Extern, Volwassenen

Tweede team verzint een list

Martijn Kruiswijk(r) stunt tegen Soest

Het 2e schaakteam van Baarn moest aantreden tegen het derde team van Soest. Er was maar een opdracht om de laatste strohalm te kunnen grijpen voor behoud in de 2e klasse en dat was winnen.

Captain Rien van Brummelen had daarom gekozen voor een list vanwege het ontbreken van onze 1e bordspeler Simon. Freek Beekhuis, mocht in overleg met de andere spelers plaatsnemen achter het 1e bord tegen Jarno Witkamp (1999). Dat hij daar niet zo blij mee was valt te begrijpen als je nog geen punt hebt gehaald. Als schrale troost waren er meer spelers met 0 punten tot nu toe, waaronder de captain zelf en Martijn Kruiswijk. Het was nog geen 9 uur toen Freek de handdoek in de ring gooide.

Ton Koekkoek aan het 7e bord tegen Stefan Florijn (1703) stond toen een pion voor en had een mooie dreiging. Blijkbaar voldoende voor de winst na een verkeerde afruil. De hoop gloorde op maar werd te niet gedaan door Eric aan bord 8 tegen Mark Leegwater (1482) en Rob Boss aan bord 5 tegen Stefan Blom (1779). In beide partijen had er meer in gezeten. Jammer dat dit op cruciale momenten dan net niet lukt. Het hele jaar hebben we daar al last van. Rien mocht het met zwart opnemen tegen Rob Prinzen (1647), kwam redelijk uit de opening omdat hij kans zag het Skandinavisch op het bord te toveren.

De stelling brak daarna helemaal open met de zwarte koning als vliegende keeper, hij redde hem ternauwernood zonder te rokeren.

Hij kwam een pion achter te staan en even later zelfs nog een heel stuk. Hiervoor had hij compensatie in een mooie dreiging met een tussenschaakje. Toen Rob een paard gaf tegen een pion voor een doorbraak vergat hij even dat Rien hiermee schaak gaf en daarna met veel omwegen Rob tot overgave dwong. Het werd hiermee 3-2 voor Soest.

Toen Jan Timmerman, strategisch aan bord 3 tegen Jeroen Smits (1659) met heel veel dreiging in zijn spel zoals we dat van hem gewend zijn, ook het punt binnenhaalde en Martijn Kruiswijk aan bord 2 tegen Mark Schenderling (1781) op een prachtige manier hetzelfde deed, stonden we ineens met 4-3 voor.

Alleen Michiel aan het 4e bord tegen Haitham Al-Haider (1772) stond niet goed genoeg om een remise binnen te kunnen slepen. Promotie met schaak deed hem de das om. We hebben gevochten voor wat we waard waren en dat was met een gemiddelde rating van 1422 voorwaar geen gemakkelijke opgave tegen het 3e team van Soest waar de rating gemiddeld toch op 1728 lag. Terecht dat het voelde als een overwinning. De op een na laatste wedstrijd op 4 april thuis tegen Vecht & Ommelanden die met 3 punten net boven ons staat moet aantonen of we in deze klasse thuishoren en anders proberen we het volgende jaar opnieuw tegen meer gelijkwaardige tegenstanders.

 

Rien

4 comments

 1. Eindelijk komen de niet vermoede krachten van het 2de naar voren, dat werd ook een beetje tijd na al die onverdiende nederlagen. Dit gelijkspel tegen subtopper Soest 3 geeft alsnog aan dat er een hoop potentie in het team zit. ‘Gewoon’ winnen van nu af aan, dan is er nog hoop! 😉

 2. Volgende keer zetten we Martijn gewoon op bord 1. Hij heeft m.i. sowieso een vaste plaats in het tweede verdiend!

 3. Denk niet dat ik het tegen Jarno ook gered had. Maar het smaakt zeker naar meer ja.

 4. De wedstrijd was spannender dan we in Soest van tevoren hadden verwacht. Beide ploegen hebben kans gehad om te winnen denk ik.

  Ik heb niet alles van de partijen gevolgd (het was gezellig aan de bar) maar hier mijn impressies.

  Aan bord 1 was het ratingverschil het grootst en dat was in de partij wel te merken.
  Aan het tweede bord speelde Martijn een goede partij, maar miste Mark volgens mij wel een aantal kansen om in de aanval te winnen.

  Bij Jan-Jeroen aan het derde bord was het ratingverschil het kleinst (ongeveer 50 punten in het voordeel van Jeroen). Ik zag dat Jeroen twee stukken tegen een toren had, maar toen ik later terugkwam was één van die twee stukken verdwenen en maakte Jan het verder goed af.
  Bij Haitham-Michiel aan het vierde bord maakten de spelers het elkaar moeilijk om te ontwikkelen. Het zag er allemaal spannend uit in elk geval. In het eindspel had ieder nog twee torens en een loper over. Als Michiel had geweten dat Baarn 4-3 voor zou komen had hij wellicht aangestuurd op het ruilen van alle torens om een ongelijk lopereindspel te bereiken.

  Bord 5 heb ik weinig van gezien. Uiteindelijk ging Rob Boss aan tijdsdruk ten onder. Bij
  Rob Prinzen – Rien stonden beide koningen op de tocht en was het moeilijk om te zien wie er nou beter stond. Uiteindelijk nam Rien het initiatief en ging Rob aan de dreigingen ten onder.

  Bord 7 was net als bord 1 klaar. Niks van gezien overigens. Wel was duidelijk dat Stefan Florijn niet blij was met zijn partij waar hij schijnbaar ergens een stuk in de aanbieding heeft gedaan.
  Aan bord 8 heeft Erik lange tijd materieel voor gestaan. Wel zag ik dat Mark vele dreigingen had om materiaal terug te winnen, wat ook uiteindelijk resulteerde in een eindspel met ieder een paard en 5 pionnen. Daarin moest Erik het paard geven om promotie van een pion te stoppen. Met een paard meer moest Mark nog even de juiste zetten vinden maar dat lukte.

  De last minute wissel van Stefan en Rob aan de borden 6 en 7 heeft Soest twee nullen opgeleverd. Volgende keer dus maar geen last minute wissels meer doen 😉

  Voor de volgende wedstrijd wens ik uiteraard Baarn veel succes en ik denk zeker dat er kansen liggen tegen V&O

Comments are closed.