Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Verlate sinterklaasavond

Verlate sinterklaasavond

Hoewel de Sint ons land inmiddels heeft verlaten, waarde zijn geest nog rond bij de Baarnse Schaakvereniging. Tijdens ronde 11 van de interne schaakcompetitie werd menig presentje uitgedeeld in de vorm van pionnen, een toren en hier en daar zelfs een onontkoombaar mat. Mede door al deze verwikkelingen is het nu al de spannendste competitie in jaren. Ed Duister heeft zijn herfstdip overwonnen, Thur Breukers is een serieuze titelkandidaat mits hij het land niet verlaat en ook Dirk Jan Olthof en Rogier Burger doen volop mee aan de titelrace. Vol verwachting klopt ons hart!

verslag: Henri Spijkerman, foto’s: Ton Koekkoek en Henri Spijkerman

Duister – Burger 1-0
Clubkampioen Ed Duister is duidelijk terug van weggeweest. In een Spaans duel probeerde Rogier Burger zijn trage openingsspel te bestrijden met een scherpe variant waardoor de zwarte stukken een stuk actiever leken. Maar Duister kent deze opening als zijn achterzak en geheel in gesloten Spaanse stijl slopen de witte dame en paarden omzichtig richting vijandelijke koning. Eén verkeerde beweging van de dame van Burger bleek voldoende, mat was niet meer te voorkomen.

Timmerman – Breukers 0-1
Nog geheel in pakjesavondsfeer deed Jan Timmerman in een Franse opening met wit twee pionnen in de aanbieding. De enige compensatie zat in zijn centraal opgestelde en hierdoor actieve koning. Timmerman vocht voor wat hij waard was en Thur Breukers kwam er aanvankelijk moeilijk door. Het kwam tot een zeer positioneel gecompliceerd eindspel met uiteindelijk een gelijk aantal pionnen, maar zwart stond toen op zijn beurt zoveel beter dat wit het alsnog niet kon houden.

Olthof – Spijkerman 1-0
Beide spelers leken op weg naar een lange positionele partij, tot Spijkerman Olthof de pion c6 kado deed. Met een aantal sterke zetten greep Dirk Jan Olthof direct het initiatief. Zwart kreeg geen grip op de pion en na een scherpe afruil van loper tegen paard kwam zwarts koning in gevaar. Zijn keus was mat of torenverlies. Spijkerman koos voor het laatste maar gaf daarna op in plaats van kansloos door te schuiven. Een korte executie die slechts 18 zetten duurde.

Koekkoek – Lambrechts 1-0
Sinterklaas pakte in de partij tussen Ton Koekkoek en Mario Lambrechts helemaal uit, het was één groot surprisefestival. Door een slechte paardzet verloor Koekkoek al snel zijn beide centrumpionnen, maar door een matige damezet van Lambrechts won hij er snel weer één terug. Lambrechts voerde vervolgens de druk op Koekkoeks koning op, maar zette zijn aanval te vroeg in. Daardoor verloor hij ook zijn andere centrumpion. Na weer een zwakke paardzet van Koekkoek kon Lambrechts een stuk winnen, maar in plaats daarvan sloeg hij met zijn loper een giftige pion. Met een schaakje won Koekkoek die loper en ook nog een pion. Ook het vervolg was van beiden zeker niet foutloos, maar Koekkoek kon zijn voordeel behouden en uiteindelijk de partij winnen.

Bijleveld – Kruiswijk 0-1
Niet veel Baarnse schakers spelen of beheersen de Engels opening goed. Bijleveld wel. Hij opende hiermee met wit. Kruiswijk improviseerde met goede zetten en kwam ongeschonden in het middenspel. Een aanval op de koningsstelling van Bijleveld werd vroegtijdig afgebroken. Kruiswijk zag net op tijd dat een pionvork met fatale gevolgen op de loer lag. Wel verscheen daardoor een paard aan de rand waardoor wit stukken naar het centrum kon schuiven. Pionnengeschuif aan de damekant leverde Kruiswijk een doorgebroken h-pion op. Bijleveld liet zijn talent zien door zwakke zwarte velden van Kruiswijk te benutten en een kwal te winnen. In het eindspel kreeg Kruiswijk nog een kans door zijn loperpaar en dame op de koningsstelling van wit te richten. Bijleveld speelde te snel en stond ineens schaakmat.

Brouwer – Kok 0-1
In de zogenaamde Ulvestad-variant (5…, b5 in het Italiaans) reageerde Sieb Brouwer aanvankelijk heel goed. Maar door een foutje met een pionzet won Frits Kok niet alleen een pion, wit kon ook gelijk niet meer rokeren. De druk op de witte stelling bleef groot en wit wist het uiteindelijk niet meer te houden.  Zwart moest secuur spelen maar won eenvoudig. Door deze overwinning stijgt Kok gestadig richting top tien.

 

Uitslagen ronde 11:

Duister – Burger 1-0
Timmerman – Breukers 0-1
Olthof – Spijkerman 1-0
Koekkoek – Lambrechts 1-0
Bijleveld – Kruiswijk 0-1
Brouwer – Kok 0-1

Stand na 11 ronden:

1     Duister 405,3
2     Breukers 377,2
3     Olthof 371,5
4     Burger 362,7
5     Kruiswijk 282,0
6     Koekkoek 274,0
7     Spijkerman 272,3
8     Schram 270,0
9     Timmerman 246,0
10   Bijleveld 244,0

 

6 comments

  1. Leuk geschreven verslag. Ok, moet niet vaker doen, mag wel 🙂
    En een foto van de fotograven!

  2. Komt ie: fotograven zijn plaatsen waar dode foto’s liggen, fotografen zijn mensen die foto’s maken.

Comments are closed.