2010

Viertal net niet opgewassen tegen kampioenskandidaat

Het Baarnse viertal is er afgelopen vrijdagavond niet in geslaagd kampioenskandidaat Barneveld punten te ontfutselen. Net niet.Gelet op de onderlinge ratingverschillen zou Baarn vooraf geen enkele kans krijgen tegen Barneveld, tevens koploper in de Kampioensgroep van de viertallencompetitie van de Stichts-Gooise Schaakbond. De gemiddelde rating van het viertal van Barneveld lag ongeveer 300 punten boven dat van de Baarnaars. Het werd toch nog spannend.
Ton Koekkoek – dit keer op bord 2 – deed zijn lagere rating ‘eer’ aan door een mataanval van Barnevelder Kevin van Brummelen (rating 1748) over het hoofd te zien. De Baarnaars keken dus al snel tegen een 1-0 achterstand aan. Bert van Klingeren (bord 3) hield echter keurig stand tegen Marcel Janssen (1672) en in een lopereindspel kwamen ze remise overeen. Intussen speelde Geertièn de Vries op bord 4 een sterke partij tegen Hermen Ketel (1609) en het leek een kwestie van tijd voordat hij het zou afmaken. Geertièn zag helaas de afrondende aanval niet snel genoeg, terwijl zijn tegenstander wel op de juiste manier de verzwakte verdediging van Geertièn wist te bestoken met een mataanval. Erg sneu voor Geertièn die meer had verdiend. Met een tussenstand van 2,5 – 0,5 keek het Baarnse viertal dus al tegen een verloren wedstrijd aan.
Op bord 1 verrichtte Rob Boss nog wel een knappe prestatie door Barnevelder Robin van Ee in een lange strijd heel netjes op remise te houden. Gelet op het ratingverschil van bijna 340 punten in het voordeel van Van Ee een heel knappe prestatie zelfs. De eindstand werd dus 3-1 in het voordeel van Barneveld.
De teams van Barneveld en Baarn kunnen elkaar overigens nog een fraaie dienst bewijzen door hun volgende – tevens laatste – wedstrijd te winnen. Baarn zou dan namelijk tegen Gorinchem, de andere kampioenskandidaat, een sterke prestatie moeten neerzetten. En ruime winst van Barneveld tegen Leusden zou behoud in de kampioensgroep voor de Baarnaars kunnen betekenen. Half april weten we meer.
—Ton Koekkoek