Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Test voor jeugdlid Rogier Burger “geslaagd”

Test voor jeugdlid Rogier Burger “geslaagd”

De partijen van Rogier Burger worden met een verkorte tijdscontrole gespeeld. Niet alle senioren willen dat en daardoor gaf Rogiers 4e plaats in de interne competitie een enigszins vertekend beeld want hij heeft nog niet tegen de top gespeeld. De partij tegen Yehuda Pelter (1946 elo) vormde dan ook zijn eerste test en ondanks dat hij verloor, hij heeft het zijn tegenstander naar eigen zeggen behoorlijk lastig gemaakt.

Tekst: Frits Kok, foto’s: Ton Koekkoek
Rogier Burger – Yehuda Pelter 0 – 1
Yehuda verraste(?) Rogier met het “olifantgambiet” (1. e4 e5 2. Pc3 d5!?) en won een pion uit de opening. Dat werden er zelfs twee, maar Rogier kwam sterk terug en Yehuda zei het zelfs nog lastig te hebben gehad. Een foutje van Rogier, waardoor een pion van Yehuda ongehinderd naar de overkant kon, was nodig om de winst voor Yehuda binnen te halen. Rogier heeft weliswaar verloren, maar we kunnen toch stellen dat hij is geslaagd voor deze test. We gaan meer van Rogier horen …

Johan Vermulst – Thur Beukers 0 – 1
Thur lijkt zich herpakt te hebben en wint weer regelmatig. Johan stelde zich in een damegambiet te passief op door op de derde zet a3 te spelen. Thur bezette het centrum en kreeg het initiatief wat genoeg was voor de winst.

Frits Kok – Martijn Kruiswijk 1 – 0
Frits probeerde in de Caro-Kann een valletje (zonder d4) wat hij op Youtube gezien had, maar Martijn rook onraad en week snel af van de theorie. Gevolg was dat zwart iets beter uit de opening kwam zelfs toen hij met de dame een giftige(?) pion op b2 sloeg. De daarop volgende terugtrekkende beweging met de dame deed hem de das om, wit kreeg precies genoeg tijd om de zwarte stelling onder druk te zetten. Zwart kon niet meer rokeren en verloor materiaal.

Christian Krijnen – Jan Timmerman 0 – 1
Christian Krijnen speelde tegen Jan Timmerman de Mengarini variatie van het Siciliaans. Dat doe je om de zwartspeler uit zijn theorie te krijgen, want juist dan komt zwart in het nadeel. Jan deed het goed, maar kreeg pas voordeel toen Christiaan na de rokades het passieve g3 speelde. Christians plan om Kg2, Th1 en de h- pion op te spelen was te traag en Jan veroverde het centrum. Het werd dreiging op dreiging en Christian kon geen goede zet meer doen.

Ed Duister – Bert van Klingeren 1 – 0
In dit duel is Ed de elo-favoriet maar tegen de taaie Van Klingeren moet je het altijd maar waarmaken. Het werd een Morra gambiet met traag positiespel. Bert rokeerde lang en dat was misschien niet de beste keuze want zijn koning kwam gelijk in allerlei tactische aanvalslijnen te staan, met het gevolg dat Ed een stuk won en later zelfs nog de dame.

Conrad Keizer – Walter Schram 0 – 1
Toen schrijver dezes een blik wierp op het bord was er meteen een dĂ©ja vu. Zo’n soort stelling had ik ook tegen Conrad: “dichtgeschoven” en geen van de partijen kon in de aanval gaan zonder groot gevaar voor zichzelf. Dat vonden beide spelers ook, maar hadden allebei zin om door te spelen. Daaraan voorafgaand had Walter het betere spel, maar overzag Conrad een combinatie die een stuk kon winnen. Ze speelden dus door, maakten fouten en Conrad maakte de laatste fout.

Erik van Lier – Ton Koekkoek 0 – 1
Erik is de speler met de grootste rating- progressie dit jaar. Ton speelt een wisselvallig seizoen, maar komt de laatste tijd goed terug, kortom beide heren zijn aan elkaar gewaagd. Nadat ze beiden lang gerokeerd hadden “vergat” Ton zijn pion op a7 en Erik sloeg toe met de dame. Ton kreeg wel een centrumpion daarvoor terug, maar zijn koning kwam begrijpelijk onder grote druk te staan. Zwart kon het allemaal net redden en toen Erik een foutje maakte en een loper verloor kon Ton het simpel afmaken.

Ashley Krishnasing – Pascal Losekoot 1 – 0
Pascal (10- voudig kampioen en erelid) vereerde zijn oude club met een bezoek. Nou doet hij dat wel vaker (gelukkig) maar dit keer wou hij ook meespelen. De reglementen laten dat toe en de wedstrijdleider deelde hem in tegen zijn oude rivaal Ashley. Bij het ontbreken van een verslag moet ik het doen met enige observaties vanaf de zijlijn. Pascal verdedigde op d4 met de Slavische verdediging (met de loper op g7). Er kwam een moment waarbij Ashley zijn loper offerde op h6 en meer weet ik helaas niet over de partij behalve de uitslag. Ashley won dit keer.

Zo kregen alle leiders punten en blijft de strijd om de tweede plaats spannend.

Stand aan de kop:

1. Krishnasing 1189, 2. Duister 993, 3. Timmerman 947, 4. Kok 866, 5. Lambrechts 794, 6. Koekkoek 696, 7. Schram 659, 8. Burger 645, 9. Kruiswijk 637, 10. Pelter 634

3 comments

  1. Mooi artikel.
    Correctie zetten Olifantgambiet:
    1.e4 e5 2.Pf3 d5

  2. Het olifantengambiet is 1.e4 e5 2.Pf3 d5?!
    En de blunder van Rogier kostte hem geen stuk, maar liet een pion van Yehuda onverhinderd naar de overkant lopen…

Comments are closed.