Uitgelicht

Tumultueuze schaakavond

Tumultueuze schaakavond

Tijdens ronde 25 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging werd ook de thuiswedstrijd van Baarn 2 tegen HSG 5 uit Hilversum gespeeld. Er was over en weer enige geluidsoverlast en misschien had dat invloed op sommige resultaten. Nieuwkomer René Duym had daar geen last van.

Het Rode Kruisgebouw heeft best een grote speelzaal. Afgelopen vrijdag werden daar 16 schaakpartijen gespeeld, 8 externe partijen aan de ene kant en 8 voor de interne competitie aan de andere kant. Voor externe partijen gelden eigenlijk nog strengere stilteregels dan voor interne. Als gevoelens van euforie en teleurstelling echter de overhand nemen, vergeet iemand wel eens dat er ook nog andere schakers in de zaal bezig zijn. De één heeft daar meer last van de ander.

Interne onrust
Hoewel Baarn 2 met ruime cijfers (6-2) van HSG won, hadden enkele spelers toch wel wat last gehad van de interne geluiden. Maar de topwedstrijd in de interne competitie werd helaas ernstig ontregeld. Pascal Losekoot en Daan Lensink, de nummers 1 en 2, waren in een scherp en spannend duel verwikkeld. Losekoot had misschien wel de beste papieren voor winst, maar juist hij werd enorm afgeleid door geluidsoverlast uit een externe bron. Daardoor gaf hij de partij uit handen en kon Lensink hem op de ranglijst weer een beetje in het vizier krijgen. Zijn achterstand is echter nog groot. Of de andere partijen ook beïnvloed werden door geluidsoverlast is niet duidelijk. Van Werner Raudenbusch, Thijs Michels en Bert van Klingeren is bekend, dat ze stilte nodig hebben voor uiterste concentratie. Feit is wel, dat Raudenbusch het niet redde tegen Kasper Wiegers en dat Thijs Michels tekortkwam tegen Piet-Hein Droogh.

Piet-Hein nu zelfs in de top tien!
Piet-Hein nu zelfs in de top tien!

Bert bleef geconcentreerd
Bert bleef geconcentreerd

Van Klingeren echter bleek zich niet te hebben laten afleiden, getuige zijn fraaie overwinning tegen Rien van Brummelen. Erik van Lier bleef rustig en won van Izaäk Schipper. Ook Johan Vermulst liet zich niet afleiden. Hij bleef uiterst geconcentreerd toen Henk Meeuwissen al vroeg met 2 pionnen zijn stelling binnendrong. Die pionnen kwamen dan ook niet ver genoeg en Vermulst kon het initiatief overnemen. Dat leidde wèl tot de beslissing.
Sterke partij van Johan
Sterke partij van Johan

Vers bloed
Een week eerder kwam een enthousiaste thuisschaker kijken of hij lid wilde worden van de vereniging. Hij heeft toen tijdens de Duitse thema-avond in elk geval letterlijk en figuurlijk sfeer geproefd. Afgelopen vrijdag was hij kennelijk nog niet zo ver, want hij was er niet. Wel was er ander vers bloed. René Duym kon meteen een partij kon spelen tegen Suzan Roothaan. Duym had geen last van te veel kabaal in het lokaal – Roothaan misschien wel – en liet meteen zijn eerste overwinning bijschrijven. Een knap begin.
Twee andere schakers, die hun eerste seizoen bij de vereniging spelen, kwamen tegen elkaar uit. Lang leek Christian Krijnen de beste papieren te hebben, maar door een fout (ook afgeleid?) kreeg Rien Lambrechts iets betere kansen. Dat voordeel bleek onvoldoende voor de winst en deze nieuwkomers kwamen een herenremise overeen.

Alle uitslagen ronde 25:
Lensink - Losekoot		1−0
Wiegers - Raudenbusch		1−0
Droogh	- Michels		1−0
v. Brummelen – v. Klingeren	0−1
Roothaan - Duym		    0−1
Van Lier – Schipper		1−0
Meeuwissen – Vermulst	    0−1
R. Lambrechts - Krijnen		remise

Stand aan kop:
1. Losekoot		851
2. Lensink		746
3. Knight		720
4. Duister		705
5. Spijkerman		555
6. Breukers		537
7. Timmerman		519
8. Kok			505
9. Droogh		489
10.Kruiswijk		453

Vrijdag 22 april start ronde 26 om 19.45 uur in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat 6 te Baarn. Het eerste achttal speelt dan een uitwedstrijd tegen koploper DBC 1, maar eerst is er natuurlijk woensdagavond nog het 4e Cafésnelschaaktoernooi in de ‘PH’ in Baarn.

4 comments

 1. Knap artikel en mooie foto’s! 🙂 Alleen klopt de stand volgens mij helaas niet, want zo hoog heb ik nog nooit gestaan!

  1. Spelers die minder dan een x-aantal wedstrijden hebben gespeeld, worden niet in de virtuele stand vermeld. Ik dacht dat het wel leuk was om eens van die stand uit te gaan. De kans om nóg hoger te komen, lijkt me klein, Henri.

 2. Knap verslag Ton, al helemaal als je bedenkt dat je zelf ook nog een klinkende overwinning voor het 2e boekte!

 3. Beste Ton, als altijd weer een leuk verslag. Maar ik had beslist geen last van tumult. De overwinning van Piet-Hein was volledig zijn verdienste!

Comments are closed.