Uncategorized

Succes op het NK

Afgelopen meivakantie heb ik meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap schaken t/m 20 jaar. Hierbij een, hoop ik, leuk verslag van mijn partijen en ervaringen.

Als eerste over hoe ik op het kampioenschap ben gekomen. In de kerstvakantie speelde ik mee met de regionale kampioenschappen van de Stichts Gooise Schaakbond, waarbij een eerste plaats zou volstaan voor de NK-plek. Ik kreeg hierbij concurrentie van Daan, Robin, Kevin, Gavin, Tim en Kasper. Na de eerste dag (3 rondes) had ik samen met Robin 2.5 punt en stond Daan eerste met 3 punten. De eerste ronde van de volgende dag moest ik tegen Daan en dit werd na een zwaar gevecht remise. De vijfde ronde speelde ik weer remise en dit zorgde ervoor dat Daan de laatste ronde inging met een half punt voorsprong op Robin, Kevin, Gavin en mij. In de laatste ronde moest Daan tegen Robin, Kevin tegen Gavin en ikzelf tegen Kasper. Belangrijk hierbij was dat Daan en Kevin van te voren al hadden laten weten dat ze door studieverplichtingen niet mee zouden doen aan het NK en dus ook geen concurrenten hiervoor waren. Kevin en Gavin speelden vrij snel remise, Daan speelde daarna na een lange strijd remise tegen Robin. Door deze resultaten kwam het dat als ik van Kasper zou winnen ik me zou plaatsen voor het NK. Na een moeilijke partij kwam ik uiteindelijk als de winnaar tevoorschijn en werd hiermee gedeeld eerste met Daan. Aangezien Daan dus niet mee wilde doen plaatste ik me hiermee voor het NK. Er werd later wel nog een barrage gespeeld op de club en deze won ik, waarmee ik ook nog de officiële kampioen werd.

Nu het echte werk, het NK.
Het NK werd van 28 april t/m 6 mei gehouden in Haarlem. Het werd georganiseerd in het NOVA college. Het toernooi was echt geweldig georganiseerd, de speelzaal was erg goed, er was gratis drinken voor alle deelnemers, de catering was goed en er was een goede grote analyse- en computerruimte. Ik ging elke dag op en neer met de trein, dit hield in dat ik 10 minuutjes moest fietsen naar het station, een uurtje in de trein zat en daarna 20 minuten moest lopen naar het speellokaal. Dit betekende met het aanvangstijdstip van 11:30 dat ik om 9:00 opmoest, wat dus zeer goed te doen was. Meestal was ik rond 15:00 klaar, waarna ik daar nog analyseerde en wat bleef hangen en partijen kijken tot iedereen klaar was. Daarna naar het station lopen en meestal rond 19:00 weer thuis.

De eerste dag moesten we aanmelden rond 12:30, terwijl de ronde zelf pas om 15:00 zou beginnen. Eerste moesten we tot 13:30 wachten op de openingsceremonie, waarbij ook de loting was voor wie wit of zwart had in de eerste ronde. Na de openingsceremonie moesten we nog bijna een uur wachten totdat we eindelijk konden beginnen met schaken. Om 15:00 begon eindelijk het schaken. We speelden met het speeltempo van 1:30+0:30 na 40 zetten met elke zet 30 seconde erbij. Dus bij 60 zetten kon de partij 5 uur duren. De eerste dag had ik meteen een marathonpartij tegen Zyon Kollen (2164). De opening ging erg goed, maar in het middenspel zag ik in tijdnood over het hoofd dat het toch echt wel uitmaakte of mijn pion op e7 of e6 stond. Dit zorgde ervoor dat we uiteindelijk in een eindspel kwamen, waarbij hij Toren+Paard+6 pionnen had tegen een Toren+Paard+Loper voor mij. Ik had nog nooit zo’n eindspel gehad of zelfs gezien, maar ik verwachtte wel dat het helemaal gewonnen moest zijn voor hem. Hij speelde niet geweldig, maar won hij wel. Hierna hadden we nog even geanalyseerd en uiteindelijk was ik pas om 22:30 thuis.

De tweede dag mocht ik tegen Maurice Manoch (2057). Hij moest later in het toernooi helaas de dood van een familielid verwerken, waardoor hij sinds de 4e ronde niet echt meer speelde en daardoor een slecht toernooi speelde. Ik heb wel vaker tegen hem gespeeld en verloren, maar ik ben de laatste jaren een stuk beter geworden, terwijl hij een beetje is blijven steken. Ik speelde een beetje een saaie openingsvariant tegen zijn Siciliaanse opening, maar uiteindelijk kan ik dat helemaal niet, dus koos ik er toch voor om aan te gaan vallen. Ik speelde het niet helemaal goed en hij kwam heel goed te staan, maar kon de winst niet vinden en gebruikte er wel veel tijd voor. Ik kwam langzaam steeds beter te staan en kon het uiteindelijk leuk afmaken. Tijdens het analyseren en kijken kwam ik ondertussen met wat mensen aan de praat en met hen had ik ook de rest van de week leuke middagen.

