Heeft David Knight het kampioenschap al goeddeels in zijn zak, de strijd om de tweede plaats is volledig losgebarsten. Het verschil tussen de plaatsen 2, 3 en 4 is nihil en dat met nog drie speelrondes te gaan.
Tekst: Frits Kok
Foto’s: Henri Spijkerman en Ed Duister
Timmerman – Spijkerman 1-0
Jan Timmerman trad met wit aan tegen zijn mentor Henri Spijkerman en begon direct na de opening met een opstoot van zijn damevleugelpionnen.
Spijkerman probeerde dit strategisch te weerleggen en zo ontspon er een lange en spannende strijd op de damevleugel. Spijkerman won een pion maar gaf daarbij Timmerman wel de mogelijkheid het initiatief naar zich toe te trekken. Timmerman won eerst zijn pion terug en daarna nog een. Beide spelers speelden het eindspel verre van foutloos, maar Timmerman wist als eerste te promoveren en won dus de partij.
Duister – M. Lambrechts 0-1
Ed Duister vergist zich tijdens de opening in de zetvolgorde, waardoor Mario Lambrechts hem onder druk kon zetten. Gaande de partij komt het gelijk te staan, maar Duister plaatst ten onrechte een kwaliteitsoffer en verliest.
Van Brummelen – Kok 1-0
Rien van Brummelen blijft scoren. Was het vorige week een salonremise tegen Krishnasing, dit keer een harde strijd tegen Kok in zijn voordeel beslecht. Kok blijft experimenteren met “de zwarte Leeuw” (een zijtak van de Philidor). van Brummelen wijkt in zet 4 af van de theorie en Kok weet daar geen goed antwoord op te vinden. In plaats van een pionnenstorm op de h- en g- lijn wordt het een storm van twee Paarden en een Loper die elkaar meer in de weg staan dan dat ze samenwerken. Van Brummelen weigert het Loperoffer op h3 en toont aan dat Kok’s stukken vast staan (hij wint een Paard). De zwakke positie van de zwarte Koning en het niet meedoen van de zwarte Dame, die als een pion op c7 blijft staan (dank aan Krishnasing voor de analyse) beslissen de partij.
Keijzer – Krishnasing 0-1
Conrad Keijzer had de twijfelachtige eer om het op te moeten nemen tegen Ashley Krishnasing, die gezien zijn rating bovenaan in het klassement hoort te staan, maar door zijn late instap in de competitie in de middenmoot verkeert. Is dat competitievervalsing? Helemaal niet want iedereen krijgt Ashley een keer langs en is het niet zo dat je meer leert van een verloren partij tegen een sterkere schaker dan van winst tegen een zwakkere? Conrad werd van het bord geveegd (zijn eigen woorden), kwam niet in zijn spel en Ashley kon het elegant afmaken (zie diagram).
Krijnen – R. Lambrechts 1-0
Christiaan Krijnen en Rien Lambrechts zijn aan elkaar gewaagd. Vaak toont hun spel goed opgezette partijen, maar komt er een moment van onachtzaamheid waardoor een pion of een stuk van het bord gaat. Met deze wetenschap pareerde Krijnen de Pirc van Lambrechts op een rustige maar doelzame wijze. Het werd een vooral tactische strijd waar Krijnen aan het langste eind trok.
Wat gaan de komende drie ronden ons nog brengen?: Het Keizer systeem zou zomaar de volgende indelingen kunnen maken (vooropgesteld dat iedereen komt natuurlijk).
Timmerman tegen Knight, Kok, Krishnasing/Duister.
Spijkerman tegen M. Lambrechts, van Lier en Boss.
Duister tegen Timmerman, Kok, van Lier
Stand:
1 Knight 1158,0
2 Spijkerman 918,9
3 Duister 913,2
4 Timmerman 882,8
5 Lambrechts M 796,0
6 Kok F 742,4
7 Lier van 656,1
8 Kruiswijk 650,7
9 Boss 646,5
10 Brummelen van 626,2
Verrassende uitslagen en weer volop spanning in de subtop. Goed verslag, Frits!