2009

Veel lol en bekers bij doorgeefschaak

Afgelopen zaterdag deden er 5 jeugdteams mee van de Baarnse schaakvereniging aan het jaarlijkse SGS doorgeefschaak/bughouse kampioenschap te Huizen.

Ook dit jaar was het weer duidelijk dat doorgeefschaak/bughouse het meest onrustige schaaktype is.
Voor, na en gedurende de diverse partijen werd er druk gepraat, gelachen, gegeten en gedronken.

In de gecombineerde E, D en C categorie werd in 7 ronden de variant doorgeefschaak gespeeld.

Het koppel Mees Heeringa en Stefan Casteleijn werden met slechts met slechts 1 verliespunt en 13 winstpunten overduidelijk 1e in het totaalklassement en natuurlijk de C-categorie. Hun leeftijdsconcurrenten Charlotte en Nick Nurmohammed uit Hilversum werden in een rechtstreeks en spannend duel verslagen waarbij in beide partijen het vallen van de vlag doorslaggevend was.

Tijs Aarsen en Pepijn de Maat konden hun favorietenrol niet waarmaken. Werd vorig jaar nog een 100% totaalscore gehaald, dit jaar moesten de heren aan de bak. Na een 2-0 nederlaag tegen Mees en Stefan werd onnodig een punt verloren aan een D-koppel uit Soest. Een benauwde 1-1 tegen Charlotte en Nick (Pepijn verloor op tijd en Tijs won op tijd met zelf nog 1 seconde op de klok) was nodig om het Soesterkoppel voor te blijven en middels een 3e plaats in het totaalklassement de 1e plaats (met 10 punten) te winnen in de D-categorie.

Door een 5e plaats in het totaalklassement met 8 punten stond er geen maat op het koppel Arthur Jongejans en Daniel Dijkstra die daardoor met overmacht 1e werden in de E-categorie. Zelfs Mees en Stefan moesten erg diep gaan om van dit zeer jonge duo (ze hebben zelfs nog de F-leeftijd) te kunnen winnen en Tijs en Pepijn waren blij dit duo in de laatse ronde te kunnen ontlopen om zo hun eigen positie vast te houden.

De oudere schakers speelden bughouse. De B, A en jeugdleiders speelden 10 dubbele ronden met een speeltijd van 5 minuten per persoon.

Het jonge koppel Freek Beekhuis en Milo Kleynjan hadden een zware,maar leuke middag. Met 4 punten en als enige deelnemer in de B categorie konden zij toch nog een geldprijs verdelen.
Yme Brantjes en Kasper Wiegers werden op 1 punt achterstand 2e in de A categorie en dus net geen prijs.

Ook dit jaar was de schaakdag weer lekker rumoerig en redelijk chaotisch maar de spelvreugde bij alle deelnemers leed er niet onder en zonder enige twijfel zal de Baarnse Schaakvereniging ook volgend jaar weer met een (grote) groep schakers meedoen.—Bert Aarsen