Aankondigingen, Thema avond, Training, Uitgelicht, Volwassenen

Thema avond over het ‘London systeem’: Is de London een investering waard?

Thema avond over het ‘London systeem’: Is de London een investering waard?

Op vrijdag 2 februari organiseert de Baarnse Schaakvereniging een thema-avond over het London Systeem onder het motto ‘Is de London een investering waard?’

Het London-systeem dankt zijn naam aan het elitetoernooi in London 1922, waarin de opening enkele malen op het bord verscheen met Alekhine en Capablanca als witspeler.
Tot voor enige jaren werd het London-systeem summier gespeeld door enkele vaste spelers. Maar in de afgelopen jaren is het systeem volop in zwang gekomen.  Toppers als Carlsen, Giri, Nakamura, Kramnik, Mamedyariv, So en Caruana hebben het London-systeem in hun repertoire.

De redenen voor deze plotseling grote populariteit? Op de eerste plaats is het een systeem, wat inhoudt dat het tegen elke zwarte opzet is te spelen. De beginzetten zijn 1.d4 2.Pf3 3.Lf4 4.e3. De laatste tijd is de zog. Accelerated London met 2.Lf4 bijzonder populair. Veel theorie-kennis (reden 2) is niet nodig. Derde en laatste reden: Iedere speler kan zijn eigen ideeën in deze opening kwijt, de mogelijkheden lijken onbeperkt.

Na een korte behandeling en een voorbeeldpartij kan het systeem ook door u in de praktijk worden getest met wit en zwart. Uiteraard zijn er flegmatieke Britse hapjes ter ondersteuning aanwezig.

Is de London werkelijk veilig? Is het verstandig te investeren in de London? Heeft een harde brexit gevolgen voor de europese Londonspeler? Deze en meer prangende vragen worden vrijdag beantwoord. Uw explicateur is Henri Spijkerman.

Deze thema-avond is vrij toegankelijk voor leden, oud-leden en geïnteresseerden. Aanvang 20.00 uur. Locatie: Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 te Baarn.