2007

Veel remises in 6e schaakronde

De helft van de schaakpartijen in de 6e ronde van de tweede cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging eindigde in remise. Opvallend was ook dat de onderste drie van de ranglijst hun eerste resultaat boekten.Evenals vorige week stonden er niet veel partijen op het programma van de interne competitie. Externe competitieverplichtingen en – vorige week – de vierde ronde van de minicompetitie Soest – Baarn waren daar debet aan. Waren er daardoor vorige week slechts vier partijen, afgelopen vrijdag toch nog acht. En er werden veel punten gedeeld.

Zwaarbevochten remises
Voor grootmeesters is het niets bijzonders, maar voor gewone clubschakers is het wel opmerkelijk als zoveel partijen in remises eindigen. Nog opvallender is dat er afgelopen vrijdag beslist geen bloedeloze remises tussen zaten. Vooral de partijen Boss – Van Klingeren en Koekkoek – Keijzer zaten vol enerverende momenten. Er werd op het scherpst van de snede gespeeld, over en weer aangevallen of gedreigd, men doorzag elk plannetje en bijna de volledige speeltijd werd gebruikt. Alleen Ton Koekkoek was na afloop niet geheel tevreden, want hij had een duidelijke winstkans pas gezien nadat de bewuste zet net niet meer mogelijk was. Reinier Schaap daarentegen was best tevreden met zijn remiseresultaat tegen het sterk spelende jeugdtalent Yme Brantjes. De vierde remisepartij was die tussen Johan Vermulst en George van Tent. Ook hier was voor beide spelers geen doorbraak te vinden. Beiden konden daar tevreden mee zijn. Voor Van Tent was het een prima prestatie tegen een speler die normaliter als sterker moet worden beschouwd. Vermulst was echter ook tevreden omdat hij zijn voorgaande partijen in deze cyclus allemaal verloren had.

De kelder roert zich
Behalve Vermulst die helemaal onderaan de ranglijst stond, roerden ook de nummers één en twee na laatst zich nadrukkelijk. Hans van Briemen en Wilette van Helden hadden deze cyclus ook alleen nog maar verloren. Van Briemen bracht daar verandering in door mw. Ensink te verslaan. En ook Wilette van Helden kon die hatelijke nul wegwerken. Zij speelde best een sterke partij tegen Peter Vegter en bekroonde die door Vegter keurig mat te zetten.
Simon van Voorthuizen had het niet gemakkelijk tegen de deze cyclus goed spelende Jeroen de Mon. Na een lange partij moest De Mon toch het onderspit delven. Tenslotte speelden Thijs Michels en Rien van Brummelen ook een uitermate interessante partij met over en weer dreigingen. Van Brummelen trok toch langzaam maar zeker de winst naar zich toe.

Uitslagen van de 5e en 6e ronde
Uitslagen

Ronde 5 cyclus 2:
Van Voorthuizen – Vlug	    remise
Oldekamp – Raudenbusch	    remise
Van Klingeren – Andriessen	1-0
Ensink – Keijzer		0-1

Ronde 6 cyclus 2:
Boss – Van Klingeren		remise
J. de Mon – Van Voorthuizen 	0-1
Koekkoek – Keijzer		remise
Michels – Van Brummelen	    0-1
Brantjes – Schaap		remise
Van Briemen – Ensink		1-0
Vermulst – Van Tent		remise
Vegter – Van Helden		0-1

Tussenstand na de 6e ronde
Stand

1. Meijer    360
2. Witkamp    350
3. Van de Veer  320
4. Van Schaik  318
5. Van Brummelen 305
6. G. de Mon   291
7. J. de Mon   286
8. Brantjes   270
9. Moes     244
10.Meeuwissen  239

—Ton Koekkoek