2009

Viertal aan kop

Het viertal, bestaande uit Yme Brantjes, Geertièn de Vries, Rob Boss en Ton Koekkoek, kwam donderdag erg goed weg tegen ’s Graveland en staat nu zelfs aan kop in de 1ste klasse A!Het zag er slecht uit halverwege de viertallenwedstrijd tegen ’s Graveland 2. Yme had op bord 1 – na toch een vrij sterk begin – verloren van Van Doorn (rating 1557). Rob (bord 3) stond een stuk achter en Ton (bord 4) stond eigenlijk hopeloos. Alleen Geertièn deed het goed op bord 2. Hij kwam niet eens in tijdnood, maar versloeg knap dhr. Schoenmaker (rating 1665!). Met een tussenstand van 1-1 leek het echter op een 3-1 nederlaag af te stevenen.
Ton had al een stuk verloren en onderging een zware aanval op zijn koning. Normaliter was opgeven de enige optie, maar dat mag natuurlijk niet in een externe competitiewedstrijd. Ton probeerde tegen beter weten in maar wat tegenspel te bieden en offerde nog maar een loper tegen een paar pionnen. In plaats van zijn eigen aanval door te zetten, liet de ’s Gravelander zich daardoor wel afleiden, maar het bleef een hopeloze missie voor Ton.

Geluk
Vanuit het niets echter gaf dhr. Cornelissen (rating 1507), die in de wedstrijd tegen ’s Graveland 1 zelfs op bord 1 speelde, zijn dame cadeau! Dat was nergens voor nodig, maar Ton aanvaardde dit dankbaar. Na nog een schaakje won hij ook nog een toren en tegen alle verwachtingen in werd dus op bord 4 gewonnen.
Nu was alle aandacht gericht op Rob die het op bord 3 erg moeilijk had tegen dhr. Van der Klein (rating 1521). In de tijdnoodfase stond Rob nog steeds een stuk achter, maar zijn tegenstander moest nog wel oppassen voor Robs pionnen. Rob speelde snel en secuur en wist zijn tijdachterstand in een tijdvoorsprong van enige seconden te veranderen. Het lukte Rob zelfs de torens te ruilen en toen bleek de loper die Van der Klein nog had eigenlijk machteloos. Met nog 10 seconden op de klok moest de ’s Gravelander constateren dat hij Robs pionnen niet meer kon tegenhouden en gaf zich gewonnen! Bijzonder knap en koeltjes van Rob, die wel weer een overwinning kon gebruiken.
Zo eindigde een wedstrijd die op een 3-1 nederlaag afstevende in een 3-1 overwinning. Zonder geluk vaart niemand wel.
Door dit resultaat staat het viertal nu tijdelijk zelfs aan kop met 1 wedstrijdpunt meer dan D.O.S.C., dat één wedstrijd minder speelde. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.
De volgende wedstrijd speelt het viertal op 26 maart (gewijzigde speeldatum!) uit tegen Hoevelaken 2.—Ton Koekkoek