Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Sterke jeugdschakers in seniorencompetitie

Sterke jeugdschakers in seniorencompetitie

Jeugdlid Rogier Burger (15) speelt al langere tijd mee in de seniorencompetitie van de Baarnse Schaakvereniging en heeft zich ontwikkeld tot een gevreesd tegenstander voor menig senior. Jelle Bijleveld – ook 15 – speelde afgelopen vrijdag voor het eerst mee en liet meteen van zich horen! Een goede ontwikkeling voor de schaakvereniging.

foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Rogier Burger nam het in de 21e ronde van de interne competitie op tegen André van der Braak. Ze speelden een Grand Prix verdediging, waarbij het door een tegengestelde rokade al snel duidelijk werd dat het een scherpe partij zou worden. Burger drukte Van der Braak door actief aanvalsspel in de verdediging, maar beide spelers lieten hier en daar een steekje vallen. Na vele verwikkelingen hield Burger met wit tenslotte twee pionnen meer over en dat bleek ruim voldoende voor winst.
Jelle Bijleveld speelde zijn eerste seniorenpartij met wit tegen nestor Conrad Keijzer. Na een geweigerd damegambiet begon Bijleveld aan een pionnenopmars op de koningsvleugel. Keijzers stukken werden ingesloten en na een mislukte uitbraak werd zelfs de dame van Keijzer ingesloten. Dat betekende de beslissing en dus noteerde Bijleveld meteen knap zijn eerste overwinning bij de senioren!

Caro-Kann
Al twee keer eerder speelden Martijn Kruiswijk en Ed Duister dit seizoen tegen elkaar. Telkens stond de Caro-Kann op het programma, steeds leidend tot een lange boeiende partij. Duister won ze allebei. Ook dit keer de Caro-Kann dus, maar nu met een doorschuifvariant. Nadat de dames van het bord geruild waren, hield Duister een mooie loper over, maar zijn stukken werkten niet echt lekker samen. Een pionnenopmars op de koningsvleugel leidde tot een sterke pion van Kruiswijk op h6, met promotiedreiging. Toen het paard van Kruiswijk vervolgens achter de linies van Duister kon komen, viel de ene na de andere pion en kwam dit keer Kruiswijk als winnaar uit de strijd.

Caro-(koffie)Kan(n)
Een knappe overwinning op de koploper!
In de partij Spijkerman – Van Lier kwam de Slavische verdediging op het bord. Zwart had al snel problemen met het ontwikkelen van zijn stukken op de damevleugel. Erik van Lier probeerde dit euvel te verhelpen door zijn pionnen op te schuiven, maar hierdoor hielp hij Henri Spijkerman juist binnen te dringen. Een combinatie leverde wit een stuk op en hoewel zwart creatief trachtte de partij te compliceren, was het kwaad reeds geschied en stond de uitslag vast: winst voor Spijkerman.
Henk Willemsen speelde met zwart de Spaanse opening tegen Walter Schram vrij passief. Zowel een paard als een loper van zwart kwam buitenspel te staan op de damevleugel en wit kon zijn pijlen naar hartenlust op de koningsvleugel van zwart richten. Niet alleen kwam die vleugel volkomen open te liggen maar er ging daarna ook behoorlijk wat materiaal verloren. Toen ook nog de klok in het voordeel van wit begon te tikken, legde Willemsen zijn koning om.
Na een partij met wederzijdse fouten kwam Ton Koekkoek tegen Johan Vermulst enigszins fortuinlijk in een gunstig eindspel. Vermulst dacht een pionnetje te winnen, maar Koekkoek kon daardoor beide centrumpionnen van Vermulst verschalken. Toen Koekkoeks dame op de 7e rij kwam en de zwarte koning van Vermulst weinig dekking meer had, was het snel afgelopen.
Bert van Klingeren en Christian Krijnen probeerden het wel. Ze schoven de stukken uiterst secuur en positioneel over het bord, maar er was geen doorkomen aan. Dus besloten de heren tot remise, ondanks het feit dat vrijwel alle stukken nog op het bord stonden.

Uitslagen ronde 21:
Kruiswijk - Duister 	1−0
Spijkerman – Van Lier 	1−0
Schram - Willemsen 	1−0
Burger – Van der Braak 	1−0
Koekkoek - Vermulst 	1−0
Van Klingeren - Krijnen remise
Bijleveld - Keijzer 	1−0

Stand aan kop:
1.	Duister		844
2.	Breukers 	744
3.	Spijkerman 	707
4.	Kruiswijk 	600
5.	Schram 	        572

1 comment

Comments are closed.