Jong en oud zorgen voor sensatie tijdens ronde 23 op de Baarnse Schaakvereniging afgelopen vrijdagavond 23 maart. De topper van de avond ging tussen Krishnasing en Lensink. In de lagere regionen van het klassement zorgde Vegter voor een verrassende uitslag door te winnen van Andriessen. De helft van de tien partijen werd gewonnen door de zwartspeler!
Qua rating en stand in het klassement vallen ze niet op. Andriessen op plaats 25 met wit tegen Vegter op plaats 31. Andriessen 250 ratingpunten meer. Dat is een heel groot verschil. Op papier. Op het bord stonden halverwege de avond meer zwarte dan witte stukken. Vegter op weg naar de winst. Kreeg al een “overwinningswijn” aangeboden van Andriessen. Daar wilde hij nog niet aan beginnen. Eerst winnen… De zenuwen maakten de weg naar de winst erg hobbelig. De voorsprong van stukken werd teruggebogen in een voorsprong van pionnen… met nog steeds winstkansen. Met een zucht van verlichting werd werd uiteindelijk toch het “overwinningsglas” geheven.
De topper van de avond ging tussen de jongeren Ashley Krishnasing en Daan Lensink. Daan kwam ik de dag voor zijn partij tegen Ashley tegen in de trein. We spraken over de “Franse avond” die vrijdag 6 april door de Baarnse Schaakvereniging wordt georganiseerd. Dat betekent Franse hapjes, Franse wijn, en de Franse opening. Overigens mag iedereen meedoen. En meeluisteren. Daan vertelde mij dat hij de intro over de Franse opening mocht houden. De Franse opening kent vele varianten. Dus ik vroeg Daan of hij alle varianten laat zien. “Nee”, zei Daan, “ik behandel ze niet allemaal, dat zou te lang duren en ik heb maar een kwartier.” Ik zal niet op de details ingaan, maar Daan ging niets zeggen over de meest gespeelde Winawer-variant. Met de Winawer-variant komt vaak een stelling op het bord met veel strijd en kansen voor zowel zwart als wit. Wat wil nu het toeval, de Winawer-variant komt de volgende dag op het bord in de partij tussen Ashley en Daan. De nummer één tegen de nummer vier van het klassement. Het werd een voor de Winawer typisch spannende strijd met de koningen midden op het bord. Ashley met wit kwam een pionnetje voor, maar dat is de zwarte opzet. De witte stukken werken op dat moment nog niet lekker samen. Dat zijn de tegenkansen van zwart in de variant die op het bord stond. Wit moet erg nauwkeurig spelen. Zo nauwkeurig dat je gauw iets over het hoofd ziet. En dat gebeurde. Ashley zag een manoeuvre met de toren van Daan over het hoofd en gaf op.
Het werd een latertje voor Raudenbusch. Ze waren aan elkaar gewaagd Boss en Raudenbusch. Al snel een pionnetje meer voor Raudenbusch maar of dat genoeg was voor de winst… Boss had wel het loperpaar. Het pionnetje kwam er niet doorheen. Steeds meer stukken werden afgeruild. In tijdnood werd de remise beklonken, maar wie er beter stond?
Spijkerman had een moeilijke avond, want hij speelde tegen Losekoot. Losekoot had een lastige avond, want hij speelde tegen een leeuw. Tja zo wordt de openingsvariant van Spijkerman ook wel genoemd. Losekoot noemt het liever een zijvariant van de “Philidor”. Dat kan ook. En de partij? Die werd spannender dan je van een Leeuw of een Philidor zou verwachten. Eerst offerde Losekoot een pion. Was dat een uitgekiend offer? Nou, zei Spijkerman, als hij binnen twee minuten de volgende zet doet, dan heeft hij alles goed uitgerekend. Losekoot dacht na. En dacht na, en dacht nog eens na. Het was toch wel ingewikkeld. Later nog een offer van Losekoot, maar ditmaal een stuk. De tijdnood van Spijkerman kwam om de hoek kijken. Met een stuk meer deed Spijkerman een tactisch minder goede zet. Enkele zetten later stond hij mat op de onderste rij.
Koekkoek had een leuke aanvalscombinatie tegen de koning van Heeringa opgezet . Maar dat die combinatie zo winnend was besefte hij pas toen bleek dat zijn tegenstander kon opgeven.
Ook Meeuwissen dreigde met een mataanval tegen Michels als Michels daarna iets zou doen. Michels deed niets, zo werd het remise.
Wolterse had de pech dat de dame van Van Brummelen zoveel velden tegelijk kon betreden, toen die dame zijn koning schaak zette. Aan het einde van een van die serie velden stond een loper ongedekt en kon Wolterse opgeven.
Oldekamp en Kruiswijk ruilden alle stukken af. Op het bord twee koningen en een handje pionnen. Drie pionnen achter elkaar van Oldekamp tegengehouden door één pionnetje van Kruiswijk. Die kun je met een koning alleen niet makkelijk verdedigen als er ook nog een pion van je tegenstander doorloopt naar de overkant. Oldekamp gaf op.
Keijzer deed een paar verkeerde zetten tegen De Vries en Breukers gaf op tegen Van Lier.
Duister speelde niet deze avond. Hij stond te kijken van achter de bar naar al deze mooie partijen, waar u net over heeft gelezen…
(Op de foto: Andriessen – Vegter)
Goed en geestig verslag, Ed!
Goed gedaan barman!