Aankondigingen, Training, Volwassenen

Thema-avond Koningsgambiet: Voor de avonturiers

Thema-avond Koningsgambiet: Voor de avonturiers

Op vrijdag 5 mei organiseert de Baarnse schaakvereniging een thema-avond over een van de meest bekende cq. beruchte openingen die er zijn: Het Koningsgambiet.

Het gambiet werd voor het eerst beschreven door Ruy L├│pez in de 16e eeuw en heeft lang een dominante rol gespeeld. De theorie rond dit gambiet werd uitgebreid door de Italiaanse meesters Greco, Polerio en Salvio in de 16e en 17e eeuw. In de tijd van de Romantiek was het menig schaker de eer te na het gambiet te weigeren, ook al zou hij dat graag gewild hebben, want bij een slechte verdediging en een offer op f7 zag het er meestal slecht uit voor de zwartspeler. Latere grootmeesters zoals Morphy, Anderssen en Tsjigorin speelden dit gambiet met succes. Later hebben Boris Spasski, Bobby Fischer en David Bronstein het Koningsgambiet gespeeld.

Ook in 2017 heeft het Koningsgambiet het imago van avontuur, romantiek en het pure schaken. En menig (vooral behoudende) zwarte tegenspeler hoor of zie je zuchten, als  wit na 1) e2-e4, e7-e5 op de volgende zet 2) f2-f4 speelt.

Na een korte uitleg van enkele hoofdvarianten en een voorbeeldpartij tussen grootmeesters kan je de opening ervaren met zowel de witte als de zwarte kleur. Uiteraard zijn er passende koninklijke hapjes aanwezig!

Deze thema-avond is vrij toegankelijk voor iedereen. Aanvang 20.00 uur. Locatie Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 te Baarn.