassenen

Viertal start seizoen met gelijkspel

Het Baarns viertal is vrijdag aan een nieuw seizoen in de SGS Viertallencompetitie gestart met een 2 – 2 gelijkspel.

Ook dit seizoen bleek Leusden weer een geduchte tegenstander. Na scherp spel op de borden kon ons team de nipte overwinning van het vorig seizoen dit keer niet evenaren. Alleen Tijs Aarsen en Martijn Kruiswijk wisten hun spel om te zetten in winst.

 

De SGS viertallencompetitie is weer gestart. Baarn speelt ook dit jaar weer met een team mee. Waar in het vorig seizoen de groep waarin Baarn speelde nog uit 7 deelnemende teams bestond, is dit jaar de groep uitgebreid naar 9 teams. Het tweede team van Hoevelaken is verhuisd naar de andere 2e klasse groep, nieuwe tegenstanders zijn de eerste teams van Vegtlust, Vecht en Ommelanden en Doorn-Driebergen. Goed nieuws, want dit betekent twee extra wedstrijden te spelen!

Ook bij de teambezetting van het viertal zijn veranderingen te melden. Erik van Lier is dit seizoen doorgeschoven naar het Baarn 2 achttal in de SGS Clubcompetitie. Mees Heeringa, min of meer onze ‘vaste’ invaller van vorig seizoen schuift op zijn plaats in het team. Daarnaast zijn Freek Beekhuis en Tijs Aarsen weer present, en speelt de teamleider Martijn Kruiswijk ook als vaste speler mee. Naast de vaste kern zijn er dit jaar ruim voldoende aanmeldingen om als reservespeler in het team mee te draaien. Bekende namen als Bert van Klingerden, Thijs Michels en Eble Mink hebben aangeboden het team te willen versterken, en ook (relatieve) nieuwkomers Martin Bunschoten, Isaac Schippers en Henk Willemsen hebben zich laten optekenen op de reservelijst. Het belooft weer een spannend, maar vooral een gezellig seizoen te worden!

De eerste wedstrijd van het seizoen afgelopen vrijdag was tegen een bekende tegenstander: Leusden 1. Waar we vorig seizoen nog uit speelden in de nieuwe speellocatie van Leusden, konden we dit jaar Leusden uitnodigen in onze nieuwe speellocatie. De teamsamenstelling aan de kant van Leusden was ongewijzigd. De bordopstelling verrassend genoeg wel.

Tijs Aarsen kwam op bord vier uit tegen Thijmen Bakker. Thijmen had vorig jaar nog het onderspit gedolven tegen Freek, maar begon met de zwarte stukken strijdlustig aan zijn wedstrijd tegen Tijs.

Tijs opende met zijn favoriet: het koningsgambiet. Thijmen ontwikkelde snel en plaatste in zet 5 zijn dame op e7, een erg kwetsbare plek. De rokade van Tijs die hier direct op volgde had de dame een glansrol kunnen geven, maar gelukkig voor Tijs zag Thijmen een dubbele aanval dame met loperwinst over het hoofd. Tijs hield vervolgens de e-lijn met daarop de dame en koning in een ijzeren greep en wist hiermee een stuk voor een pion te winnen, met als extraatje twee lelijke geïsoleerde dubbelpionnen van zwart op de d-lijn. Door de druk snel op te voeren wist Tijs de partij in de 19e zet met mat te beëindigen. Stand 1 – 0 voor Baarn.

Op bord drie trof Martijn Kruiswijk de tegenstander waartegen hij vorig jaar de remise voor de teamoverwinning mee binnenhaalde: Rajko Potter. Met de zwarte stukken wist Martijn zijn favoriet, de Caro-Kann, op het bord te zetten.

Een taai gevecht volgde. In zet 16 waren alle lopers van het bord en had Martijn positioneel een iets sterkere stelling. Door een zwakheid op dameflank van zwart leek Rajko een zetherhaling af te kunnen dwingen. Inmiddels had Mees twee pionnen voorsprong op bord 1, en gaf hij aan daar de winst binnen te zullen slepen. Maar met nog maar één winstpunt ‘in de tas’ is niets zeker, zoals zou blijken, en Martijn koos ervoor het remisepatroon te doorbreken. Vrij snel erna slaagde hij erin een goed te handhaven paard op een sterk veld achter de vijandelijke linie te plaatsen en in zet 36 brak ook zijn e-pion door. Onder de toenemende druk maakte wit een blunder in de 39e zet waardoor hij een volle toren verloor. In zet 42 kon wit het afruilen van de resterende toren niet meer voorkomen en gaf op. Stand 2 – 0 voor Baarn.

Op bord 1 was Mees met de zwarte stukken inmiddels in zwaar weer terecht gekomen. Waar zijn tegenstander Bram Smakman vorig seizoen nog weinig tegenspel tegen Tijs Aarsen op het vierde bord kon neerzetten, bleek afgelopen vrijdag waarom hij dit jaar op het eerste bord uit kon komen. Het te vroeg inzetten van de dame wist Bram probleemloos af te straffen. De diagonaal die Mees met deze dame wilde verroven werd door Bram vakkundig ingezet om de dame klem te zetten, waarna vrij snel een niet te stoppen mataanval volgde. 2-1 voor Baarn.

Freek speelde op bord 2 met wit tegen Joop van den Broeke. Joop had vorige jaar als enige een winstpunt weten te scoren, toen tegen Erik van Lier, en bleek ook dit jaar het spel nog niet verleerd te zijn. Ondanks het bij tijden aggressief aanvallende spel van Freek wist Joop de verdediging goed op orde te houden. Het lukte Freek maar niet het laatste stuk erbij te halen om de finale slag uit te delen. Het omspelen van een paard was genoeg voor zwart om de aanval definitief af te slaan. In het eindspel dat volgde stond Freek met 5 pionnen, een paard en een toren in een mogelijk iets betere stelling één pion voor op Joop. In tijdnood zag Freek helaas een penningszet met paardwinst voor zwart over het hoofd, en met nog seconden op de klok wist Joop ook dit jaar een punt tegen Baarn te scoren.

De eindstand in de eerste ronde eindigde daarmee op 2 – 2.

Op 9 december treft het Baarns viertal Hoogland 1 in een uit-wedstrijd. Vorig jaar was Hoogland 1 het enige team in de Viertallencompetitie waartegen Baarn verloor. Met de ½ – 3½ stand van vorig jaar nog pijnlijk in het geheugen is Hoogland een geduchte tegenstander.

3 comments

  1. Wat een mooi en uitgebreid verslag Martijn, hulde!! 🙂

  2. Prima verslag en toch een mooi eerste punt voor het viertal. Geeft hoop voor match tegen Hoogland.

Comments are closed.