2010

Strijd om schaaktoptien blijft spannend

Koploper Pascal Losekoot speelde niet en zag zijn drie directe achtervolgers in de interne schaakcompetitie van de Baarnse Schaakvereniging iets dichterbij komen. In de strijd om een plaats in de toptien deed Henri Spijkerman goede zaken door Rien van Brummelen te verslaan. Zelfs de achtste plaats is nu in zicht. Terwijl buiten de eerste oranje spullen werden uitgestald op de kraampjes voor de Koninginnedag speelden binnen de schakers hun partijen in de Leuning aan de Oranjestraat. Bij afwezigheid van de leider in competitie grepen de nummers twee, drie en vier hun kans dichterbij te komen. Daan Lensink was als eerste klaar tegen Kasper Wiegers. Deze staat bekend om zijn aanvallende stijl waarbij hij een stukoffer niet schuwt. Maar nu moest zelfs Wiegers toegeven dat het geen offer was maar een blunder waardoor hij een stuk achter kwam. Marco Meijer zette Ashley Krishnasing aan het denken met een ongebruikelijke zet in de opening. Krishnasing pakte het goed aan en kwam gewonnen te staan. Toen ook Meijer een stuk weggaf was het gelijk afgelopen. Thijs Michels hield het langst stand, maar ook hij moest uiteindelijk het hoofd buigen voor tegenstander Jan Overbeek.

Toptien
Buiten de top vier waren Yme Brantjes, Ed Duister en Arthur Vlug afwezig en verloor dus Meijer. Zij leken lange tijd onderling uit te maken hoe de eerste acht posities verdeeld zouden worden. Maar Vlug heeft zo weinig gespeeld dat de achtste plaats nu in het gevaar komt. Grootste kanshebber op die klassering is Henri Spijkerman. Rien van Brummelen leek een mooie aanval op de koning van Spijkerman te hebben, maar deze neutraliseerde rustig alles en buitte vervolgens zijn pion voorsprong uit tot winst. Ook Wiegers vinden we ondanks zijn verlies nog terug in de toptien, aangezien concurrenten Paul Evers en Werner Raudenbusch niet speelden en Michels verloor. Bovendien kwam Rob Boss niet verder dan remise tegen Ton Koekkoek. En daarmee kwam Boss nog goed weg. In de eindstelling stond Koekkoek zelfs beter. Als speler op bord 3 of 4 van het Viertal vond hij een plusremise tegen de bord 1 speler echter al een prima resultaat.

Rating tot 1400
Koekkoek blijft op de ranglijst Geertièn de Vries nog juist voor. Beiden zijn verwikkeld in een strijd om de beste speler met een rating onder 1400. Vrijdag waren zij voor het eerst dit seizoen tegen elkaar ingedeeld, maar door een late afmelding ging de indeling op zijn kop en moest het onderlinge treffen uitgesteld worden. De Vries kon iets inlopen door zijn overwinning op Ger Oldekamp, die ondanks zijn nederlaag een leuke partij had gespeeld. Nummer drie in deze subcompetitie is Henk Meeuwissen. Hij kwam in zijn partij tegen Conrad Keijzer niet verder dan remise.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Wiegers - Lensink    	0−1
Krishnasing - Meijer   	1−0
Overbeek - Michels    	1−0
Van Brummelen - Spijkerman 	0−1
Koekkoek - Boss      	½−½
Oldekamp - De Vries   	0−1
Keijzer - Meeuwissen   	½−½

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1 	Losekoot 	986
2 	Lensink 	902
3 	Krishnasing 	848
4 	Overbeek 	824
5 	Brantjes 	793
6 	Meijer  	711
7 	Duister 	703
8 	Vlug  	653
9 	Spijkerman 	612
10 	Wiegers 	575

Vrijdag 6 mei wordt ronde 28 in de interne competitie gespeeld. Vanaf 19.45 uur beginnen de partijen in de Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd speelt in de schoolvakantie een toernooitje. Dat is vanaf 18.30 uur. Meer informatie over het schaken Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. U kunt ook contact opnemen met secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Daan Lensink, tel. 5417648.—Marco Meijer