2008

Triomfen en teleurstellingen bij Baarnse Schaakvereniging

Er viel afgelopen vrijdag weer genoeg te beleven in ‘schaaktempel’ De Leuning. Paul Evers bereikte knap de halve finale van de bekercompetitie. En in de toptien staan spelers die de vorige cyclus duidelijk minder presteerden.Door externe wedstrijden en afwezigheid van sommigen is de top van het klassement in de tweede cyclus van de interne competitie weer behoorlijk door elkaar gehusseld. Arthur Vlug is evenwel nu de trotse koploper.

Dubbele dreiging
Na de vrijdag gespeelde derde ronde staan ook Thijs Michels en Bert van Klingeren in de toptien. Gelet op hun enigszins tegenvallende resultaten in de eerste cyclus hebben zij duidelijk de draad weer te pakken. Van Klingeren komt door zijn overwinning op Henk Meeuwissen nieuw de toptien binnen. Michels stond daar al, maar verstevigde zijn 6e plaats door van Rien van Brummelen te winnen. Michels gelukte het een dubbele dreiging op de koning van Van Brummelen op het bord te krijgen. Van Brummelen zag er echter slechts één. Het gevolg was desastreus: mat in één. In tegenstelling tot hetgeen vorige week in deze krant stond, was dit Van Brummelens tweede achtereenvolgende nederlaag; in de tweede ronde speelde hij geen remise tegen Van Voorthuizen, maar verloor hij.

Triomf en teleurstelling
Ook nieuw in de toptien staat nu Jan Overbeek, die door een overwinning op Peter van de Veer de 7e plaats bereikte. De grootste triomf behaalde toch Simon van Voorthuizen die door winst tegen Hans van Briemen ineens op plaats 5 is te vinden.
Verder heersten de gebruikelijke triomferende of teleurgestelde gevoelens bij overwinningen en nederlagen. Zo treurde Werner Raudenbusch over tijdnood waardoor hij de iets betere stelling van Vincent Pandelaar niet meer kon ontregelen. Ook Peter Vegter was niet blij met zijn spel tegen Rienk Andriessen. Laatstgenoemde stond al snel beter en maakte dat ook triomferend af. Reinier Schaap glom van zijn triomf over Wim van Teutem, zijn tegenstander – wiens onoplettendheid door Schaap werd afgestraft – teleurgesteld achterlatend. Johan Vermulst en Ton Koekkoek hadden tijdens hun partij beiden zowel triomferende als teleurstellende gevoelens. Vermulst opende sterk, maar liet Koekkoek terugkomen in de wedstrijd. In het middenspel had Vermulst de partij in zijn voordeel kunnen keren, maar liet dat na. Koekkoek profiteerde triomfantelijk en leek op een gewonnen pionneneindspel af te gaan. Ook hij speelde dat verkeerd uit, waarna ze noodgedwongen enigszins teleurgesteld tot remise besloten. In een vrij lange partij hielden ook Ger Oldekamp en Conrad Keijzer elkaar in evenwicht.

Bekercompetitie
In een lange en spannende bekerwedstrijd trok Paul Evers aan het langste eind. Dat zag er in het begin heel anders uit. Tegenstander Rob Boss opende sterk en belette Evers zijn stelling te ontwikkelen. Toen Boss echter de teugels iets liet vieren, pakte Evers zijn kans, kon het sterke loperpaar van Boss bedwingen en wikkelde beslissend af naar een eindspel met paard tegen loper. Evers bereikt door dit resultaat als eerste de halve finale van de bekerstrijd.

Uitslagen van de 3e ronde
Uitslagen

Boss – Evers (beker)		0-1
Raudenbusch – Pandelaar		0-1
Overbeek – Van de Veer		1-0
Van Briemen – Van Voorthuizen	0-1
Vermulst – Koekkoek		remise
Van Brummelen – Michels		0-1
Oldekamp – Keijzer		remise
Meeuwissen – Van Klingeren	0-1
Schaap – Van Teutem		1-0
Andriessen – Vegter		1-0

Tussenstand na de 3e ronde
Stand

1. Vlug      209
2. Moes      198
3. Losekoot    192
4. Meijer     192
5. Van Voorthuizen 190
6. Michels     189
7. Overbeek    188
8. Witkamp     182
9. Brantjes    178
10. Van Klingeren 174

—Ton Koekkoek