Extern, Volwassenen

Tweede schaakteam wint in Bunschoten

Het 2e achttal van de Baarnse Schaakvereniging deed vrijdag goede zaken tegen En Passant 5 uit Bunschoten. Dankzij een 5-3 winst nestelde Baarn 2 zich al aardig in de top van de 3e klasse van de regionale schaakbond. Eenvoudig ging dat echter niet.

Henri Spijkerman speelde met wit op bord 1 een bijzonder sterke en onverwachte opening, waardoor zijn tegenstander Gert Reichardt wat achterbleef in ontwikkeling. Een loperoffer op f7 werd noodgedwongen door de Bunschoter in tweede instantie wel aangenomen, maar dat leidde uiteindelijk tot dameverlies en dus een mooi punt voor Baarn. Op bord 3 was Jan Timmerman duidelijk een maatje te groot voor de inderhaast als invaller opgetrommelde jeugdspeler Rolf van Dorst, die kennelijk een harde leerschool bij En Passant krijgt. Ook op bord 4 kende Baarn niet al te veel problemen; daar won Michiel van Schaik met zwart kundig van Mike Ruitenbeek.

Op de andere borden was het voor Baarn allemaal een stuk minder eenvoudig. Vooral op de borden 2, 5 en 6 hadden de Baarnaars het erg moeilijk.

Rien van Brummelen moest op bord 6 opgeven, nadat zijn tegenstander Robin Reichardt een zeer goed antwoord had gevonden op zijn Scandinavische opening met vroeg oprukkende dame. Van Brummelen kwam daardoor heel gedrongen te staan en kwam uiteindelijk niet meer onder de druk vandaan. Jeugdtalent Robin Reichardt speelde het zeer bekwaam uit.
Ook op bord 5 moest Baarn een keiharde nederlaag accepteren. Geertièn de Vries bleek met wit net niet sterk genoeg voor Bashar Basil, ook al een jeugdtalent uit het vissersdorp.

Intussen had Baarnaar Rob Boss het op bord 2 erg zwaar tegen Bunschoter Jan Willem Schoonhoven.
Boss speelde met zwart een Siciliaanse opening in een variant die hij slecht beheerste. Na de opening stond hij gedrongen op de onderste drie lijnen en zijn tegenstander had het loperpaar bijzonder dreigend gericht op zijn koningsstelling. Met enkele creatieve zetten kon Boss het net dichthouden en toen Schoonhoven een mataanval inzette, bleek de verdediging van Boss een venijnige tegenaanval in zich te houden. Het toen door Schoonhoven gedane remiseaanbod kon dan ook niet geweigerd worden.

Laagste borden geven doorslag

De tussenstand was nu 3,5 –2,5 inhet voordeel van Baarn en de uitslagen op de laagste borden gingen dus de doorslag geven. Daar speelden de Baarnaars Ton Koekkoek met wit (bord 7) en Martijn Kruiswijk met zwart (bord 8) tegen de jongedames Monica Reichardt en Jasmijn Koelewijn. Koekkoek had het niet eenvoudig tegen deze vrouwelijke kracht uit de familie Reichardt, maar zag dat Kruiswijk erg sterk speelde tegen Koelewijn. Een eerste remiseaanbod door Koekkoek werd dan ook niet geaccepteerd.

Kruiswijk had de diagonaal a1-h8 knap in handen en profiteerde daarvan met torenwinst. Toen Koelewijn onder de druk uit probeerde te komen door een toren en een loper te ruilen voor een loper en een pion bleek dat niet de juiste oplossing. Met een voorsprong van twee torens zette Kruiswijk zijn tegenstandster kundig mat.

Met de tussenstand nu op 4,5 – 2,5 was de winst voor Baarn 2 verzekerd en was de druk van de partij tussen Ton Koekkoek en Monica Reichardt. Koekkoek had die partij inmiddels met moeite in evenwicht gekregen en stond in het eindspel iets beter. Een tweede remiseaanbod van Koekkoek kon toen niet meer geweigerd worden.

Met een mooie maar zwaar bevochten 5-3 zege togen de Baarnaars huiswaarts, in de wetenschap dat na 3 wedstrijden de 2e plaats op de ranglijst was bereikt. De competitie duurt echter nog lang en op 4 januari van het nieuwe jaar wacht de volgende tegenstander al weer.

4 comments

  1. Mooi verslag mèt de namen van de tegenstanders. Goed gedaan! Hebben jullie trouwens revanche genomen voor het eerste?

    1. Een echte revanche was het natuurlijk niet, maar het gaf wel een voldaan gevoel!

Comments are closed.