2005

Vette zetten openen schaakseizoen

De zomerstop is voorbij; de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging is weer begonnen. De schakers hadden er duidelijk zin in. Er vielen geen remises te noteren de eerste ronde. De indeling was door loting tot stand gekomen en dat leverde gelijk een aantal topduels. Jan Overbeek won van Dik van Leeuwen en Pascal Losekoot versloeg Arthur Vlug. Ook werd er al gespeeld voor de bekercompetitie. Michiel van Schaik, Robin van Kampen en Wim van Teutem plaatsten zich voor de volgende ronde

Vrijdag verzamelden de leden van de Baarnse Schaakvereniging weer in het Brandpunt voor de nieuwe competitie. Het clublokaal bleek enkele veranderingen ondergaan te hebben, waarvan de verbouwing van de keuken het meest in het oog spong. Naast het standaard kopje koffie konden de schakers uit andere varianten kiezen. De cappuccino vond gretig aftrek. Later op de avond leek ook het bierassortiment uitgebreid te zijn toen er bananenbier aangetroffen werd. Dit bleek echter prive eigendom van één van de aanwezigen.

Hoewel de competitie stil ligt in de maanden juli en augustus hebben de liefhebbers tijdens het zomerschaak toch hun potje kunnen spelen. Het was vooral snelschaak en rapidschaak wat er op het programma stond. De partijen worden dan gespeeld met een beperkte bedenktijd en de zetten worden niet genoteerd.Vrijdag werden er weer partijen gespeeld met een lang speeltempo en kwamen de notatieblaadjes weer uit de kast.

Arthur Vlug kwam tot de ontdekking dat hij geen pen bij zich had. Uit arre moede noteerde hij de partij daarom maar met een dikke markeerstift. Het werde vette zetten op zijn notatiebiljet. Op het bord werden de vet goede zetten echter gedaan door Pascal Losekoot. Hij maakte korte metten met Vlug die al na 14 zetten zetten moest opgeven wegens ondekbaar mat.


Zwart heeft zojuist h6 gespeeld, de beslissende fout. Na 14.Lh7+ gaf Vlug het op vanwege 14… Kh8 15. Pxf7 Txf7 16. Pxf7 mat.

Een andere partij tussen twee kanshebbers op het clubkampioenschap werd gespeeld door Jan Overbeek en Dik van Leeuwen. Zoals gebruikelijk investeerde Overbeek weer de nodige tijd. Van Leeuwen, de runner-up van vorig seizoen, gebruikte zijn voorsprong op de klok om de stelling eens goed te bestuderen. Na een half uur denken kwam er echter een zet die gelijk een pion verloor. Toen later nog een tweede fout volgde was het over en sluiten.

Clubkampioen Ewoud de Groote kwam beter uit de opening dan Marco Meijer. Deze pakte wel zijn kans om er uit te komen toen dat kon. Even leek een remise tot de mogelijkheden te behoren, maar vlak na de tijdontrole overzag Meijer een combinatie en verloor hij een stuk. Daan Lensink leek af te stevenen op winst tegen Simon van Voorthuizen in een eindspel van dame-toren-drie pionnen tegen dame-loper-vijf pionnen. In zijn drang de schaakjes uit de weg te gaan zette Lensink zijn koning echter zo ongelukkig neer dat hij pardoes mat gezet werd. Ramses van Dijen wikkelde af naar een eindspel dat materieel in evenwicht was. Hij bood dan ook een remise aan. Tegenstander Rien van Brummelen dacht even na, activeerde zijn torens en na enkele zetten gaf Van Dijen het op.

Rob Boss wist als enige van de avond met zwart te winnen. Tegenstander Rein Schaap hield te weinig stukken over om wat te kunnen doen. Waldemar Moes doet na een jaartje rustig aan weer volledig mee aan de interne competitie. Rienk Andriessen probeerde het de voormalig clubkampioen wel moeilijk te maken, maar de winst ging naar Moes. Een vergelijkbaar krachtsverschil was er op het bord bij Jarno Witkamp en Ger Oldekamp. Ook hier moest de oudere speler de winst laten aan de jongere.

Deze eerste avond van het nieuwe seizoen werden er gelijk al drie partijen gespeeld voor de bekercompetitie. Michiel van Schaik wist zijn goede vorm van het zomerschaak vast te houden en won van Hans van Briemen. Peter van de Veer, de verrassing in de competitie vorig seizoen, liep tegen een nederlaag aan. Jeugdtalent Robin van Kampen kent zijn openingen al uitstekend en dat is bij Van de Veer juist een onderontwikkeld terrein. De partij tussen Wim van Teutem en Johan Vermulst was er één tussen spelers die normaal gesproken aan elkaar gewaagd zijn. Van Teutem won dit keer en plaatst zich dus voor de tweede ronde van de beker.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Overbeek     - Van Leeuwen	1-0
Schaap      - Boss		0-1
Moes       - Andriessen	1-0
Witkamp     - Oldekamp	1-0
Van Brummelen  - Van Dijen	1-0
De Groote    - Meijer	1-0
Van Voorthuizen - Lensink	1-0
Losekoot     - Vlug		1-0
Van Schaik    - Van Briemen	1-0 (Beker)
Van Kampen    - Van de Veer	1-0 (Beker)
Van Teutem    - Vermulst	1-0 (Beker)

Vrijdag wordt de tweede ronde van de interne competitie gespeeld. Vanaf 19.45 uur beginnen de partijen in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. De jeugd begint al een uur eerder. Geschaakt kan er ook worden elke dinsdagavond op De Brink bij brasserie Le Maire. Komend weekend is de schaakvereniging bovendien te vinden op het Cultureel Festival in De Speeldoos. U vindt daar informatie over de vereniging, maar ook een potje schaken behoort tot de mogelijkheden.—Marco Meijer