De derde dag speelde ik tegen Kambiz Sekandar (2159). In de trein naar Haarlem had ik zijn partij van de eerste ronde tegen Julian even bekeken en ik vond de stelling die ontstond na zo’n 10 zetten wel leuk er uit zien en ging er van uit dat een 2300 speler zijn theorie wel zou kennen. Achter het bord kreeg ik de variant die ik voorbereid had, maar ik speelde waarschijnlijk daarna niet helemaal perfect en kreeg een iets mindere stelling, die ik daarna weer oploste en een gewonnen stelling kreeg, die ik op mijn beurt niet helemaal goed speelde en ondanks dat ik een pion voorstond stond hij gewonnen, omdat hij de verste vrijpion had. Dit zag hij niet en daarom besloten we maar tot remise. Na mijn partij bleef ik nog kijken en had ik samen met Bram het eindspel van Zyon tegen Nick Maatman in de hal op een bord opgezet, omdat het er erg interessant uitzag. Het leek ons beiden helemaal remise, maar net op het moment dat we dachten dat het altijd zettenherhaling zou zijn, gaf Nick zijn pion voorsprong weg om daarna op een studieachtige manier te winnen. Ik kan iedereen aanraden om dit eindspel te bekijken op de site.

De vierde dag begon meteen al slecht, omdat ergens rond het spoor de bliksem was ingeslagen en mijn trein niet reed. Gelukkig had ik elke dag een trein speling genomen, zodat ik met een trein later toch nog precies om11:30 aankam in de speelzaal en ik niet met een tijdachterstand hoefde te beginnen. Ik speelde tegen Bram Klapwijk (2110). Het grappige is dat hij samen met Zyon en Kambiz in Haarlem zit en ik in 4 rondes hen alle drie had gehad. Tegen Zyon en Kambiz had ik zwart, dus voor de voorbereiding had hij daar niks aan. Hij was één van degenen met wie ik de vorige dagen veel omging en tijdens het lopen naar het station de vorige dag kwam ook even ter spraken dat hij Frans speelde. Vooraf aan het toernooi had ik me voorgenomen om de afruilvariant te spelen, maar door de goede start van het toernooi bedacht ik me en speelde toch voor een open strijd. Ik wilde echter niet in een typische Franse opening komen, omdat ik het meestal niet zo prettig spelen vind en zeker tegen betere spelers vaak verlies. Dit was dan ook de eerste dag dat ik echt wat voorbereidde met een boek (Secrets of opening sursprises). Hierin vond ik 2.f4, een zet die in de 19e eeuw als hoofdvariant werd gezien en door de beste spelers van die tijd gespeeld werd tegen het Frans. Tegenwoordig is het wat minder bekend, maar er zijn nog steeds sterke spelers die het spelen. Ik kreeg een heel leuke opening op het bord en kwam daarna helemaal gewonnen te staan, maar had hetzelfde als Maurice in de 2e ronde en kon het niet allemaal vinden. Ik miste 3 keer concreet de winst en zelfs in het eindspel stond ik nog iets beter, maar door tijdnood werd het toch nog remise. ’s Avonds was het Chinees eten en voetbaltoernooi. Het voetbaltoernooi was 3 wedstrijden van 6 tegen 6 van 10 minuten op een klein veld en mijn team werd uiteindelijk 2e na de eerste wedstrijd 1-1, de tweede wedstrijd 2-1 (ik scoorde zelf de 2-0 als keeper na een afgeslagen corner van ongeveer 15 meter er in te schieten) en de laatste wedstrijd 1-0 gespeeld te hebben. Hiermee wonnen we een taart, die we de volgende dag vergeten waren op te halen, maar die donderdag erg goed gesmaakt heeft. Door het voetbaltoernooi was ik wel pas om 22:30 thuis, wat er voor zorgde dat ik de volgende dag nog wel wat moe was.

De vijfde dag moest ik tegen Ilias van der Lende (2258) en dus weer tegen Frans. Ik heb wel vaker tegen hem gespeeld en hoopte ook een beetje dat hij dacht dat ik Winauwer zou spelen. Hij bleek zich ’s avonds hier op voorbereid te hebben en kwam er pas ’s ochtends achter dat ik tegen Bram 2.f4 had gespeeld. Daarom speelde hij een zijvariant met b6 en La6. Ik kwam weer wel goed uit de opening, maar in plaats van af te wikkelen naar een remise-eindspel waarbij hij eerder moest oppassen dan ik, dacht ik dat ik moest offeren en dat sloeg helemaal nergens op. Deze partij verloor ik dan ook helaas.

