2006

Toch nog verrassingen in schaakcompetitie

Ondanks dat het schaakseizoen teneinde loopt, waren er afgelopen vrijdag enkele verrassende uitslagen. De op één na laatste ronde van de derde cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging zorgde nog voor enkele grote verrassingen. Hoewel Ashley Krishnasing zich al clubkampioen van Baarn van het seizoen 2006-2007 mag noemen, kreeg hij een bittere pil te verwerken. Het lukte Werner Raudenbusch namelijk om hem op zijn eerste nederlaag in deze cyclus te trakteren. Dat mag zowel een knap resultaat als een verrassing genoemd worden. Er is echter een nog grotere verrassing nodig om Werner Raudenbusch te weerhouden van de titel van deze laatste cyclus. Voor die verrassing kan alleen jeugdtalent Kasper Wiegers nog zorgen, want dat is de enige overgebleven concurrent. Na zijn verrassende overwinning vrijdag op Martijn Benschop moet hij daartoe in staat worden geacht. Door zijn knappe overwinning op de sterker geachte Benschop heeft Wiegers namelijk zelfs de tweede plaats ingenomen. Wiegers heeft het echter niet meer in eigen hand, want een rechtstreekse confrontatie met Raudenbusch is deze cyclus niet meer mogelijk. Eerder speelden ze al remise tegen elkaar.

Andere inspanningen
Bij de overige partijen moest soms een erg grote inspanning geleverd worden, soms ook niet. Na in de opening al snel 2 pionnen verloren te hebben, gaf Gino de Mon het na een half uur al op. Dat betekende supersnelle winst voor Rien van Brummelen. Thijs Michels en Wim van Teutem leverden beiden grote inspanningen, maar hielden elkaar in evenwicht. De partij tussen Waldemar Moes en Marco Meijer was de langste van de avond, maar uiteindelijk werd ook hier het evenwicht bewaard. George van Tent speelde best een aardige partij tegen Paul Evers, maar miste in het eindspel de scherpte, waardoor Evers kon profiteren. Hoewel Reinier Schaap goed tegenspel bood, moest hij toch de eer en de punten aan Rob Boss laten. Dit tafereel speelde zich ook op de meeste andere borden af. Er werd genoeg strijd geleverd en niemand kreeg de punten cadeau, maar meestal was de ander nèt iets beter.

Uitslagen van de 11e ronde
Uitslagen

G. de Mon – Van Brummelen	0-1
Ensink – D. Michels		0-1
Evers – Van Tent		1-0
Boss – Schaap			1-0
T. Michels – Van Teutem		remise
Overbeek – Koekkoek		1-0
Vlug – Van Klingeren		1-0
Van Schaik – Van Voorthuizen	1-0
Oldekamp – Lensink		0-1
Vermulst – Van de Veer		0-1
Wiegers – Benschop		1-0
Moes – Meijer			remise
Krishnasing – Raudenbusch	0-1

Tussenstand na de 11e ronde
Stand

1. Raudenbusch	92
2. Wiegers	84
3. Meijer	81
4. Moes		79
5. Krishnasing	79
6. Van Briemen	76
7. Pandelaar	74
8. Van de Veer	73
9. Lensink	73
10.Van Kampen	73

Vrijdag 29 juni wordt de laatste interne competitiewedstrijd van dit seizoen gespeeld. Om 19.45 uur wordt met het begin van het einde van seizoen 2006-2007 begonnen in de grote zaal van Het Brandpunt aan de Oude Utrechtseweg 4A te Baarn. Aansluitend wordt in juli meteen doorgestart met de voor iedereen toegankelijke zomerschaakcompetitie, ook in Het Brandpunt; later ook in De Deel.

Hoewel nog net geen sprake is van een writersbloc, is de inspiratie bij mij om deze stukjes te schrijven toch een beetje tanende. Sinds jaar en dag verzorgen Marco en ik heel trouw beurtelings deze wedstrijdverslagen. Na het bedanken voor mijn bestuursfunctie heb ik daar nu tijd genoeg voor, maar de inspiratie ontbreekt me weleens. Voor Marco gaat dat niet op, in die zin dan dat hij naast het schrijven van deze wedstrijdverslagen nog tientallen andere taken en bestuursfuncties heeft.
Het is al vaker gevraagd en een enkeling heeft ook weleens een stukje geschreven, maar het zou wel erg prettig zijn als er ook eens minimaal een ander lid van onze vereniging structureel (1x in de 3 of 4 weken) een verslag van de interne competitie wil schrijven voor deze site en de Baarnsche Courant. Wie begint het nieuwe seizoen met dit goede voornemen?
—Ton Koekkoek