Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Twintig schakers in ronde 20

Twintig schakers in ronde 20

In ronde 20 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging werden 10 partijen gespeeld. Koploper Krishnasing liet zich niet verrassen en in de bekercompetitie vielen slachtoffers.

Frits Kok speelde wederom het London-systeem. Een week eerder wist hij voldoende spel te krijgen tegen de snelle zwarte opstoot e7-e5 in de partij tegen Jan Timmerman. Nu week Kok echter af en kwam snel met een hangende pion te zitten in het centrum. Dat werd door kampioenskandidaat Ashley Krishnasing onmiddellijk afgestraft door middel van een schijnoffer. Toen Kok ook nog dameruil aanbood zonder gerokeerd te hebben, bleek dat een ongelukkige timing. Na de ruil kwam een loper gepend te staan en raakte verloren. Een partij van niet meer dan 16 zetten.

Ashley liet zich niet verrassen
Een ontevreden Kok: “Een miniatuur die gedeeltelijk cadeau werd gegeven”.
Bert van Klingeren met wit tegen de Caro Kann van Ed Duister. Van Klingeren zette de klassieke variant rustig en degelijk op met een korte rokade. De op papier sterkere Duister schoof de eerste 27 zetten zijn stukken in een gedrongen stelling wat onhandig heen en weer. Van Klingeren profiteerde niet van het ruimtevoordeel. Op zet 27 keerden de kansen toen Duister het sterke witte paard in het centrum kon ruilen tegen zijn loper. Het werd een eindspel van pionnen, een toren, en een stuk. Een sterk paard voor Duister in het centrum. De loper van Van Klingeren achter een muurtje van pionnen. Toen Duister na weer lang manoeuvreren met zijn toren de stelling van Van Klingeren kon binnenfietsen was het snel uit.
Walter Schram speelde met wit tegen de nummer 3 van de competitie, Jan Timmerman. Een ratingverschil van 250 punten in het voordeel van Timmerman. Er kwam een gesloten Siciliaanse opening op het bord, iets waar Schram sinds deze week mee experimenteert, maar dat wist Timmerman ook. Geen verrassing dus. Er ontstond een spannende en open partij die zich voornamelijk op de Koningsvleugel afspeelde. Op de 23e zet miste Schram in een stelling met licht voordeel echter de juiste voortzetting. Die had ie wel bekeken maar hij besloot een andere, foutieve, zet te doen. Timmerman greep de kans met beide handen aan en een paar zetten later won hij een kwaliteit. Schram besefte dat hij een verloren partij speelde en kon de juiste verdediging niet meer vinden. Om elf uur besloot hij Timmerman de hand te schudden.
Thur Breukers kon zijn tussentijdse opleving in de externe competitie geen vervolg geven. Tegen jeugdlid Rogier Burger veranderde de rustige Italiaanse opening in een agressieve aanval voor de zwarte stukken van Burger. Het lukte Breukers niet zijn witte stukken op de juiste plekken te zetten, waardoor zwart een ideale positie kreeg en doorbrak in de witte stelling. Voor wit was er al snel niet veel meer te halen en Breukers gaf op.
Na een damegambiet zette Rob Boss zijn beide paarden buiten spel aan de randen van het bord, waarna André van der Braak dat positionele voordeel deskundig uitbuitte. Hij won een pion, later nog één. En toen hij twee verbonden vrijpionnen op de a- en b-lijnen kreeg, was het slechts een kwestie van tijd voor Van der Braak om het kundig af te ronden.
Christian Krijnen, al 6 duels achtereen ongeslagen, kreeg in Johan Vermulst een agressieve tegenstander. Vermulst opende namelijk met d4 en c4, maar dat leidde slechts tot wisselende kansen. Na veel positioneel geschuif kwam er een eindspel van het witte paard van Vermulst tegen een loper van Krijnen met beiden nog 5 pionnen. Het paard bleek het sterkst in deze stelling en Krijnen moest zijn meerdere in Vermulst erkennen.
Johan (r) en Christian zorgden voor een spannend eindspel

Na een Reti-opening ontstond tussen Henk Willemsen (wit) en Conrad Keijzer een evenwichtige stelling. Willemsen weigerde een remiseaanbod en probeerde iets nieuws uit. Daarbij overzag hij echter een fatale pionvork, waarna zijn stelling niet meer houdbaar was.
Henk Willemsen (r): ‘Had ik maar remise aangenomen’

Henk Meeuwissen benutte een klein voordeel in de opening door lang en intensief aan te vallen met zijn zwarte stukken. Dat geweld kon Suzan Roothaan uiteindelijk niet meer tegenhouden en zo won Meeuwissen eindelijk zijn eerste partij dit seizoen.

Kwartfinales
In de B-groep van de bekercompetitie stonden twee duels in de kwartfinale op het programma: Kruiswijk – Lambrechts en Koekkoek – Van Lier. Martijn Kruiswijk kwam sterk uit de Caro Kann-opening. Een aanval met een paard op e5 en zijn dame op b3 leverde hem een toren en een pion op. Moeizaam verdedigend dreef Lambrechts zijn pionnen op de Koningsvleugel naar voren en zette daardoor de pionnenstructuur van Kruiswijk ernstig onder druk. Door een onnauwkeurig vervolg keerde de partij toch weer in het voordeel van Kruiswijk. Toen die echter een toren weg blunderde, leverde dat voor zwart zoveel voordeel op, dat mat onomkeerbaar was. Lambrechts door naar de halvefinale. Erik van Lier begon niet sterk tegen Ton Koekkoek, die kort na de opening liefst 3 pionnen had gewonnen. Van Lier had daardoor wel meer ruimte om zijn stukken te ontwikkelen en zo ontstond toch nog een uitermate boeiende partij. Van Lier stichtte veel gevaar met een ver opgerukte h-pion, die net niet kon promoveren. In het ultieme eindspel had Koekkoek net voldoende tijd om Van Lier mat te zetten. Ook Koekkoek door naar de halvefinale.

Erik overdenkt zijn matige opening

Uitslagen ronde 20:
Kok - Krishnasing 	0−1
Van Klingeren - Duister 0−1
Schram - Timmerman 	0−1
Breukers - Burger 	0−1
Boss – Van der Braak	0−1
Vermulst - Krijnen 	1−0
Willemsen - Keijzer 	0−1
Roothaan - Meeuwissen	0−1
Kwartfinales B-beker:
Kruiswijk - Lambrechts	0−1
Koekkoek – Van Lier 	1−0

Stand aan kop:
1 	Krishnasing 	790
2 	Duister 	719
3 	Timmerman 	628
4 	Lambrechts 	604
5 	Kok 		565

3 comments

  1. Ik kan zien dat je mijn opgeschreven gekrabbel niet helemaal correct hebt ontcijfert Ton, Misschien nog ruimte om wat aan te passen. Na de oprukkende pionnen van Mario kwam Martijns Stelling zwaar onder druk en blunderde Martijn zijn Toren uiteindelijk weg.(ik had iets van drie dreigingen tegelijkertijd waar Martijn tegen moest verdedigen). Ik denk dus dat Martijn niet bepaald sterk terugkwam. Verder een prima stukje! Leuke foto`s en zoals altijd weer een genot om de partijverloop van de leden te lezen. Mooi werk!

  2. Bedankt voor je verbetering, Mario. Je ‘gekrabbel’ is inderdaad even onnavolgbaar als je schaakspel 🙂

  3. Mooi verslag weer Ton. En grappig om te zien dat zwart na het debacle van vorige week met 8-2 revanche heeft genomen.

Comments are closed.