De zesde dag mocht ik tegen Midas Ratsma (2089). Ik had verwacht dat hij met e4 zou openen, maar dit werd c4. Ik speelde hier voor de 2e keer in mijn leven c6 tegen om na d4-d5 in het Slavisch te komen, wat ik een leukere opening vind dan normale c4 openingen. Het probleem hiervan is wel dat ik zelf tegen d4 geen Slavisch speler ben en dat kwam deze partij ook wel aan het licht. Ik kwam vanuit de opening meteen slecht te staan en werd geforceerd om hem een stuk te laten offeren wat winnend was. Dit zorgde ervoor dat ik na een indrukwekkend begin van 2/4 nu met 2/6 toch weer een beetje teruggezakt was en het toch weer eens hoog nodig was om een partijtje te winnen.

De zevende dag tegen Arnoud Hendrikse (1816). Hij was één van de twee spelers die een lagere rating had dan ik en vandaag was dan dus ook de ideale dag om weer eens een puntje te scoren. Ik had me goed voorbereid op een variant van de Pirc die ik verwachtte op het bord te krijgen, maar helaas speelde hij een andere variant en kwam ik door twee slechte zetten meteen praktisch verloren te staan. Hierna probeerde ik maar het beste van de partij te maken en offerde een pion om nog iets van rommelkansen te krijgen. Dit bleek een goede beslissing te zijn, want bijna meteen maakte hij een fout waardoor hij zijn Dame tegen mijn Toren moest geven en ik dus gewonnen stond. 5 Zetten later gaf hij het dan ook op.

De achtste dag tegen Mees van Osch (2107). Er kwam vandaag net als in de 1e ronde een dragodorf (1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 g6 6.Le3 a6) op het bord. Hij gebruikte veel tijd, maar langzaam kwam ik steeds slechter te staan en ik moet ergens verloren hebben gestaan. Uiteindelijk kwam ik er toch uit met een eindspel van Dame+Loper+Toren+3 pionnen voor mij tegen Dame+Loper+Paard+2 pionnen voor hem, maar hij stond veel actiever en kon altijd zijn Paard tegen mijn Toren ruilen en daarmee afwikkelen naar een ongelijk Lopereindspel. Hij bleef echter op de aanval spelen en ik moest een paar keer de beste zet vinden, maar na twee rustigere zetten van hem kwam mijn Toren er opeens uit en kon hij binnen 5 zetten opgeven, omdat ik zijn Dame won. De reden dat hij bleef doorspelen is denk ik dat hij de hele partij gewonnen stond en ook nog 350 ratingpunten meer had dan ik.

De negende en laatste dag mocht ik tegen Noud Lentjes (2081). Ik had hem al vaker zien spelen dit toernooi, onder andere de vorige ronde tegen Adriaan de Jongh, en hij speelde leuk en aanvallend. Tegen Adriaan offerde hij ,volgens mij incorrect, een stuk, maar uiteindelijk won hij er wel mee. Ik verwachtte dat het een leuke partij zou worden. De opening had hij waarschijnlijk voorbereid van mijn partij tegen Maurice en daarom besloot ik op zet 6 af te wijken met Lg5 in plaats van Le2. Dit zorgde ervoor dat hij het volgens mij niet meer kende en verder ging met hetzelfde plan als Maurice met b5, maar dit was niet goed in deze opening. Ik kon meteen a4 doen en dit zou zijn Damevleugel ernstig verzwakken, als hij niet opeens eens Paard weggaf, omdat hij dacht dat hij een combinatie had. Hierna stond ik een Paard tegen 2 pionnen voor. Ik probeerde mijn stelling steeds iets te verbeteren en toen hij op een gegeven moment dacht dat hij zijn Loper kon offeren, omdat ik niet meer de pion zou kunnen tegenhouden om te promoveren, weerlegde ik dit en kwam ik in een totaal gewonnen eindspel. Deze partij vond ik persoonlijk mijn leukste partij van het toernooi, omdat ik bij deze overwinning echt het idee had dat ik het helemaal zelf had gedaan zonder ergens verloren te hebben gestaan.

Uiteindelijk werd ik met mijn score van 5/9 ongedeeld 8e en had ik dus een geweldig toernooi qua resultaat. Ook qua persoonlijke ervaringen heb ik een geweldig toernooi gehad, waarbij ik veel leuke mensen ontmoet heb. Nu op weg naar mijn volgende uitdaging mijn eindexamens en hopen dat ik het daarbij even goed doe.

Op: http://nkjeugd.schaakbond.nl/download zijn alle partijen na te spelen.

1 comment

  1. Leuk verslag en knappe prestatie, Yme! Succes met je eindexamens!

Comments are closed.