2007

Tijs 8e en Pepijn 23e bij NK E

Afgelopen paasweekend werd in Waalwijk het Nederlands Kampioenschap gehouden voor jongens en meisjes in de E catagorie.
Namens de SGS speelden er 4 jongens, waarvan twee van de Baarnse Schaakvereniging, en 1 meisje mee in een totaalveld van 46 jongens en 14 meisjes.

In de jongens categorie speelden de drie SGS kampioenen Finn Stijns (HSG), Tycho Dijkhuis (Moira Domtoren) en Pepijn de Maat (Baarn) die te Nieuwegein gezamenlijk (ook na tweemaal een barrage) op de 1e plaats eindigden mee en had Tijs Aarsen (Baarn), op basis van zijn 4e plaats van vorig jaar, een vrijplaats gekregen.

Met lichte zenuwen werd de vrijdag na de gebruikelijke intro door de wedstrijdleiding begonnen.

Na drie ronden begon er reeds enige duidelijkheid te komen in de strijd.
Tijs had 2x gewonnen met zwart en 1x remise met wit en stond er goed voor.
Pepijn die wat teleurgesteld was na de 1e remise partij vervolgde dit met een keurige overwinning en een nederlaag tegen de latere nummer 3 Ankit Majhi.
Tijs eindigde de vrijdag met een remise (met wit) tegen Ankit en een overtuigende overwinning met zwart, waardoor Tijs de vrijdag afsloot met 4 punten uit 5 wedstrijden op een 5e plaats.

Pepijn verloor in ronde 4 en had de pech in ronde 5 uit te moeten komen tegen de hoog geplaatste en latere nummer 4 Rowan van Dijk. In een lange partij verloor Pepijn uiteindelijk en had daardoor na de 1e dag ietwat teleurstellend slechts 1,5 punt op een 38e plaats.

Voor die spelers die in het hotel bleven overnachten was er een simultaan georganiseerd met grootmeester Robin Swinkels die tevens tussen alle partijen door aanwezig was voor een evaluatie van de gespeelde partij.

Op zaterdag startte Tijs met twee remises, waarbij met name degene uit ronde 7 uit de hoge hoed kwam. Coach Pascal Losekoot had reeds gemeld aan het zenuwachtige publiek dat de stelling er niet goed uit zag, maar in het eindspel pakte Tijs de dame en had zelfs daardoor een betere uitgangspositie maar aangezien beide spelers nog maar een minuut op de klok hadden was een remise een acceptabel einde van deze spectaculaire partij. Met 5 uit 7 bleef Tijs daardoor meedraaien in de top.

Pepijn startte op zaterdag weer fris en behaalde in ronde 6 en 7 twee goede overwinningen en kon daardoor met 3,5 uit 7 weer wat omhoog kijken.

Ronde 8 werd een slechte ronde voor de Baarn spelers. Tijs verloor op bord 3 van Colin Stolkwijk, die uiteindelijk 5e werd, en zakte hierdoor uit de top tien en Pepijn leed een door hem zelf niet verwachte nederlaag met wit.

In de laatste ronde moest Tijs winnen voor een hoge eindklassering. Zijn tegenstander, enkele plaatsen hoger staand in de stand werd snel en vakkundig verslagen. Doordat er enkele tactische remises werden gespeeld steeg Tijs door de overwinning niet verder als de 8e plaats met 6 punten en bleef hij een half puntje verwijderd van de 5e plaats die recht zou geven op een EK ticket. Na de 4e plaats van vorig jaar bij de F-jes toch een goede klassering in dit zware toernooi met lange parijen en veel concurrentie.

Pepijn trof in de laatste rond Tycho Dijkhuis van Moira Domtoren. Amper bekomen van een lange partij in ronde 8 kon Tycho geen weerstand bieden aan de uiters gemotiveerde Pepijn, die mede door zijn ervaring (Pepijn speelde evenals Tijs al zijn derde NK) gemakkelijk en snel won van Tycho.

Met een score van 50% was Pepijn uiteindelijk redelijk tevreden maar ondanks het feit dat de 23e plaats exact volgens de plaatsing was zal Pepijn er toch iets meer van verwacht hebben.

Door de nederlaag tegen Pepijn bleef SGS speler Tycho Dijkhuis steken op 4 punten hetgeen goed was voor een 27e plaats.

De nog onervaren SGS speler Finn Stijns, die zijn 1e grote toernooi speelde, draaide met 1 punt onderin mee.

De uiteindelijke titel was voor Maarten van Harten die de titelverdediger Thomas Beerden achter zich hield. Het podium werd gecompleteerd door Ankit, Rowan en Colin.

De meisjes speelden in een aparte poule bestaande uit 14 deelneemsters waarvan enkele met nog een F-leeftijd. Charlotte Nurmohamed (HSG) had via de bond een vrijplaats aangewezen gekregen daar zij nog in de F categorie valt.
Charlotte eindigde met 3 punten uit 9 wedstrijden op een 11e plaats. De absolute favoriet bij de meisjes Olivia Meng won uiteindelijk de titel.

Toernooisite
—Bert Aarsen