2006

Verrassende leiders derde schaakcyclus

De Baarnse Schaakvereniging heeft het seizoen in drie cycli verdeeld. Na 12 ronden begint iedereen weer op 0 punten. Dat levert aan het begin van een cyclus soms een onverwachte tussenstand op. Dat is zeker het geval na twee ronden in de derde cyclus. Weinig mensen zullen verwacht hebben dat Vermulst, Wiegers en Van Tent de ranglijst zouden aanvoeren.Na het verlies van het eerste achttal vorige week (2½-5½ tegen Ons Genoegen 1) was het dit maal het tweede achttal dat klop kreeg (maarliefst 7-1 verlies tegen het veel sterkere Laren 1). Dit is er mede de oorzaak van dat er in de top 10 weinig spelers van deze achttallen terug te vinden zijn, terwijl dit normaal gesproken toch de sterkste schakers van de vereniging zijn.

Aan kop daarom een trio spelers dat geen deel uit maakt van deze teams. Als enigen wisten zij twee keer achter elkaar te winnen. Johan Vermulst won vorige week van Henk Meeuwissen en wist nu Wim van Teutem aan zijn zegekar te binden. Van Teutem zag de combinatie van Vermulst niet aankomen en werd niet veel later mat gezet. George van Tent versloeg mevrouw Ensink, die maar op één kant van het bord lette. Aan de andere zijde kon Van Tent in een paar zetten de koning mat zetten. Het was voor hem de tweede overwinning op rij op een dame, na vorige week mevrouw Van Helden verslagen te hebben.

Jeugdteam
Kasper Wiegers behaalde als enige van de koplopers een overwinning in een externe wedstrijd, een jeugdwedstrijd wel te verstaan. Wiegers won, net als Robin van Kampen en Levente Vervoort, met Baarn C1 van DBC uit De Bilt. Naast Van Kampen is Werner Raudenbusch de andere speler uit het eerste achttal in de top 10. Tegenstander Thijs Michels offerde een stuk voor een gevaarlijke aanval, maar Raudenbusch pareerde alles en hield ook een mogelijk eeuwig schaak uit de stelling. Het eindspel was vervolgens gewonnen.

Arthur Vlug en Marco Meijer speelden een ongebruikelijke opening. Nadat veel stukken geruild waren, kreeg Vlug een sterke koningsaanval. Meijer hield alles net bij elkaar, maar gaf in hevige tijdnood toch een pion. Dat was beslissend. De partij tussen Rienk Andrieesen en Daan Michels was lange tijd in evenwicht. Ver in het eindspel verspeelde Michels echter een kwaliteit en dat kostte de partij. Simon van Voortuizen en Vincent Pandelaar speelden een snelle remise. Nadat Pandelaar een remiseaanbod van Van Voortuizen had afgeslagen, kwam hij enkele zetten later met eenzelfde voorstel. Na een tijdje nadenken werd dit geaccepteerd.

Gino de Mon deed er alles aan om zijn pion voorsprong te verzilveren tegen Ger Oldekamp. Toen zijn paard opgejaagd werd zette de Mon dat precies op het verkeerde veld neer, waardoor Oldekamp kreeg wat hij wilde en mat in één kon geven. Vader Jeroen de Mon ging het wat beter af in zijn partij tegen Lidy Zandbelt. Nadat het in het begin redelijk gelijk op was gegaan, was de partij plotseling afgelopen toen Zandbelt haar dame niet goed in de gaten hield.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Vermulst - Van Teutem  	1-0
Ensink - Van Tent    	0-1
Van Voorthuizen - Pandelaar 	1/2-1/2
Raudenbusch - T. Michels 	1-0
Vlug - Meijer      	1-0
Andriessen - D. Michels 	1-0
Oldekamp - G. de Mon   	1-0
Zandbelt - J. de Mon   	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Vermulst, Wiegers, Van Tent	22
4. Van Kampen, Raudenbusch	19
6. Krishnasing	        17
7. Van Klingeren, Schaap,
  Van Briemen, Vlug, Vervoort,
  Andriessen	        15

Vrijdag is er een bijzondere schaakavond. Er wordt dan niet voor de competitie gespeeld. In plaats daarvan worden er twee partij gespeeld met een bedenktijd van 1 uur die wordt verdeeld over beide spelers. De sterke schaker krijgt daarbij minder bedenktijd dan de minder sterk geachte speler. Na deze twee partijen vinden er nog vier ronde snelschaken plaats. Op deze avond is iedereen welkom, ook mensen die geen lid zijn van de schaakvereniging. Een goede gelegenheid om een keer kennis te komen maken.
Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij de secretaris, Jan Overbeek, tel. 5421504 of te vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl.
—Marco Meijer