2009

Topdag jeugdschakers bij 4e Grand Prix !

Zaterdag 9 januari deden er maar liefst 12 jeugdschakers mee aan het 4e SGS Grand Prix toernooi in Hoogland, waar maar liefst 3x goud, 2x zilver en 1x brons werd gewonnen. Na Giesenburg, Baarn en Barneveld was dit het 4e toernooi in een reeks van 7 (Bussum, Maarssen en Amersfoort volgen nog).

Het totaalveld van meer dan 80 schakers was verdeeld over 9 groepen (waarvan de eerste 7 groepen uit 8 spelers bestond) die naar aanleiding van rating en de eerdere toernooien op sterkte werden ingedeeld.

In groep 1 deden 3 Baarn schakers mee.
Tijs Aarsen was oppermachtig dit toernooi en behaalde met 7 overwinningen (als enige in Hoogland) een 100% score en dus een 1e plaats, hetgeen na twee 3e en een 4e plaats in de voorgaande toernooien veel punten oplevert voor het totaal eindklassement
Mees Heeringa streed met clubgenoot Tijs en Tim Schillemans (Hoogland) om de verdeling van de bekers. Door een verlies tegen Tijs en een remise tegen Tim was een (snelschaak)barrage nodig tegen Tim voor de plaatsen 2 en 3, hetgeen uiteindelijk een zilveren beker opleverde.
Pepijn de Maat behaalde met wisselende resultaten 2 punten en een 7e plaats.


Groep 2 was uitermate spannend. Het verschil na 7 partijen tussen de 1e en 6e plaats was slechts 1 punt (!). Na een moeizaam begin eindigde Stefan Casteleijn met 4,5 punt op de 3e plaats en nam na de 2e plaats in groep 3 in Barneveld opnieuw een beker mee naar huis.
Voor Jorn Buitelaar was deze poule iets te hoog gegrepen maar met 1,5 punt (waarvan een remise tegen Stefan) toch weer uitermate leerzaam.

August Ammerlaan was in zijn 2e grand prix deelname ingedeeld in groep 3 en behaalde met 2 punten een 7e plaats. Bij het volgende Grand Prix toernooi in zijn woonplaats Bussum zal plaatsing een groep lager en beter resultaat opleveren.

Na zijn overwinning in groep 5 in Barneveld was Daniel Dijkstra nu ingedeeld in groep 4. Na een week ziekbed leek deze dag een klein drama te worden, maar met 3 overwinningen in de laatste 3 ronden was toch een nette 6e plaats het resultaat.

Behaalde Menno Muller in Barneveld een 5e plek in groep 5 nu was Menno beduidend beter dan de rest en met slechts 1 nederlaag behaalde hij dan ook een 1e plaats in deze groep.

Ook Arthur Jongejans was een groep hoger ingedeeld dan voorgaande toernooien. In groep 6 speelde Arthur een goed toernooi en eindigde op een gedeelde topplaats echter door het verlies in het onderlinge duel werd het een zilveren beker.

In groep 8 (met 10 spelers) speelde Piet Hein Droogh wederom een goed toernooi. Na een 100% score in de Grand Prix te Baarn liet Piet Hein in Hoogland middels tweemaal een remise slechts een puntje liggen. Ook dit leverde evenals Arthur een gedeelde topplaats op echter door de onderlinge overwinning ging de 1e plek naar Piet Hein.

Mees van Opijnen en Theo van de Griendt speelden beiden in groep 9 en eindigden in deze groep van 10 gezamenlijk keurig op de plaatsen 6 en 7 met 3 punten en een onderling duel welke in remise eindigde.

Zie http://sgs-grandprix.blogspot.com voor meer informatie over de Grand Prix’.

—Bert Aarsen