2009

Verrassingen en tijdnood bij start schaakcompetitie

Bij de start van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging waren nog niet alle schakers terug van vakantie. Maar er vielen meteen enkele grote verrassingen te noteren.
In de speelzaal van De Leuning begonnen afgelopen vrijdag zestien schakers uiterst gemotiveerd aan de eerste ronde van het nieuwe seizoen. Ook werd gestart met de interne bekercompetitie. Omdat eerst geloot moest worden voor de indeling begonnen de meeste partijen vrij laat en dat bleek in sommige partijen van grote invloed.
Interne competitie
Voor de eerste ronde van de interne competitie diende Henri Spijkerman zich als nieuw lid aan. Hij mocht de strijd aanbinden met Reinier Schaap. Lang had Schaap enig voordeel met een stuk voorsprong tegen twee pionnen. Spijkerman blijkt echter een doorzetter en omdat Schaap hem te veel ruimte gaf, ontwikkelde hij geduldig en geconcentreerd naar een winnende stelling. Spijkerman lijkt een aanwinst voor de Baarnse schakers.
Nestor Wim van Teutem kon gelijk aan de bak tegen jeugdclubkampioen Yme Brantjes. Die partij eindigde vrij snel in winst voor Brantjes, waarbij Van Teutem constateerde dat hij toch weer van de jeugd geleerd had.

Grote tijdnood
Werner Raudenbusch zorgde voor een verrassing door Marco Meijer te verslaan. Enig geluk viel hem daarbij wel ten deel, want dit was één van de partijen die in dubbele tijdnood eindigde. Zowel op hun schaakklok als op de tijdklok van De Leuning was de speeltijd bijna verstreken. Het gebouw moet om middernacht opgeruimd en afgesloten zijn, anders gaat het alarm af. Om vijf voor twaalf waren Raudenbusch en Meijer nog volop bezig en die tijdsdruk beïnvloedde het spel van beide spelers aanzienlijk. De laatste zetten moesten zeer snel gedaan worden en het lukte Raudenbusch zowaar om – met enig geluk – Meijer mat te zetten.

Bekerverrassingen
Voor de eerste ronde van de interne bekercompetitie werden enkele interessante partijen geloot. Ook hier heerste soms ziedende tijdnood. Dat gold niet voor Kasper Wiegers en Paul Evers, want Wiegers strafte een fout van Evers in de opening snel beslissend af.
De andere partijen duurden echter erg lang. Ton Koekkoek en Rob Boss speelden weer een spannende partij tegen elkaar met steeds licht voordeel voor Boss. Het was echter verre van eenvoudig voor Boss om definitief toe te slaan. Pas in de tijdnoodfase, die ook in deze partij zo tegen kwart voor middernacht dubbel voelbaar was, kon Boss zijn pionnenvoorsprong winnend uitspelen. Waldemar Moes had ook last van de klok in zijn partij tegen Rien van Brummelen. Dat veranderde in voordeel toen de meer speeltijd hebbende Van Brummelen ook sneller ging spelen. Van Brummelen werd daardoor namelijk ook onnauwkeuriger en verspeelde daardoor een paard en de partij.
Simon van Voorthuizen zorgde voor een stunt door clubkampioen Pascal Losekoot uit het bekertoernooi te stoten. Van Voorthuizen had aldoor wat meer dreiging en omdat Losekoot iets te passief bleef, kon hij die dreiging keurig omzetten in winst.

De enige remise van de avond viel in de partij tussen Daan Lensink en Thijs Michels. Ook hier speelde tijdnood een grote rol. Lensink maakte daardoor een fout in het eindspel en Michels had te weinig tijd om winst te zoeken, zodat in remise werd berust. Voor Michels betekent dit wel dat hij doorgaat naar de tweede bekerronde omdat zijn rating iets lager is dan die van Lensink.
Om exact 00.00 uur was De Leuning opgeruimd en afgesloten. En dat was op zich al een grote prestatie!

Uitslagen van de 1ste ronde
Uitslagen

Meijer - Raudenbusch    0-1
Schaap - Spijkerman    0-1
Brantjes - Van Teutem   1-0
Beker:
Koekkoek - Boss      0-1
Wiegers - Evers      1-0
Van Voorthuizen - Losekoot 1-0
Van Brummelen - Moes    0-1
Lensink - Michels     remise

Vrijdag 18 september wordt de tweede ronde van de interne competitie gespeeld. Aanvang: 19.45 uur. Speellocatie: De Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn. Meer informatie over schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris a.i. Ton Koekkoek (tel. 06 46078172).—Ton Koekkoek