2010

Van Teutem schaakt op intuïtie

Koploper Pascal Losekoot blijft geconcentreerd spelen. Op weg naar wéér een clubkampioenschap? Wim van Teutem – met zijn 85 jaar de nestor van de Baarnse Schaakvereniging – speelt vaak op intuïtie. Koploper Pascal Losekoot maakte dit keer tegen Thijs Michels geen fout. In hun vorige partij had Michels nog een keurige plusremise behaald, maar deze partij gaf Losekoot niks weg. Hij zette Michels onder steeds zwaardere druk waardoor Michels een zeer gesloten stelling kreeg. Losekoot maakte met een stikmat wel een prachtig eind aan de partij. Omdat grootste concurrent Daan Lensink externe competitieverplichtingen had, liep Losekoot weer wat verder op hem uit.

Werner Raudenbusch profiteerde in de vorige ronde van een vroege fout van Ger Oldekamp. Vrijdagavond ging Raudenbusch zelf al snel in de fout. Door zijn matige openingsspel kon Paul Evers al vroeg in de partij een toren winnen en Raudenbusch gooide toen maar meteen de handdoek in de ring. Ger Oldekamp had wel geleerd van de vorige ronde. Weliswaar werd hij door Johan Vermulst in het zadel geholpen doordat deze een toren liet buitmaken. Maar Oldekamp speelde dat voordeeltje ondanks heftig verzet van Vermulst wel goed uit.

Rien van Brummelen en Geertièn de Vries speelden een lange en spannende partij. Uiteindelijk bleek Van Brummelen de sterkste van de viertalgenoten.

Bert van Klingeren en Erik van Lier kwamen na een lange zich voorzichtig ontwikkelende partij remise overeen. Niet omdat er niks meer in zat, integendeel, er waren nog te veel mogelijkheden. Ze stonden gelijk en ze wilden niet het risico lopen dat één van hen een vermoeidheidsfoutje zou maken.

Intuïtie

Wim van Teutem speelt vaak op intuïtie. De eerste ingeving voor een volgende zet is dan vaak de beste, maar niet altijd. Een schaker kan echter niet altijd op zijn intuïtie vertrouwen, omdat je niet altijd kunt voorzien wat je tegenstander zal doen. Door die speelwijze had hij in deze competitie tot nu toe nog geen enkele keer remise gespeeld. Daarom heeft Van Teutem wel geleerd om niet meteen te zetten, maar eerst de nodige andere mogelijkheden te overpeinzen. Soms gaat dat dan toch fout. Tegen Ton Koekkoek deed Van Teutem het goed. Hij won in de opening al snel een pion. Koekkoek moest zich in allerlei bochten wringen om niet nog meer materiaal te verliezen. Dat lukte met de nodige moeite en hij won die pion terug. In een gelijkwaardig eindspel werd uiteindelijk in remise berust; de eerste voor Van Teutem. Daar mocht Koekkoek blij mee zijn, want in hun vorige treffen had hij helemaal het onderspit moeten delven.

Henk Meeuwissen en Rienk Andriessen speelden een bijzondere partij. Andriessen gaf zijn dame, maar hield twee torens en een grote pionnenmeerderheid over. Meeuwissen kon dat pionnengeweld met alleen nog een dame en slechts enkele pionnen niet meer tegenhouden.

Uitslagen van de 26e ronde

Uitslagen

Losekoot – Michels		1-0
Evers – Raudenbusch		1-0
Van Brummelen – De Vries	1-0
Van Klingeren – Van Lier	remise
Meeuwissen – Andriessen	    0-1
Oldekamp – Vermulst	    1-0
Van Teutem – Koekkoek	    remise

Tussenstand na de 26e ronde

Stand

1.	Losekoot	966
2.	Lensink		853
3.	Krishnasing	793
4.	Overbeek	780
5.	Brantjes	775
6.	Meijer		711
7.	Duister		686
8.	Vlug		634
9.	Wiegers		575
10.	Spijkerman	570

Gezellige schaakavond

De Baarnse Schaakvereniging organiseert vrijdag 22 april weer een gezellige schaakavond. Clubleden, huisschakers, oudere jeugdspelers en aanverwanten zijn vanaf 20.00 uur van harte welkom in De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn. Tot rond 23.00 uur wordt in groepjes van 4 tot 6 schakers gespeeld op eigen niveau. Deelname is gratis en voor een lichte versnapering wordt gezorgd.

—Ton Koekkoek