2008

Verrassingen op slotdag schaakcompetitie en een groots kampioen

Vincent Pandelaar – winnaar van de derde cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging – sloot af in stijl met een overwinning op Daan Lensink. Jeugdtalenten Yme Brantjes en Kasper Wiegers overspeelden hun hand tegen Ton Koekkoek en Thijs Michels. Pascal Losekoot is echter de grote winnaar van schaakseizoen 2008-2009.De kaarten waren bij aanvang van de laatste schaakronde al geschud. Losekoot is met grote voorsprong clubkampioen geworden. Hoewel de geschiedschrijving van de Baarnse Schaakvereniging helaas niet compleet is, is wel zeker dat Losekoot is toegetreden tot het gilde van de allergrootste schakers van Baarn, want hij werd nu al voor de zesde keer clubkampioen! Volgens een artikel van Johan Hut ter ere van het 60-jarig jubileum van de schaakvereniging zou alleen dhr. W.H. Bosscha eenzelfde aantal clubtitels behaald kunnen hebben. Zeker is dat allerminst. Zeker is wel dat Losekoot een groots kampioen is.

Sportief protest
Jammer dat Losekoot wegens het niet opdagen van zijn tegenstander geen passend slot aan dit mooie seizoen kon geven. Pandelaar wel. Tegen Lensink boekte hij nog een keurige overwinning. Als Pandelaar – die ook lid is van HSG – wat vaker zou deelnemen aan de Baarnse competitie zou hij een geduchte concurrent van Losekoot kunnen worden.
Grote verrassing was de overwinning van Thijs Michels op jeugdtalent Wiegers. Ondanks aanvalsgeweld van Wiegers wist Michels zich bekwaam aan de druk te ontworstelen. Michels maakte het ook knap af en mocht zich een belangrijke zege rijker rekenen.
De grootste verrassing kwam echter op naam van Ton Koekkoek. Tegen kersverse jeugdkampioen Brantjes kwam hij weliswaar al snel twee pionnen achter, maar Brantjes overspeelde zijn hand. Hij liet zijn dame op een zijspoor rangeren en moest het initiatief in het centrum afstaan. Koekkoek besliste de partij keurig met een vernietigende mataanval. Misschien was het wel een sportief protest van Michels en Koekkoek tegen het indelingssysteem. Beiden stonden namelijk het hele seizoen op de ranglijst in elkaars buurt en zouden normaliter volgens het indelingssysteem min of meer automatisch tegen elkaar hebben moeten uitkomen. Ze hebben echter helemaal niet tegen elkaar gespeeld.
Op deze slotdag boekte Peter Vegter nog een verdiende overwinning op Wim van Teutem en hield Geertièn de Vries Bert van Klingeren netjes op remise (of misschien wel andersom).
De Vries – ook uit de Baarnse jeugdschool – is eigenlijk wel de grootste verrassing van deze cyclus met zijn vijfde plaats. Maar ook Rienk Andriessen toonde zijn goede vorm deze cyclus door – ongeslagen – op de zesde plaats te eindigen. Hoewel ook zijn tegenstander vrijdag niet kwam opdagen, versloeg hij ook nog even Rien van Brummelen in een vriendschappelijk duel.

Seizoen 2008-2009
Een korte bespiegeling van het thans afgelopen seizoen leert dat Losekoot terecht de clubtitel van Jarno Witkamp heeft overgenomen en dat Waldemar Moes – evenals vorig seizoen – op de tweede plaats is geëindigd. Het lijkt het jaar van de doorbraak voor de jeugdleden Brantjes (7e) en Wiegers (9e), terwijl Daan Lensink zijn toptiennotering van vorig seizoen verbeterde met zijn 8e plaats. Misschien voegt De Vries zich volgend seizoen ook bij dit sterke jeugdtrio.
De competitie is voorbij, maar in de zomer zal door menigeen nog volop geschaakt worden tijdens het ‘zomerschaak’ en diverse toernooien in binnen- en buitenland.

Uitslagen van de 12e ronde
Uitslagen

Meijer – Moes		    0-1
Lensink – Pandelaar		0-1
Brantjes – Koekkoek	    0-1
Michels – Wiegers		1-0
Raudenbusch – Vermulst	    1-0
Keijzer – Evers		    0-1
De Vries - Van Klingeren	remise
Schaap – Oldekamp		remise
Vegter - Van Teutem		1-0

Tussenstand na de 12e ronde
Stand

1 Pandelaar	656
2 Losekoot	599
3 Moes		540
4 Lensink	496
5 De Vries	488
6 Andriessen	482
7 Witkamp	474
8 Meijer	471
9 Brantjes	460
10 Wiegers	415

Eindstand aan kop overallklassement seizoen 2008-2009:
1 Losekoot 1835
2 Moes 1631
3 Pandelaar 1504
4 Witkamp 1358
5 Meijer 1357
6 Vlug 1356
7 Brantjes 1279
8 Lensink 1248
9 Wiegers 1171
10 Overbeek 1146
Zomerschaak:
Ook tijdens de vakantieperiode biedt de Baarnse Schaakvereniging de mogelijkheid om te schaken. Vanaf 3 juli tot en met 28 augustus (m.u.v. 17 juli) kan elke vrijdagavond geschaakt worden in De Deel, Melkpad 17 te Baarn. Er wordt afwisselend snel- en rapidschaak gespeeld. Deze avonden zijn zeker ook bedoeld voor schakers die geen lid zijn van deze vereniging. Deelname is gratis en aanvangstijdstip is steeds 19.45 uur.
—Ton Koekkoek