Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Start nieuw schaakseizoen in Nutsgebouw

Start nieuw schaakseizoen in Nutsgebouw

De Baarnse Schaakvereniging begon afgelopen vrijdag haar 5e seizoen in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat. Tot nu toe naar volle tevredenheid. Door de gemeente wordt onderzocht of het Nutsgebouw – zoals het Rode Kruisgebouw van oudsher heet – een andere bestemming kan krijgen. Onder andere de schaakvereniging zou dan elders gehuisvest moeten worden.

De schakers willen echter nog vele jaren in de vorig jaar compleet vernieuwde speelzaal van het Rode Kruisgebouw doorgaan. Hoe dan ook, vrijdag werd zeer energiek met 7 schaakpartijen gestart met ronde 1 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging.

De eerste winst van de avond was voor jeugdlid Rogier Burger. Na een opengebroken centrum dacht Jan Kessler een leuke zet te hebben, maar die pakte verkeerd uit, want hij verloor twee stukken en kreeg een mataanval van Burger aan zijn broek.

Rogier Burger alert tegen Jan Kessler

Eble Mink bezette het centrum en hinderde Johan Vermulst enorm in zijn ontwikkeling. Vermulst creëerde met moeite een open torenlijn, maar dat kostte een stuk en een pion. Even later leverde een paardvork nog meer materiaalwinst op voor Mink. Partij beslist.

Eble Mink: sterke partij tegen Johan Vermulst

In een Siciliaanse partij kwamen Erik van Liers stukken wat laat in ontwikkeling, maar Mario Lambrechts profiteerde daar niet van. Van Lier kon zelfs een betere stelling opbouwen, waar Lambrechts op stuk liep. Eerst verloor hij een pion en later zelfs een loper. Dat gaf Van Lier niet meer uit handen.

Erik van Lier begint het seizoen goed.

Hollands
Op de d4-opening van Rob Boss antwoordde Rien van Brummelen met de Hollandse opening. Dat pakte niet goed uit. Van Brummelen stuurde heel agressief zijn f-, g- en h-pionnen mee in de aanval, maar daardoor kwam zijn koningsstelling wel erg open te staan. Boss kon die aanval overnemen, omdat Van Brummelen zijn stukken onvoldoende ontwikkeld had. Een koningsaanval kon Van Brummelen alleen verdedigen ten koste van een toren. Dat was te veel van het goede.
Christian Krijnen speelde de Hollandse verdediging met zwart en Frits Kok kreeg een open h- en d-lijn. Krijnen onderschatte een doorlopende e-pion, waardoor hij aan alle kanten vast kwam te staan. Winst voor Kok. Ook in het schaken lijkt het Hollands zijn tijd te hebben gehad.

Anders
Andere openingen bleken succesvoller. Ed Duister opende tegen Ton Koekkoek met het Morra-gambiet. Maar op zet 3 al week Koekkoek af van alle hoofdvarianten, waardoor Duister een ontwikkelingsvoorsprong kreeg. Een misrekening in het middenspel kostte Koekkoek een stuk, maar met 2 pionnen voorsprong waren er nog kansen. Dat veranderde toen Duister zijn torens verdubbelde en Koekkoek zich genoodzaakt zag zijn dame voor een toren te geven.

Goede seizoenstart Ed Duister

Ashley Krishnasing opende tegen Martijn Kruiswijk met de Caro-Kan-doorschuifvariant. Krishnasing rukte snel op met pionnen, maar kon de thematische doorbraak niet gauw vinden. Kruiswijk verdedigde de f-lijn secuur, maar vond niet het juiste moment om met de zet c5 het centrum op te blazen. In tijdnood vergaloppeerde Kruiswijk zich aan een vergiftigde pion en moest de winst aan Krishnasing laten.

Sterk tegenspel van Kruiswijk bleek net niet genoeg
Alle uitslagen ronde 1:
Krishnasing – Kruiswijk	1-0
Kessler – Burger	0-1
Duister – Koekkoek	1-0
Kok – Krijnen		1-0
Boss – v. Brummelen	1-0
Mink – Vermulst	        1-0
M. Lambrechts – v. Lier	0-1

1 comment

  1. De Baarnsche Courant heeft voor een iets andere kop gekozen: Schaken liefst in Nutsgebouw (in chocoladeletters)!

Comments are closed.