2005

Van Dijen schaakt zich knap naar volgende bekerronde

Na twee ronden resteren nog slechts drie schakers met de volle winst: De Groote, Boss en Moes kunnen tevreden zijn over de start van deze interne schaakcompetitie. Van Leeuwen daarentegen had zich een heel andere start voorgesteld.

Na afloop van de schaakwedstrijden zagen we een glunderende Ramses van Dijen in de analyseruimte van Het Brandpunt. Geen wonder, want hij had afgelopen vrijdagavond voor de grootste verrassing gezorgd door Dik van Leeuwen te verslaan. Omdat het een bekerwedstrijd betrof had Van Leeuwen niets aan een remise (in dat geval gaat de speler met de laagste rating – in dit geval Van Dijen – door naar de volgende ronde), dus besloot hij vol op de aanval te spelen. Achteraf gezien, aldus Van Leeuwen, had hij waarschijnlijk té snel té aanvallend gespeeld. Van Dijen speelde behoedzamer en waarschijnlijk daardoor kon hij langzaam maar zeker de partij naar zijn hand zetten. Een knappe prestatie van Van Dijen, die zich kan opmaken voor de tweede ronde van de interne bekercompetitie van de Baarnse Schaakvereniging. Van Leeuwen had zich ongetwijfeld een heel andere start van het schaakseizoen voorgesteld: na twee ronden staat de nummer twee van vorig seizoen, en toen ook halve finalist in de bekercompetitie, nog met lege handen.

Drie koplopers zonder drukte
Na twee ronden resteren slechts drie schakers die de volle winst gepakt hebben. Clubkampioen Ewoud de Groote (dankzij winst in een externe competitiewedstrijd), Rob Boss (die in een lange partij Rien van Brummelen versloeg, en daarmee ook een ronde verder bekert) en Waldemar Moes (die de best aardig tegenstand biedende Wim van Teutem op geduldige wijze langzaam maar zeker naar een nederlaag schoof). Het is echter nog wat te vroeg om hier al conclusies aan te verbinden. Het was afgelopen vrijdag overigens niet erg druk bij de Baarnse Schaakvereniging, want er werden slechts zes partijen gespeeld. Over strijdlust was echter niet te klagen. Alle partijen duurden meer dan twee uur. In die tijd moesten Jan Overbeek en Michiel van Schaik (evenals aan het slot van de vorige competitie) tot remise besluiten; de eerste en tot nu toe enige remise in dit prille seizoen. Zowel de partij tussen Rienk Andriessen en Ger Oldekamp als die tussen Ton Koekkoek en Werner Raudenbusch eindigde in een eindspel met ieder een toren en een aantal pionnen. Andriessen en Raudenbusch bleken daarin de sterksten.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Overbeek - Van Schaik	remise
Van Teutem - Moes	0-1
Andriessen - Oldekamp	1-0
Koekkoek - Raudenbusch	0-1
Van Dijen - Van Leeuwen	1-0 (Beker)
Boss - Van Brummelen	1-0 (Beker)

Tussenstand na de [[RONDE]]e rondeStand

1. De Groote, Boss en Moes   22 punten
4. Losekoot, Witkamp         19
6. Overbeek, Van Schaik      17
8. Van Kampen, Van Voorthuizen, Pandelaar en Raudenbusch 15

Vrijdag wordt de derde ronde van de eerste cyclus van de interne competitie gespeeld in Het Brandpunt (Oude Utrechtseweg 4A). Aanvang 19.45 uur. Ook de Baarnse schaakjeugd is dan weer volop bezig; zij beginnen een uur eerder. Meer informatie bij secretaris Ton Koekkoek (035 5420605) of jeugdleider Pascal Losekoot (035 6012745) en op www.baarnseschaakvereniging.nl.

Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid elke dinsdagavond te schaken in brasserie-grandcafé Le Maire aan de Brink; je hoeft geen lid te zijn van een schaakvereniging om daaraan deel te nemen.—Ton Koekkoek