Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Topprestatie Timmerman

Topprestatie Timmerman


Recordopkomst van het seizoen: elf partijen. Spannende ronde 20. De gehele top tien van het klassement speelt tegen elkaar. De favorieten kraken onder het geweld van de underdog. Timmerman redt het vaak net niet tegen de spelers met een hogere rating. De klok zit meestal in de weg. Dit keer niet.

Foto’s Ton Koekkoek

Knight – Timmerman: 0-1
Zwart is niet de geliefde kleur van de schaakstukken waar Timmerman mee speelt. Toch is er een opening waar Timmerman met zwart lekker mee schuift. Tegen Knight komt deze opening , de Siciliaanse Kalashnikov, op het bord. Met meer dan 12 zetten theorie. Een lastige opening voor zwart als wit het juiste tegenspel vindt. Timmerman blijkt in topvorm, schakelt het initiatief van Knight in het middenspel uit. Vervolgens zet Knight een pionnenaanval op richting de koning van Timmerman.  Als de aanval is afgeslagen staan de zwarte stukken actiever, veel actiever. Knappe overwinning van Timmerman op de koploper.

Krishnasing – Duister: 1-0
Onverwacht is Krishnasing wederom toegetreden tot de interne competitie van de Baarnse schaakvereniging.
Op papier is Krishnasing nu de sterkste speler van de club. Maar gezien de grote achterstand in punten (430) op de nummer één zal een inhaalrace misschien net te laat zijn ingezet. Een winstpartij levert gemiddeld ±40 (?) punten op. Deze ronde speelt Krishnasing met wit tegen Duister. Na de opening krijgt Duister het initiatief met enkele zeer sterke zetten. Als Duister een pion wint lijkt de winst in zicht met twee verbonden torens op een open lijn. Krishnasing blijft knap verdedigen tegen de sterke aanval van Duister. Met vijf minuten (en tien seconde per zet) op de klok vergeet Duister een aangevallen paard weg te zetten.

Lambrechts-Kok
Kok – Mario Lambrechts: 1-0
De nummer vier tegen de nummer vijf, 21 punten verschil (iets meer dan een remisetje ) in het voordeel van Kok. Op het bord de Franse afruilvariant. Bevrijdend, doch niet ongevaarlijk voor zwart. Dat blijkt als wit met een loper op a3 de zwarte rokade verhindert. Lambrechts verspeelt een tempo door zijn dame te vroeg in het spel te brengen. Met de koning blijvend in het midden wordt het een zware partij voor zwart. Dan kan wit gaan combineren. Na een paar pionnen schuift er ook een paard van het bord.

Van Lier
Breukers – Van Lier: remise
Ook Breukers en Van Lier staan kort op elkaar in het klassement, 15 punten verschil. Breukers op plek zeven en Van Lier erg knap op de achtste plaats. Breukers maakt met wit een grandprix van de Siciliaanse opening. Dat kan een gevaarlijke aanval inluiden. Van Lier komt inderdaad gedrukt te staan. Het witte paard dreigt van alles, maar kan net geen opening forceren als zwart remise aanbied.

Kruiswijk
Koekkoek – Kruiswijk: 0-1
Koekkoek en Kruiswijk op de rand van de top tien, respectievelijk nummer negen en tien. In een konings-indische partij wordt de gefianchetteerde loper van Kruiswijk geactiveerd door verkeerde pionzet van Koekkoek. In het middenspel wint Kruiswijk een stuk met een penning. Als in het eindspel nog een stuk van Koekkoek gaat wankelen is het over.

Keijzer – Vermulst: remise
Vermulst wint met zwart in een scherpe opening een pionnetje. Keijzer verdedigt zich vakkundig. Na 43 zetten besluiten de grijze kemphanen tot de verdeling van punten.

Mink – Krijnen: remise
In deze partij golft het voordeel golft heen en weer. Mink offert een paard tegen twee pionnen, komt in de aanval telkens één zet te kort. De pionnen van Krijnen belemmeren de doorgang voor zijn stukken. Als de witte pionnen een doorbraak lijken te forceren, verdedigt Krijnen behendig. Remise.

Burger – Meeuwissen: 1-0
Burger zet met wit een mooi centrum op tot hij pardoes een stuk weg geeft. Kort daarop wordt het stuk weer teruggewonnen, maar ten koste van een matdreiging door Meeuwissen. Als de mataanval van Meeuwissen wordt afgeslagen gaat de beslissende aanval de andere kant op.

Roothaan –  Kessler: 1-0
Beide spelers ontwikkelen de stukken in de opening naar de goede plekken. Kessler met zwart rokeert een beetje aan de late kant, waardoor mevrouw Roothaan de kans krijgt om een aanval op de koning van Kessler te lanceren. Dat levert slechts een pionnetje op. Als mevrouw Roothaan een toren offert valt de zwarte stelling uit elkaar.

Tot slot het laatste nieuws omtrent de plotseling toegenomen speelsterkte van verschillende Baarnse schakers.
Het vermoeden bestaat dat op de Baarnse schaakvereniging het SGM-virus is uitgebroken. Het SchaakGrootMeestervirus is ongevaarlijk gebleken bij de grootmeesters zelf. De uitwerking op clubschakers is nog onbekend. Aanleiding voor verdenking van de besmetting met het virus zijn het plotselinge sterke spel van Duister tegen Krishnasing en de onverwachte winst van Timmerman op Knight.
Het onderzoek naar de oorzaak van de overdracht van het virus richt zich op de simultaan van grootmeester Van Kampen van vorig jaar op de Brink. Ook de jaarlijkse bezoeken van de Baarnse schaakvereniging aan het TataSteelChess toernooi worden in het onderzoek meegenomen.
Kruiswijk, Lambrechts junior, Kok en Vermulst zijn gezien de plotseling toegenomen speelsterkte reeds eerder onderzocht op besmetting met het SGM-virus. Bij deze spelers is geen besmetting geconstateerd.

Uitslagen ronde 20
Knight    - Timmerman   0−1
Krishnasing  - Duister    1−0
Kok          - Lambrechts M 1−0
Breukers    - Lier van   ½−½
Koekkoek    - Kruiswijk   0−1
Klingeren van - Brummelen van 0−1
Albarda       - Boss     0−1
Keijzer       - Vermulst   ½−½
Burger        - Meeuwissen  1−0
Mink         - Krijnen    ½−½
Roothaan      - Kessler    1−0
Stand na ronde 20
1. Knight    732
2. Duister    628
3. Spijkerman  622
4. Kok      517
5. Timmerman   476
6. Lambrechts M 449
7. Breukers   427
8. Brummelen van 422
9. Kruiswijk   420
10. Lier van   417

3 comments

 1. Prima verslag weer, Ed. Het SGM-virus, hoe verzin je het? Jammer dat de spelers van de beschreven partijen kennelijk geen informatie voor het verslag hebben gegeven. Of zijn die juist wel besmet met dat virus!?

  1. …ik bedoel natuurlijk de spelers van de (twee) NIET beschreven partijen:(

 2. Lekker uitgebreid artikel Ed! En wat Jan betreft, als coach ben ik trots op hem… 🙂

Comments are closed.