Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Vers bloed en monsterpartij

Vers bloed en monsterpartij

Hoewel ronde 12 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging slechts 3 partijen telde, gebeurde er van alles en was er een aspirant-lid.

Het eerste achttal speelde, evenals het jeugdteam met enkele deelnemers van de seniorencompetitie, en de weersomstandigheden waren niet best. Genoeg redenen waarom er niet veel partijen gespeeld konden worden. Maar die partijen waren zeker de moeite waard.
Martijn Kruiswijk – met wit – en Ton Koekkoek maakten er een monsterpartij van. Na een opening met de Berlijnse verdediging voltrok zich lange tijd een kat en muisspel. In het middenspel was Koekkoek iets te passief en nam Kruiswijk het initiatief strak in handen. Een opening in de stugge verdediging van Koekkoek was echter niet eenvoudig te vinden. Zelfs toen die gevonden was, moest Kruiswijk uitkijken zelf niet mat gezet te worden. Dat deed hij en speelde in het eindspel naar de winst. Met beiden nog slechts enkele minuten op de klok en al 3,5 uur achter de kiezen, wist Kruiswijk ook nog een patstelling te vermijden. Na een gigantisch aantal van ongeveer 70 zetten moest Koekkoek dan toch de handdoek in de ring gooien.

Rustig nadenken tijdens monsterpartij helpt!

Bert van Klingeren (met wit) en Rob Boss openden Siciliaans en fianchetteerden beiden hun zwartveldige loper. Na een lang positioneel gevecht werden de zware stukken geruild. Omdat Van Klingeren een verkeerde zetvolgorde koos, kwam er een eindspel waarbij Boss twee verbonden vrijpionnen kreeg en een pionnendoorbraak van Van Klingeren net kon voorkomen. Winst voor Boss dus.

Vers bloed
Danny Breuer kwam voor het eerst proefdraaien bij de schaakvereniging. Hij mocht het met zwart opnemen tegen Henk Willemsen. Na een vrijwel gelijkwaardige opening speelde Breuer duidelijk te voorzichtig. Hij trok zijn ontwikkelde stukken terug tot aan de achterlijn en kwam daardoor onder zware druk te staan van de witte stukken. Willemsen kon naar hartenlust aanvallen en dat was uiteindelijk niet meer te verdedigen door Breuer. De verwachting van Willemsen was toch dat we van deze nieuwe speler nog wel gaan horen als hij wat meer ervaring heeft opgedaan.

Danny Breuer (links) tegen Henk Willemsen

Zowel Kruiswijk als Boss boekte zijn vierde achtereenvolgende overwinning. Voor Willemsen was dit pas zijn eerste, maar hij speelde dan ook nog maar 3 partijen dit seizoen.
Op de ranglijst verandert niet veel. Kruiswijk verstevigde wel zijn 5e plaats en Boss kwam net de toptien binnen.

Vrijdag 15 december wordt ronde 13 van de interne competitie gespeeld, aanvang 20.00 uur. Bezoekers en deelnemers zijn welkom in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6.