Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Veel Siciliaans in 20e schaakronde

Veel Siciliaans in 20e schaakronde

In ronde 20 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging werd opvallend vaak voor een Siciliaanse opening gekozen. Koploper Duister kwam er ternauwernood mee weg. Ook werd de laatste kwartfinale gespeeld in de bekercompetitie.

foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Voor de bekercompetitie stond nog één kwartfinalewedstrijd op het programma. Pascal Losekoot (wit) besloot tegen Rogier Burger zijn oude liefde van stal te halen: de Schotse opening. Daarin speelde hij een ietwat obscure variant. Maar toen Burger een fout maakte, kon Losekoot met een lokcombinatie de dame van Burger tegen twee lichte stukken winnen. Hoewel Burger daarna taai verdedigde, kreeg hij geen kans meer om terug te komen in de partij.

Losekoot – Burger na 13.Lb5!
Losekoot door naar de halve finale, waarin hij het mag opnemen tegen Duister; Kruiswijk en Spijkerman strijden om de andere finaleplaats.
Johan Vermulst met wit en Erik van Lier waren afgelopen vrijdag het eerst klaar. In hun partij met het Albin tegengambiet speelde wit (Vermulst) de opening niet geheel correct en kwam in de verdrukking. Na zijn rokade verloor Vermulst een kwaliteit en resteerde een verzwakte koningsstelling. Van Lier wist dat voordeel prima uit te buiten.
Mat in aantocht!

Henk Willemsen speelde de Réti-opening tegen Ton Koekkoek. Dat verliep volgens normale patronen, maar Koekkoek – met zwart – kreeg een wat moeilijk gepositioneerd paard. Willemsen kon daar slechts deels van profiteren door een pion te winnen. Maar door uitstekend verdedigen en goede inzet van beide paarden wist Koekkoek die pion weer terug te winnen. In een spannende eindfase bleef een gelijke stelling over en daarom berustten de heren in een welverdiende remise.
Christian Krijnen speelde met wit het koningsgambiet tegen André van der Braak en kwam sterk uit die opening. Krijnen kreeg overheersend spel en Van der Braak moest met kunst en vliegwerk alle gaten zien te dichten. Naarmate de tijdnood naderde, werd de strijd heftiger en de druk hoger. In de zenuwslopende finale zag Krijnen een matcombinatie over het hoofd en kreeg Van der Braak eigenlijk geheel tegen de verhouding in de overwinning in de schoot geworpen.

Siciliaans
Koploper Ed Duister koos voor een open Siciliaan, maar ging met een slechte stelling het middenspel in. Walter Schram profiteerde, won een pionnetje, maar twee van zijn zwarte stukken deden nog niet mee. Omdat Schram zijn voorsprong niet optimaal benutte, kon Duister met zijn actievere stukken de zwarte koning gaan bedreigen. Die emigreerde naar de andere kant van het bord. Nadat de zwarte stukken verzuimden de koning te ondersteunen ging het uit.
Frits Kok speelde met wit in de Siciliaan verrassend 2.b3, maar voordeel kreeg hij er niet mee. Kok probeerde met agressief spel de stelling van Henri Spijkerman op te blazen, maar ook dat lukte niet. Er volgde een partij met wederzijdse kansen en dreigingen. Kok wikkelde af naar een eindspel van paard tegen loper dat ondanks wrikken van Spijkerman totaal remise bleek.
In een ‘Siciliaan’ kwam een snelle a4 van Mario Lambrechts om de zwarte flankpionnen van Rob Boss te blokken. Loper en paard van Lambrechts drongen binnen en dit veroorzaakte een loperoffer op h7, gevolgd door een vork op dame en toren van zwart. Het kwaliteitsverschil van een toren tegen een loper betaalde zich in het eindspel uit in het voordeel van Lambrechts.

Uitslagen ronde 20:
Duister - Schram 	1−0
Kok - Spijkerman 	remise
M. Lambrechts - Boss 	1−0
Vermulst - Van Lier	0−1
Willemsen - Koekkoek 	remise
Krijnen – Van der Braak 0−1
Beker, kwartfinale:
Losekoot - Burger 	1−0

Stand aan kop:
1.	Duister		845
2.	Breukers 	727
3.	Spijkerman 	659
4.	Kruiswijk 	542
5.	Schram 	        526

Geïnteresseerd in schaken in clubverband? Kom eens langs bij onze vereniging! Elke eerste vrijdag van de maand (a.s. vrijdag dus al!) is er vrijblijvend inloopavond vanaf 19.45 uur. Rode Kruisgebouw, Burg. Penstraat 6 in Baarn.

2 comments

  1. leuk geschreven! alleen een kleine aanvulling of verbetering van mijn eigen notaties over de partij…ik bedoelde dat mijn dame de koning en toren vorkte.Ik denk dat ik dat fout opschreef in mijn eigen tekstje. Excuses! Leuke foto`s ook weer. Volgende keer let ik beter op bij het schrijven van mijn stukje.

    1. Je had het wel goed opgeschreven, Mario, maar ik dacht dat een vork alleen door een Paard uitgevoerd kon worden, dus had ik het eigenhandig aangepast.

Comments are closed.