Intern, Volwassenen

Verrassende top 5

Vindt Krishnasing zijn weg terug naar de top? Kan Losekoot (2e plaats) aanhaken in de achtervolging op de nummer 1? Behoudt de nummer 1,  Lensink, zijn ongeslagen status? Waar blijven Brantjes en Wiegers? De top 5 van vorig jaar, genoemd in de juiste volgorde, is op drift geraakt in de stand van de interne competitie.

Duister, Meijer en Timmerman zijn de top 5 binnengedrongen. Kunnen zij stand houden? De competitie verloopt na 8 ronden anders dan menigeen zich had voorgesteld. Lensink ongeslagen op nummer 1 met slechts 1 remise heeft er zin in met wit tegen Duister. In de interne competitie waren alle onderlinge partijen gewonnen door Lensink, die al snel afweek van zijn klassieke variant in de Caro-Kann uit de vorige partijen. Deze avond werd het de doorschuifvariant. Duister verloor met zwart in dezelfde variant eerder in de competitie in 14 zetten van Losekoot. Lensink pakte het iets anders aan dan Losekoot en kwam ook lekker uit de opening. Zijn paard leek een mooie plek te krijgen, midden in de stelling van Duister, gedekt door een pion. Meteen sloeg de vlam in de pan. Duister slaat de pion, waarna het paard door Lensink geofferd werd (op f7) voor een aanval op de koning van Duister. Het offer leek goed, maar de verdediging van Duister hield stand. Lensink offerde een 2e stuk voor een mataanval welke niet afgerond kon worden. De mataanval van Duister ging sneller.

Kans dus voor Losekoot om in te lopen op de nummer 1. Losekoot kwam tegen Meijer niet lekker uit de opening. Tot Meijer in het naderende eindspel een stuk weggeeft. Meijer had enige compensatie in de tijdnood van Losekoot, die de winnende variant niet uitvoerde. Daarna was het materiaaloverwicht niet meer voldoende voor de winst, remise.

Wiegers en Brantjes, bezig aan hun opmars naar de top 5, werd het niet gemakkelijk gemaakt door de indeling. Ze speelden tegen elkaar. Wiegers met wit ging met een ongevaarlijk pionnetje meer het middenspel in, waarna de heren berustten in remise.

Krishnasing moest aan de bak tegen Spijkerman. De clubkampioen heeft wat goed te maken, staat slechts 11e. Er komt dezelfde scherpe opening op het bord als in de WK tussen Anand – Carlsen, op het moment dat Anand met wit echt voor de winst moest gaan. Spijkerman met wit kiest ook voor de scherpe f3-variant in het Nimzo-Indisch. Het leek voor Spijkerman lekker te gaan tot Krishnasing met een verrassend kwaliteitsoffer de partij naar zich toe trekt. Een aanval op de koning van Spijkerman was het gevolg. Deze mooie tactische wending van Krishnasing was genoeg voor de winst.

Vorige week verbaasde Keijzer nog een ieder met zijn remise tegen Krishnasing. Michels had reeds eerder zijn visitekaartje afgegeven met zijn winst op Spijkerman. De partij ging fel van start, Keijzer met wit, Michels met zwart. Beide heren gingen in de aanval, tactische grappen in overvloed. Als de storm gaat liggen zit er niks meer in, de punten worden gedeeld.

Heeringa tegen Raudenbusch. Kan de jeugdige tacticus het winnen van de ervaren strateeg? Als Raudenbusch met een stevige pion meer de tijdnood in duikt weet hij ondanks zijn leeftijd de zenuwen en zijn tegenstander te bedwingen.

Vermulst kwam met wit tegen Oldekamp goed uit de opening. Oldekamp kon de stelling op tijd gelijk trekken. Met ongelijke lopers op het bord besloten de heren tot remise.

Schipper zet al vroeg in de avond zijn dame in de baan van een loper van Meeuwissen. Opgegeven.

Nog vroeger, voor 9 uur, staan de borden van Willemsen-Beekhuis en Andriessen-Bunschoten in de analyseruimte. Beekhuis is te gretig in de opening, verliest daardoor. Bunschoten ging al snel mat.

Veel partijen, ondanks dat het tweede achttal tegen Doorn-Driebergen2 speelde. Helaas verloor het tweede met 2,5 – 5,5.

Uitslagen 9e ronde:
Lensink             – Duister                 0-1
Losekoot          – Meijer                   ½−½
Wiegers            – Brantjes                ½−½
Keijzer              – Michels                 ½−½
Spijkerman     – Krishnasing         0-1
Heeringa          – Raudenbusch     0-1
Willemsen       – Beekhuis               1−0
Vermulst         – Oldekamp             ½−½
Andriessen     – Bunschoten         1-0
Schipper          – Meeuwissen        0-1

Stand na de 9e ronde:
1  Lensink                     354
2  Losekoot                  332
3  Duister                      306
4  Meijer                        304
5  Timmerman            249
6  Brantjes                    229
7  Krishnasing             223
8  Van Voorthuizen  220
9  Van Brummelen    215
10 Wiegers                   209

1 comment

Comments are closed.