Beker (intern), Intern, Volwassenen

Topschaak met taart in Rode Kruisgebouw

Rien van Brummelen: 40 jaar getrouwd!
Rien van Brummelen: 40 jaar getrouwd!

Vrijdagavond werden halve finalewedstrijden gespeeld voor de interne bekercompetitie van de Baarnse Schaakvereniging. Favorieten Losekoot en Pandelaar wonnen. Andriessen was een verrassende winnaar. Tijdens ronde 32 van de interne competitie was er ook taart.
Simon van Voorthuizen speelde tegen Marco Meijer fel op de aanval. Hij richtte veel stukken op de koningstelling van Meijer en schoof zijn eigen koningspionnen ook die kant op. Meijer verdedigde sterk en Van Voorthuizen kon de beslissende zet niet vinden. Eén moment van aarzeling was genoeg voor Meijer om de aanval over te nemen. En omdat de koningspionnen van Van Voorthuizen te weinig bescherming boden, kon laatstgenoemde de aanval van Meijer niet meer stoppen. Henri Spijkerman speelde volgens eigen zeggen voor het eerst in zijn schaakcarrière e2 – e4 als opening. Kennelijk was tegenstander Jan Timmerman daardoor verrast, want Spijkerman won.
Rien van Brummelen liet zijn 40-jarige huwelijk niet ongemerkt voorbij gaan (zie foto). Tussen de bordjes met taart gaf tegenstander Ed Duister daar echter geen extra feestelijk tintje aan. Duister moest alle zeilen bijzetten, maar was in het eindspel iets beter dan Van Brummelen. Jeugdtalent Menno Muller hield Rob Boss knap op remise.

Snelle winst
Bert van Klingeren won al snel een stuk van Izaäk Schipper. Van Klingeren maakte geen fouten en dus was het niet te bolwerken voor Schipper. Ook Reinier Schaap moest al snel een stuk geven aan Johan Vermulst. Schaap gaf zich niet zomaar gewonnen, maar moest uiteindelijk de handdoek in de ring gooien. Vermulst behaalde daarmee zijn twaalfde overwinning dit seizoen. Alleen Daan Lensink heeft vaker gewonnen (13)! Martin Bunschoten had eerder dit seizoen gewonnen van Suzan Roothaan, maar dat lukte geen tweede keer. Roothaan kwam liefst drie pionnen voor te staan. Bunschoten kon er nog twee elimineren, maar de derde promoveerde tot dame en dus had Roothaan haar revanche.

Einde zegereeks
Freek Beekhuis en Martijn Kruiswijk hadden hun laatste 7 partijen gewonnen. Een geweldige prestatie, maar aan beide zegereeksen kwam een eind. Beekhuis speelde remise tegen Conrad Keijzer, en Kruiswijk redde het niet tegen Werner Raudenbusch. Toch speelde Kruiswijk een behoorlijke partij tegen Raudenbusch, die bijna 200 ratingpunten sterker is. Kruiswijk viel de koningstelling van Raudenbusch aan met toren en loper, maar in de tussentijd bereidde zijn tegenstander een gevaarlijke aanval met torens en dame voor. Toen Kruiswijks aanval niet doorsloeg en zijn dame aan de verkeerde kant van het bord stond, sloeg Raudenbusch genadeloos toe.
Erik van Lier was ook al zes partijen achtereen ongeslagen, zij het met twee remises daarbij. Tegen Ton Koekkoek kreeg hij de kans die reeks voort te zetten, maar hij overzag een snelle winst en dacht erg lang na. Te lang, zo bleek later, want een heel scherpe koningsaanval van Koekkoek kostte hem zo veel tijd, dat hij door zijn klok ging.

Bekerstrijd

Thijs Michels tegen Rienk Andriessen: halve finale B-beker
Thijs Michels tegen Rienk Andriessen: halve finale B-beker

Deze avond werden in de interne bekercompetitie de halve finales gespeeld in de A-groep en één halve finalewedstrijd in de B-groep. In die laatste halve finale zegevierde Rienk Andriessen toch wel verrassend tegen Thijs Michels. Na een spannend en gelijk opgaand middenspel trok Andriessen knap aan het langste eind. In de finale mag hij tegen de winnaar van de partij Breukers – Beekhuis.
In de A-groep won Pascal Losekoot van Michiel van Schaik, die lang goed tegenspel gaf. In het eindspel deed echter één verkeerde koningszet de partij kantelen in het voordeel van Losekoot. De andere halve finale ging tussen Vincent Pandelaar en Ashley Krishnasing. Beiden toonden initiatief, maar Pandelaar bleek zijn stukken net iets beter te hebben neergezet. Toen Krishnasing een pion verloor, was dat voldoende voor Pandelaar om de partij naar zich toe te trekken en een beslissende aanval in te zetten.

Vincent Pandelaar en Ashley Krishnasing: halve finale A-beker
Vincent Pandelaar en Ashley Krishnasing: halve finale A-beker
Alle uitslagen ronde 32:
Van Voorthuizen – Meijer 0-1
Spijkerman – Timmerman	 1-0
Duister – Van Brummelen	 1-0
Keijzer – Beekhuis	 remise
Boss – Muller		 remise
Van Lier – Koekkoek	 0-1
Raudenbusch – Kruiswijk	 1-0
Schipper – Van Klingeren 0-1
Vermulst – Schaap	 1-0
Roothaan – Bunschoten	 1-0
Beker, halve finales,
Losekoot – Van Schaik	 1-0
Pandelaar – Krishnasing	 1-0
Andriessen – Michels	 1-0