Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Torentje nèt te dik

Torentje nèt te dik

Het Baarnse Viertal kwam afgelopen vrijdag voor het eerst uit in de SGS Viertallencompetitie. Het team dat vanuit Eemnes de A1 overstak was alleen nèt een maatje te groot voor ons.

In de drukke speelzaal van de Baarnse Schaakvereniging konden we vrijdag wel 12 gastspelers verwelkomen. Naast het tweede team van het Dikke Torentje uit Eemnes dat aantrad tegen ons viertal kwam ook Baarn 1 in de SGS achttallen competitie uit. Onze vier gasten voor het viertal mochten plaatsnemen tegenover Rien van Brummelen, Henk Willemsen, Erik van Lier en Izaäk Schipper.

Izaäk Schipper speelde met het inmiddels van hem bekende snelle tempo op bord 4. Afgaand op de foto hierboven openen Izaäk en zijn tegenstander Ruurd van Heerde met een Pirc verdediging (1. d4 Pf6 2. Pc3 g6 3. e4). Izaäk wist uiteindelijk een schitterende en beslissende dubbele aanval met dame en loper op het bord te krijgen. Ruurd dacht dit nog slim te kunnen oplossen met een aanval van zijn toren op deze beide stukken, maar Izaäk loste dit perfect op en rolde vervolgens ook de tegenstander op. 1-0 voor Baarn.

Vanaf dat moment keert echter het tij voor ons team. Een foute pionzet word Henk Willemsen op bord 2 fataal, en Dikke Torentje speler Pieter Jan Hofelt weet het ene na het ander witte stuk van het bord te zetten. Stand 1-1 gelijk. Ook Erik wist, ondanks dat hij lange tijd gelijk stond tegen Joop Leeuwenkamp, de winst niet te vinden en de remise niet te behouden. Baarn stond 1-2 achter.

Rien van Brummelen kwam in een ingewikkelde openingsvariant tegen Bob Kat terecht. Schijnbaar beheerste de Eemnesser speler deze variant goed, Rien leverde alleen al in de opening zo’n 20 minuten in ten opzichte van zijn tegenstander. Rien kon zijn toren in het middenspel maar moeilijk actief krijgen. Bob bood remise aan, maar als laatste bord en met een vol punt achterstand had dat geen zin voor Baarn. Dus Rien speelde door, met de hoop een 2-2 stand te bereiken. In tijdnood ruilde hij zijn loper af voor twee pionnen om zo toch een opening voor zijn toren te forceren. Dit pakte redelijk goed uit, met voor beide spelers een promotie tot dame waardoor Rien schaak kon houden. Bob speelde echter foutloos door. Zonder winstkansen liep het alsnog uit op remise. Baarn verloor met 1 ½ tegen 2 ½.

Ronde 1 gespeeld, nog vijf ronden te gaan. Het seizoen is nog lang.

6 comments

  1. Mooi verslag Martijn! Klinkt toch als een sterk team die Eemnessers. Spoedig naar Nijkerk toe.

    1. Alle credits naar Rien, die heeft de partijen in het oog gehouden en vakkundig en per email doorverteld aan mij! En Henri voor het betere fotowerk!

  2. Inderdaad een knap verslag. Mooie prestatie van Izaäk, en de inzet van Rien spreekt boekdelen!
    En nu hopelijk binnenkort ook een verslag van ons 1ste achttal???

    1. 1ste Achttal? Hebben we écht een 1ste Achttal??

  3. vond wel leuke partij, ook jammer dat teamgenoten maar halve punt hebt behaald, ipv van winnen of verliezen. 🙂

Comments are closed.